Test és lélek

Szaunázás és méregtelenítés

A szaunázás az egyik legnépszerűbb és valamilyen formában szinte minden ősi kultúrában fellelhető testet és lelket tisztító tevékenység.  

A klasszikus finn szaunában a hőmérséklet 80 °C fok fölött van, míg a páratartalom alacsony. A bőr, a forró levegő hatására 1-2 percen belül 40 °C fok körüli hőmérsékletűre melegszik.  A szervezet a hőegyensúly fenntartása érdekében verejtékezni kezd. A bőr hajszálerei kitágulnak, a keringés megélénkül. Egy 15 perces szaunázás alatt akár fél liter verejtéket is kiválaszthatunk. A verejtékezés által a bőr, mint kiválasztó szerv működik, és aktívan részt vesz a test salaktalanításában. Az optimális salaktalanítás hozzájárul a szervezet gyulladásos tüneteinek (ekcéma, pszoriázis, allergiák) enyhítéséhez, és az immunrendszer hatékony működéséhez.

SZAUNÁZÁS ÉS MÉREGTELENÍTÉS

A szaunázás során több körben (minimum kétszer, maximum ötször) követik egymást a felhevülés és lehűlés fázisai. Általában 5-20 percet töltenek a forró szaunában, majd különböző módokon visszanyeri a test eredeti hőmérsékletét. Ez történhet hirtelen, hideg sokkal, mint merülőmedence vagy hideg dézsazuhany, de a szabadban pihenéssel vagy fokozatos mozgással is. 

A szaunázás ellazító, stresszoldó és salaktalanító hatását fokozhatja az aromaterápia alkalmazása. A terápiás tisztaságú illóolaj molekulák segítik a tüdő munkáját, élénkítik a keringést, ugyanakkor a mesterséges illatanyagok vagy a nem megfelelő illóolajok használata egészségügyi kockázatot is jelenthet.

GYEREKEK A SZAUNÁBAN

Általánosságban elmondható, hogy a gyerekek hőháztartása kevésbé rugalmas, mint a felnőtteké, verejtékezésük nem csökkenti hatékonyan a test hőmérsékletét. Ezért gyerekek csak rövid időket tölthetnek a szaunában, 8 éves kor alatt pedig soha nem tartózkodhatnak felügyelet nélkül még infraszaunában sem. Szállodák wellness részlegein sok helyen 16 éves korhatárt szabnak. Erre érdemes odafigyelni egy wellness hétvége foglalása előtt. Jó tudni, hogy hat éven aluli gyerekeknél vagy glaukómás betegeknél a borsmenta illóolaja ellenjavalt. 


SZAUNA CEREMÓNIA: ÉLMÉNY TESTNEK-LÉLEKNEK

A szauna ceremónia vagy szauna szeánsz egy képzett szaunamester által vezetett 15-20 perces program.  A program során a  szaunamester törölközője, vagy a szaunazászló segítségével keveri a szaunában meglévő légrétegeket. Ennek köszönhetően a vendégek melegebbnek érzik a szaunát a megszokotthoz képest. Ez tehát egy játék a forró párával, amely a vendégeknek különleges, libabőrödző élményt és jelentős segítséget nyújt az endorfin termelésben, ezáltal a stresszoldásban.

Minden szauna programnak meghatározott témája, hangulata van, de a ceremónia menete minden esetben hasonló: fokozatos hozzászokás a forró levegőhöz, ismerkedés az adott motívummal, majd bőrradírozás, azt követően hidratálás végül a bőr pórusainak zárása következik.  Minden résztvevő saját maga kezeli a bőrét a szeánszok ideje alatt.

 A végeredmény ápolt, puha bőr és kipihent test.

Hűségprogramunk