Test és lélek

5 praktika: előzzük meg a felfázást csemeténknél!

A szokásosnál tovább tartott az idei évben a kellemes idő, de szép lassacskán csak megjött  hideg. Innentől egyre zordabb időre számíthatunk, és fokozottan ügyelnünk kell csemetéink és saját magunk egészségére is. Ugye milyen kellemetlen, amikor gyermekünk panaszkodik, hogy „szúr a pisi”? És aztán hirtelen mardosni kezd minket a bűntudat, hogy talán megakadályozhattuk volna. Legyen szó akár a hétköznapokról, akár egy családi utazásról, mindig tegyünk azért, hogy a legkevesebb esélyt adjunk a felfázásnak!
5 praktika: előzzük meg a felfázást csemeténknél!
  1. Öltöztessük a gyerkőcöt rétegesen!

Néhány hete még nem feltétlen volt szükség harisnyára és trikóra, most viszont nélkülözhetetlen ruhadarabja a kicsiknek. Én mindig odafigyelek arra, hogy a kis derék ne kandikáljon ki a pulcsi alól, próbálom felhúzni a harisnyát szinte nyakig vagy ameddig csak lehet, és természetesen belehúzom a trikót. Ha családi utazásra készülünk, akkor pedig kiemelten fontos, hogy okosan töltsük meg a bőröndöt, hiszen nincs módunk hazaugrani még egy réteg ruháért. Kerüljön az útipakkba sok-sok harisnya, trikó, vastag zokni, papucs és persze különböző vastagságú pulóverek.

  1. Sose legyen fedetlen a lábikó!

Nagyon fontos, hogy az időjárásnak megfelelően legyenek bebugyolálva a kis tappancsok, hiszen ha fáznak a kis lábak, növekszik az esély a felfázásra. Ha megköveteli a zord idő, ne legyünk restek akár egy jó meleg zoknit is a harisnya fölé, a csizmácska alá húzni. No és nem csak kint fontos betartani ezt az óvintézkedést, hanem a lakásban se engedjük papucs nélkül szaladgálni a gyerkőcöt. És persze a papucs alá is kötelező a zokni; ha a kicsi előszeretettel lehúzza: sebaj, ott van a harisnya!

  1. Pléd és/vagy kispárna legyen a séták, kirándulások kelléke!

Ha akár egy kinti programra, játszótérre készülünk, akár kirándul egyet a család, nálunk bevett praktika, hogy viszünk magunkkal plédet (nagy hidegben kettőt is). Igazán rossz időben, akár a jóval hűvösebb esti órákban a babakocsit is kibélelhetjük pléddel, egy másikba pedig bebugyolálható a baba vagy kisebb gyermek. A játszótereken is jó szolgálatot tesznek ezek a kellékek, hiszen ahogy tapasztaltam, sok esetben a hinta szinte egy jégverem. Ha szemünk fénye akár egy padra vagy hintába ül, akkor a feneke alá teszem az összehajtogatott plédet, de ezt helyettesíthetjük egy lapos, de meleg kispárnával is, és máris sokat tettünk a megelőzésért!

  1. Adjunk elegendő folyadékot a gyermeknek!

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságát, és az interneten fellelhető tartalmak sorában is már-már elcsépelt téma. Ennek ellenére én is találkozom a közvetlen környezetemben olyanokkal, akik nem fogadják meg ezt a jó tanácsot. Ahogy a felnőtteknek, úgy a gyermekek számára is fontos erről gondoskodni, és ennek számtalan oka van, pl. a folyadékhiány kiszáradáshoz vezethet. A felfázás szempontjából is egyfajta védőpajzs a bőséges mennyiségű innivaló, hiszen „kimossa” a szervezetből a kórokozókat.

  1. Vessük be a C-vitamint!

A C-vitamin is segít a felfázással való küzdelemben, amely számos egyéb pozitív hatása mellett savasítja a vizeletet, ezáltal gátolja a baktériumok szaporodását. Egyébként is erősíti az immunrendszert, és jó néhány betegség megelőzésére használhatjuk, tehát több érv szól mellette, hogy a család mindennapjainak része legyen. Természetesen egy kisgyermek vitaminszükséglete jóval alacsonyabb, mint a miénk, és az a legjobb, ha sok C-vitaminban gazdag gyümölcs és zöldség kerül a pocakba. Viszont a téli időszakban érdemes ezt kiegészítenünk, a kicsiknek cseppek formájában, akár teába keverve is adhatjuk a vitamint.

TIPP:

A tőzegáfonya rendszeres fogyasztása is segít a húgyúti fertőzések kialakulásának megelőzésében, de ha már megtörtént a baj, akkor is hatásos, mivel csökkenti a tüneteket. Számos vitamin forrása, többek között magas C-vitamin-tartalma is van. Már olyan tőzegáfonya-kivonatot tartalmazó szirup is kapható, amelyet már egy éves kortól adhatunk a csemetéknek.

Azért ne ijedjetek meg ilyenkor sem a friss levegőtől! Olvassátok el ebben a témában írt cikkünket!