Test és lélek

Énidő és miidő a nyaraláson?

Nálunk mindig a családi nyaralás az év fénypontja, nagy buzgalommal szervezkedünk, pakolászunk, és lelkileg is ráhangolódunk a fantasztikusnak ígérkező hétre. Végre ismét kiléphetünk a teendőkkel teli hetek, hónapok mókuskerekéből, és megpihenhetünk, vagy épp valami igazán aktív kikapcsolódással tölthetjük a vakációt. Manapság egyre gyakoribb téma az énidő fontossága, legyen szó kisgyermekes, illetve többgyermekes anyukákról, de ugyanez vonatkozik az apukákra is. Vajon megvalósítható a családi nyaraláson, hogy egy kis énidőt csempészhessünk a napjainkba?

Énidő és miidő a nyaraláson?

Énidő a családi vakáción, gyerkőc mellett? Á, dehogy! Hiszen itt sem kapcsolhatjuk ki a folyton ugrásra készen álló, őrző-védő szuperhős-üzemmódot… Vagy egy picit mégis?

Előbb lássuk, mit is takar ez a fogalom tulajdonképpen! Azt a minőségi időt, amit önmagunkra fordítunk, amikor nem a munkánkkal és egyéb kötelezettségeinkkel foglalkozunk, hanem valami olyan tevékenységgel, amivel igazán szeretnénk. Ez nyilvánvalóan akkor valósulhat meg igazán, ha a család tagjai is „békén hagynak”, tehát magunk dönthetjük el ebben a néhány órában vagy napban, hogy hogyan szeretnénk kikapcsolódni. Anyukaként ez lehet például egy kávézás, séta vagy kirándulás a barátnőkkel, egy kis olvasgatás, és bármi olyan tevékenység, amikor nem a munka, a gyerkőc és a háztartás körüli teendők összehangolása köti le a figyelmünket. Valami olyasmi, mintha kis időre kivonulnánk az anyaságból, és átlépnénk egy másik dimenzióba, mintha csak kivennénk egy kis szabadságot. A gyermekes létben a miidő ugyanígy fontos dolog, hiszen időnként jólesik kettesben is kicsit élvezni egymás társaságát.

A nyaralás gyermek nélkül az énidő eltöltésének egyik kedvelt formája, ez nem kétséges. Persze gyermekkel is nagyon szuper élményeket élhetünk át, de nem engedhetjük el magukat teljesen, hiszen a Bahamákon nyaralva sem szűnünk meg szülőnek lenni! A szülőség pedig – mint tudjuk – folyamatos készenlétet, figyelmet követel meg. Ezen a ponton felmerülhet a kérdés: szülőként összeegyeztethető vajon az énidő a családi nyaralással? Ha pontosak szeretnénk lenni, akkor ebben a szituációban inkább miidőről van szó: néhány zavartalan óráról, amit kettesben tölthetünk a párunkkal.

Ha még pici csemetéről van szó, akkor talán könnyebb a dolgunk, hiszen jó esetben alszik napközben is valamennyit a gyerkőc. Így akár míg a babakocsiban szundít, addig kávézgathatunk, koktélozhatunk egyet valami hangulatos helyen, vagy kikapcsolódhatunk egy kis túrázás során mindenféle nyűglődést nélkülözve. Az is megoldás lehet egy kis különvoulásra, hogy rokonokkal, barátokkal utazunk, esetleg másik gyermekes családdal. Ha olyan útitársakat választunk, akikre nyugodtan rábízhatjuk néhány órára a gyerkőcöt, akkor akár napközben, akár altatás után feloldódhatunk egy kis kimenőben. S olykor akár azt is megtehetjük, hogy néhány napra a nagyszülőkre bízzuk szemünk fényét, elvonulunk, és kicsit otthon felejtjük végre a bennünk lakozó szuperhőst.

Az egyik legjobb módja viszont a családi kikapcsolódások alkalmával egy kis miidő beiktatásának, hogy olyan KidsOasis minősített gyermekbarát szállást választunk, ahol a szálloda dolgozói segítenek nekünk ebben. A kicsik számára ugyanis rengeteg játéklehetőség van, a gyermekfelügyelet, az animátorok által tartott foglalkozások pont azért vannak, hogy ne csak a család kisebb tagjai, hanem a szülők is feltöltődjenek a nyaralás során. Amíg a gyerek kézműveskedik, vagy új pajtásokat szerez a játszóházban, mi vehetünk egy frissítő masszázst, vagy picit ellóghatunk a közeli borospincébe!

Kívánom, hogy ti is találjátok meg a módját, hogy a család minden tagjának igazi kikapcsolódásban legyen része!

UTAZIK A CSALÁD MAGAZIN

15% kedvezmény

Iratkozz fel online utazási magazinunkra!
Most 15% kedvezményt biztosítunk Neked az
Utazik a család! meseútikönyvek árából!

Hűségprogramunk