Test és lélek

Gubás Gabi nyárról, családról, utazásról

„Az igazi családbarát szálloda olyan, mintha egy gondos édesanya tervezte volna az egészet…”

Akár a tévét kapcsolja be az ember, akár színházba látogat el, nagy eséllyel találkozik a két gyermekes Gubás Gabival, aki a nekünk adott interjúban azt is elárulja, hová utaznak el a családdal idén.

Gubás Gabi nyárról, családról, utazásról

Egy átlagos színésznőnek szeptembertől júniusig tart a színházi szezon, így könnyen tudja a pihenését nyárra tervezni. De mikorra időzíti a családi nyaralást egy olyan sokoldalú színésznő, mint amilyen te vagy? 

Alapvetően, ha lehet, akkor nyárra időzítjük.  Mivel azonban a forgatások legtöbbször nyáron szoktak lenni - hiszen akkor tudnak minket színészeket összehozni egyszerre -, előfordul, hogy kitolódik.

 

Előre megtervezitek, hová utaztok vagy azért szoktatok spontán döntéseket is hozni?

Mivel a nagyfiam már iskolás, követnünk kell az iskolai létet, így igazodnunk kell a tanmenethez, vagyis nagy spontanelitások nem férnek bele, bár előfordul, hogy egy-két napra el tudunk szabadulni. Nekünk jó előre le kell szervezni a nyaralás idejét, hogy azt az 1-2 hetet vagy 10 napot tényleg egymásra szánjuk. A férjem is nagyon elfoglalt, másfél hónapra előre be van táblázva. Én vagyok az, aki rácsap a határidőnaplójára, és kihúzza belőle azokat az időpontokat, amelyeket aztán a gyerekek szünetével és az én bemutatóimmal összeegyeztetek. A férjemet tulajdonképpen kész tények elé állítom, hogy úgy készüljön, ekkor utazunk. A legtöbb szombat és vasárnap, vagyis ami másnak ünnepnap, nekem munka, és ezt is figyelembe kell vennünk.

 

Hová? Belföldre vagy külföldre?

Is-is. Nagyon szeretjük Tihanyt. Premier után, a bemutatók utáni strapás időszakot is ott szoktunk kipihenni. Annak a szállodának, ahová járunk, az az egyik különlegessége, hogy a szobához is tartozik szauna. Nekem otthon is van infraszaunám, mert nemcsak wellnessre, hanem betegségek megelőzésére is kiváló dolog. A levendula miatt is mindig visszavágyom Tihanyba. Nem tudom megunni a látványát, az illatát, ráadásul Tihanyban sok a látványosság. A gyerekek is izgalomba jönnek mindig, ha kiderül, hogy újra odautazunk.

 

Tudom, hogy szeretsz főzni, de vajon a nyaralás megtervezésénél szempont, hogy kiszolgáljanak, vagy nem bánod, ha ez idő alatt is neked kell elkészíteni a reggelit, vacsorát?

„Szeretem, ha kiszolgálnak nyaralás alatt” Szeretem, ha nem nekem kell főzni. Ha Erdélybe látogatunk a párom szüleihez, - akik egy gyönyörű, érintetlen faluban laknak -, ez természetes. Nagy szeretettel fogadnak bennünket. Hiába hosszú az út, a 10 órányi autózást a gyerekek sem bánják, mert csodálatos élmény mindig.

 

Lerövidíthetnétek az utazást, ha repülővel mennétek nem?

Repülővel azért nem praktikus, mert sok mindent viszünk, és sok portékát hozunk, amit a légitársaságok nem annyira szeretnek. Minden alkalommal hozunk haza mézet, propoliszt és ottlétünkkor is kocsival jövünk-megyünk. Az autós utazásra felkészítjük a gyerekeket lelkileg. Sok megállót iktatunk be, és ha lehet, korán indulunk, mert akkor még aludhatnak egy nagyot az autóban.  Azért repülővel is szoktunk utazni. A gyerekek is ültek már repülőn, és szeretik, nem félnek, nincs ellenérzésük. Egyébként egy kedves, baráti családdal szoktunk külföldre utazni. Együtt kitaláljuk a célállomást, ők pedig magukra vállalják a szervezés oroszlánrészét. Szeretjük megadni a módját, és olyan helyre menni, ahol mindent megkapunk, ahol kiszolgálnak, és persze hatalmas csúszdák vannak. Nemrég Egyiptomban voltunk, gyönyörű volt a tenger, a homok. Leírhatatlan élményben volt részünk. Egyébként is rajongok Egyiptomért, többször jártam ott, sőt még egy ásatásra is eljutottam.

 

Idén merre indultok?

Még megbeszélés alatt van. Erdélybe biztosan elutazunk, és ha lehet, akkor a barátainkkal kitalálunk valami úticélt. Tihanyt se hagyjuk ki.

 

Férjeddel együtt egészségtudatosan éltek. Hogy oldjátok meg a megszokott egészséges étkezést az otthonotoktól távol?

Természetgyógyász férjem azt tanítja, hogy semmit nem szabad túlzásba vinni. Én például az elválasztó diétát követem, ami azt jelenti, hogy nem keverem a szénhidrátot a fehérjével, de ezt bárhol meg lehet valósítani, nem kell hozzá külön felszerelés. A fehér cukrot régen lecseréltem, az ételeket úgy készítem, ahogyan az szerintem a legegészségesebb, de ha elmegyünk valahová, akkor a gyerekek ehetnek másképp készült ételeket nyugodtan. Mindent az arany középúttal, nem elvakultan kell csinálni. Persze van, amihez ragaszkodom az utazásaink alatt.  Az agavét, a kedvenc gabonakávémat és apróságokat azért, ha lehet, elviszem magammal.

 

Számodra milyen az álomnyaralás? 

Amikor azt érzem, hogy feltöltődve jöttem vissza, márpedig ha tudod, hogy szerető kezek közé mész, ha hazamész, akkor ez evidens. A családi nyaralásaink közül az egyiptomi nyaralás volt eddig felülmúlhatatlan.

„Ahogy a gyerekek cseperednek, szeretnénk egyre több helyre elmenni velük„

hogy megmutassuk nekik a nevezetességeket.  Most a fő szempont a gyerekek kényelme, azt nézzük, hogy mi köti le őket.

 

Attila és Anna nélkül már nem is terveztek nyaralást?

De igen. Most éppen a gyerekek nélkül utazunk a Garda tóhoz,  ahová barátaink is jönnek.  A gyerekek jó kezekben lesznek addig itthon, és azt hiszem, ez a kulcsa a nyugodt pihenésnek. Hálás vagyok párom anyukájának, aki ilyenkor is segít, és biztos lehetek abban, hogy amíg mi kicsit töltődünk, a gyerekek biztonságban vannak.

 

Gyerekbarát szálláshely. Annyian mondják magukról, hogy azok. Szerinted mitől lehet ilyen egy szálloda?

Az igazán gyerekbarát szálláshely olyan, mintha az egészet egy gondos anya tervezte volna. Amin látszik, hogy minden az ő szemszögükből lett megalkotva, ahol egyetlen éles sarok nincs. Persze ez nem várható el minden egyes szállodától, de a higiénia igen. Számomra a tisztaság kiemelten fontos, és nagyon zavar, ha a szoba nem megfelelően van kitakarítva.

fotó: Pitrolffy Zoltán

helyszín: Tihanyi Echo Residence

Online utazási magazin

Online utazási magazin

 

Szeretnél családodnak szóló kedvezményes csomagajánlatokat, tanácsokat, tippeket kapni?

Csatlakozz hozzánk és rögtön megajándékozunk egy vakációtervező naptárral!

Hűségprogramunk