Test és lélek

Bőrápolás ha esik ha fúj

Bár már itt a tavasz, a hideg a bőrünkön éppúgy rajta hagyta a nyomait, mint a hajunkon, vagy a kezünkön. Miben más a bőrápolás a ilyenkor, mint más évszakokban? Mire kell különösen figyelnünk?

A bőrünk, a hajunk, a körmeink nem szeretik az időjárás-beli szélsőségeket. Sem a nyári nagy meleg és UV-sugárzás, sem pedig a tél hidege nem tesz jót nekik. A bőr, a haj, a köröm egyaránt kiszárad, törékennyé, esetleg érzékennyé válik. Ilyenkor természetes, hogy a bőrápolás a hidegben elvesztett nedvesség és folyadék pótlásáról, valamint az érzékenység csökkentéséről szól.

Kettős terhelés az arcnak

Hideg időben az arcunk kettős terhelésnek van kitéve. A szabadban is fedetlen, tehát ki van téve a mínuszoknak, az esőnek a szélnek – bár ezen a mostani kötelező maszkviselés enyhít valamennyit. Ha pedig bemegyünk a fűtött szobába, azonnal alkalmazkodnia kell az akár 20-25 Celsius-fokkal magasabb hőmérséklethez, és a fűtés miatt sokszor száraz levegőhöz.  Mindkét szélsőség oda vezethet, hogy a bőr nedvességet veszít, száraz, érzékeny lesz. Ilyenkor fokozottan érdemes figyelni az elvesztett nedvesség pótlására, mégpedig nem csak külsőleg! Télen hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megfelelő folyadékpótlásról, pedig ugyanakkora szükségünk van a vízre, mint nyáron. A vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket sem csak a nátha elkerülése kedvéért érdemes fogyasztani, a bőrnek is jót tesznek. Különösen tél végén érdemes odafigyelni rájuk, amikor a szervezet már kezdi felélni a vitamintartalékait.

A bőrápolás a hidegben a védelemről is szól!

A hideg évszakban még annak is érdemesebb tartalmas, kissé zsírosabb kozmetikumokat használni, akinek nyáron elegendő egy hidratáló zselé. Ilyenkor ugyanis lipideket is veszít a bőrünk, ezeket pedig pótolni kell. A bőrápolás a hidegben a védelemről is szól, egy zsírosabb krém pedig jobban véd az időjárás viszontagságai ellen, mint egy egyszerű hidratáló. Léteznek olyan krémek is, amelyeket kimondottan a szélsőséges időjárási körülmények elleni védelemre ajánlanak a gyártók. Az ajak bőrét zsíros ajakápolóval, este pedig mézes pakolással óvjuk: egyszerűen kenjünk rá egy kis mézet, és próbáljuk néhány percig nem lenyalogatni. A fényvédő is fontos ilyenkor, még akkor is, ha látszólag nem süt olyan erősen a nap, mint nyáron – és ez nem csak a sípályára, hanem a városi utcákra is érvényes!

Kíméletes tisztítás

Persze mindez nem azt jelenti, hogy a hőmérsékleti különbséget elkerülve lehetőleg ki se menjünk a szabad levegőre, ha hideg van! Ellenkezőleg: szervezetünk egészének, így a bőrünknek is nagy szüksége van a friss levegőre. A kirándulás vagy a városban töltött nap után viszont ne üljünk be azonnal a forró fürdőbe, bármilyen jól esne is. Inkább egy gyors langyos zuhanyra szavazzunk ilyenkor, amit gondos krémezéssel fejezünk be. Az olajos ápolószerek is nagyon jót tesznek: itt az ideje kipróbálni az olajos arclemosót, a testolajat, vagy az olajos tusfürdőt. A gazdag testvajaknak is most van itt a szezonja.

A haj is megsínyli a telet

A haj ugyanúgy kettős terhelés alatt állt télen, mint az arcbőr. A sapka alatti meleg, nedves mikroklíma kedvez a korpásodásnak és a zsírosodásnak, miközben a hajszálak kiszáradnak a hideg időben. Sapkára természetesen szükség van, hiszen a fejbőr nem szereti a hideget, de érdemes egy szellős modellt választani. A hajápolásra pedig szintén érvényesek a kímélő tisztítás szabályai: ahogy a bőrápolás a hidegben, úgy a hajápolás is az elvesztett nedvesség és zsiradék pótlását célozza, mégpedig úgy, hogy ne tegyük ki még több szélsőségnek a testünket. Vagyis langyos vízzel és kímélő samponnal érdemes hajat mosni, utána pedig ne maradjon el a tápláló hajbalzsam vagy pakolás.

Vigyázzunk a kezünkre is!

A kéz bőre sem szereti a hideget, ráadásul az őt érő szélsőséges hőmérsékleti hatásokat tovább fokozza a gyakori meleg vizes, szappanos kézmosás, és az alkoholos kézfertőtlenítő szerek használata. Ez utóbbiakat természetesen semmiképp ne hanyagoljuk, csak legyen nálunk mindig egy kis flakon kézkrém, hogy utána rendbe tehessük a kezünk bőrét. Mivel ezt a kézkrémet a nagy rohanásban kell használnunk, olyat válasszunk, amelyik valóban pillanatok alatt beszívódik, hogy ne kelljen kézmosás után még hosszú percekig síkos, zsíros kézzel ülni a teendőink felett. Éjszakára viszont jöhet a kimondottan tartalmas, zsíros kézkrém, sőt, akár az olívaolaj, amellyel a körmöket is gondosan masszírozzuk át – hiszen nem csak a bőr, hanem a köröm is kiszárad ilyenkor.