Test és lélek

A pucérság kötelező! - Szaunázás helyesen 1. rész

Nyakunkon a szauna-szezon! Bennem már akkor megszületik a vágyakozás a szaunázás után, amikor megjelennek a földön az első sárga levelek! Szerencsére a legtöbb szálloda, természetesen a bababarát szállások is szaunával várják vendégeiket.  Mit érdemes tudni a szaunázásról? Mik a szabályai? Hogyan lehetsz a leghatékonyabb?

Egy kis szauna történelem…

A szaunázás az északi népektől eredeztethető és mintegy kétezer éves múltra tekint vissza! Eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiség volt, de mivel itt tiszta víz és általában tisztaság volt, szülésekhez és betegek gyógyulásához is használták. A szauna rituális helyszín is volt, szentivánéjkor finn szokás szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét szaunázással „növelték”. 

Finnországban meghívás a szaunába egy-egy üzleti tárgyalás után megszokott, a tárgyalások pozitív alakulását jelzi. Ennek visszautasítása ellenkező jelzésként értelmezhető. 

Vihta vagy vasta a neve a szaunában használatos, nyírfából készült „virgács”-szerűségnek, amivel a finnek magukat, illetve egymást csapkodják. A csapkodás tovább serkenti a vérkeringést, és fokozza a szauna egészségre gyakorolt hatását. A nyírfavesszővel való csapkodás helyett különleges kefékkel, dörzsölőkkel is lehet a bőr vérkeringését serkenteni.

A szauna a nyírfavessző nélkül olyan, mint az étel só nélkül.

 

A szaunában viseletes “öltözéket” illetően eltérőek a népek szabályai

Finnországban kötelező a pucérság, Franciaországban és Nagy-Britaniában tilos! Németországban és Japánban a meztelenség a szauna etikett része. Mi is inkább magunkon hagyjuk a fürdőruhát szaunázáshoz, pedig nem biztos, hogy jól cselekszünk!

 

A szaunázás élettani hatásai

A vérkeringés fizikai igénybevétele révén edzi a szívet, és javítja a vérkeringést. Ugyanakkor vérkeringési zavarokkal, és szívpanaszokkal küszködőknek vigyázniuk kell, hiszen az igénybevétel túl nagy lehet.

Az immunrendszer igénybevételével erősíti azt. Vigyázni kell arra, hogy közvetlenül szaunázás alatt az immunrendszer le van terhelve, így eközben a megbetegedés veszélye nagyobb.

Az izzadás során a szervezetből természetes úton távoznak méreganyagok, a szaunázás ezt a természetes folyamatot fokozza. Ezáltal segíthet a stressz oldásában.

A bőrre jó hatással van, megújítja. Álmatlanság ellen is jó szer, továbbá az izomláz enyhítésében is kellemes gyógymód. Sportolóknak segíthet a bemelegítésben is.

„Kismértékben orvosság, nagymértékben gyógyszer” – tartják a szaunázásról az északiak. Finnországban például ma is sokan receptre, orvosi előírásra szaunáznak. Azt tartják, a hirtelen megnövő pára- és iontartalom serkentőleg hat az agyműködésre.