Aktuális

10 + 1 mezítlábas kaland az egészségünkért

Valószínűleg sokan sétáltatok már pázsiton, gyepen, mezőn, folyók melletti kavicsokon, tengerparti homokon, köveken, földúton, egy stég deszkáin vagy sárban. Vajon hányan vagytok, akik tudják, hogy milyen érzés fenyőtobozon, fakérgen, gyöngykavicson, bazaltkövön, tőzegen, hőálló téglán, agyaglapokon, meggymagon, nádkötegen, esetleg kukoricacsutkán sétálni? Akik igen, azok valószínűleg jártak már Magyarország valamelyik mezítlábas parkjában.

A mezítlábas parkok vagy más néven Kneipp-parkok ötlete Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszerén alapulnak. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült, így igazán változatos talpmasszázsban részesülhetünk. Minden felület más-más reflexpontot stimulál és egészségügyi hatásai is vannak.

· Javítja az idegrendszer állapotát

· Jótékonyan hat a vérkeringésre

· Felturbózza az immunrendszert

· Erősíti az izmokat

· Megakadályozza vagy javítja a lúdtalpat

· Megelőzi a visszerek kialakulását

· Fejleszti az egyensúlyérzéket

· Javítja az anyagcserét

· Jótékonyan hat az emésztésre

· Csökkenti a migrént

Azért persze ne legyünk meggondolatlanok! Van olyan helyzet, amikor érdemes kerülni a mezítlábazást. Először is a gyerekeknek fontos megtanítani, hogy mire nem szabad lépni, így jelentősen csökkenthető a balesetveszély. Ugyanakkor valljuk be őszintén, a legtöbb gyerek alig várja, hogy levegye a cipőjét. A cukorbetegeknek fokozottan érdemes figyelniük, náluk a betegség miatt ugyanis sokszor alakul ki talpfájdalom és a sebeik is nehezebben gyógyulnak, valamint a vérzékeny betegeknek és a vérhígítót szedőknek is óvatosnak kell lenniük.

Ha ti még nem voltatok, akkor érdemes felkeresni a mezítlábas parkokat, ahol nemhogy szabad, de egyenesen kötelező mezítláb járni. Egyrészt szuper kirándulóhely és hatalmas élmény mindegyik, másrészt a lábatoknak is jót tesz a természetes masszázs, nem beszélve arról, hogy testileg-lelkileg is jó szolgálatot tesz egy ilyen séta, hisz kiváló móka, sok nevetéssel, aminek csak és kizárólag jótékony hatásai vannak.

A mezítlábas parkok kicsiknek és nagyoknak felejthetetlen élményt nyújtanak. Összegyűjtöttünk hát belőlük egy csokorral.

Bükfürdői Kneipp Park

A Lajos parkban található a Kneipp száraztaposó pálya, ahol eltérő méretű kövek, kavicsok, zúzalék, fenyőkéreg, toboz, homok alkotta felületeken sétálhat a vállalkozó szellemű. A mezítlábas séta nem csak a gyerekeket várja, minden korosztály számára élményeket és felfrissülést kínál. A séta után a felnőttekre vár a jógapark, a gyerekeknek pedig egy természetes bokorlabirintus nyújt maradandó emlékeket. Kellemes kikapcsolódást jelent egy kis ejtőzés a friss levegőn, madárdalos környezetben, az árnyas fák tövében vagy az Organikus Pont lebegő gumóiban.

Konda-völgyi mezítlábas ösvény

Testileg-lelkileg is feltöltődünk, ha ellátogatunk Dombóvárra és megkeressük a Konda-völgyi Kneipp ösvényt. Csodálatos, fás-ligetes, tóparti környezetben helyezkedik el a 125 méteres taposó ösvény, itt tehetjük próbára a talpunkat a különböző felületeken. Ez a város legromantikusabbnak mondott helyszíne, amihez egy gyönyörű legenda, Iovina és Kond szerelme is köthető. A monda szerint, ha a tó vízében kedvesünkkel együtt megmossuk az arcunk és elmondjuk a fogadalmat, a Napisten áldásával örökké egymáséi leszünk.

Csopaki Szabadidő Park

A Sport utcától a községi strand területéig terjedő szakaszon épült ki Csopakon a szabadidőpark és a Kneipp-ösvény, amit 2015-ben adtak át. A fektetett fa oszlopokkal szegélyezett mezítlábas ösvényen eltérő anyagú felületek váltakoznak. Különböző méretű kavicsok, kövek, fenyőkéreg, fakorong burkolat, tőzeg, fenyőtoboz, meggymag, tégla és kis kockakő burkolatok változatosságán sétálhat végig a bátor jelentkező. Van itt néhány fa akadály, egyensúlyozó gerenda, farönk is, amelyek próbára teszik a látogatókat. Aki pedig elfárad, kényelmes padokon pihenhet meg, csodálva a Balatont és annak élővilágát.

Remeteszőlős, mezítlábas ösvény

A Bodzaliget Pihenőpark 12 állomásos tanösvénnyel, játszótérrel várja az oda látogatókat. A mezítlábas ösvényen végighaladók kavicson, murván, homokon, fadeszkákon, tobozokon haladva pezsdíthetik fel a vérkeringést a talpukban. Aki szeretné, a talpa után az orrát is próbára teheti, hiszen a közelben fűszerkert is található.

Tabajdi Mezítlábas Park

Távolban a Vértes, körben a csodás táj. Tabajdon minden adott egy nagyszerű nap eltöltéséhez. Rengeteg különböző felületen sétálhat végig és fejlesztheti a talpát az, aki nekivág az ösvénynek. Sétálhat bazaltköveken, téglákon, tőzegen, kavicsokon, kukoricacsutkán, fahasábokon, homokon, de akár a vízbe is belegázolhat, aki akar. A 21 féle felület kiválóan hat a testre, egyensúlyérzékekre, testtartásra. A park 30 perc alatt bejárható, a végén a kicsikre játszótér is vár, ha nem fáradtak el eléggé.

Százhalombatta, mezítlábas ösvény

A Régészeti Park keleti részén található a 70 m hosszú mezítlábas ösvény, tölgy- és juharfák között. Kerek kavicsokon, fenyőtobozokon, téglákon, friss füvön, nádkötegeken sétálva pezsdíthetjük fel talpunk vérkeringését, ha a parkban járunk, ahol 2700 éves halomsírokat is láthatunk, valamint bepillantást nyerhetünk a bronz- és vaskori falvak életébe, mindennapjaiba.

Ölbői Szent Miklós Gyógyfüves Ház és Kneipp Kert

Ölbő szélén, a Dózsa György utcában álló ház 2012-ben telt meg élettel, ekkor jött létre a Szent Miklós Gyógyfüves Ház, ahol minden az egészségről és a természetről szól. Gyönyörű gyógynövénykert és Kneipp ösvény található itt, ahol a sokféle felület alaposan megdolgozza a talpunk. A kertet vizesárok öleli körbe, melyre egy fahíd is épült, amin áthaladva egy akácosba juthatunk el. Nyugalom, béke, csend – ez vár itt mindenkit, és ha valaki megéhezik, finom bio módszerekkel előállított, egészséges ételeket fogyaszthat.

Vasi Hegyhát – Kneipp-témaút

Hazánk egyetlen témaútja, amely a Kneipp-módszerre épül 13 település összefogásával jött létre: Csehimindszent, Gersekarát, Győrvár, Hegyhátszentpéter, Kám, Mikosszéplak, Olaszfa, Oszkó, Petőmihályfa, Rábahídvég, Szemenye, Vasvár, Alsóújlak.

Ha az útvonalat bejárjuk, nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy tettünk az egészségünk megőrzéséért. Az útvonalakon különféle érdekes Kneipp műtárgyakat találunk, többek közt lábáztatót, könyöklőt, taposót, labirintust, de van gyógynövénykert és meditációs szék is. Csehimindszenten például van taposó, ahol kavicsokon, fakérgen, homokon, tobozokon lehet körbemenni. Körben gyógynövényeket csodálhat, aki arra jár.

Eplény Ámos-hegyi kilátó és mezítlábas ösvény

Eplényben a Libegőn és a kilátón kívül Mezítlábas ösvényt is talál az, aki a csodálatos bakonyi vidéken tölt el egy napot. A libegővel felutazva, rövid séta után a kilátó alján található az ösvény, ahol a vállalkozó kedvűek végigsétálhatnak, taposva homokon, köveken, nagyobb sziklákon, fenyőtobozokon. A talpak megmasszírozása után a kilátóból fenséges látvány tárul elénk és aki ezek után sétára vágyik, az lelibegőzve tanösvényeken is bejárhatja a bakonyi erdőt.

Hét Patak Gyöngye Natúrpark

Alsómocsoládon igazi paradicsom várja a gyerekeket. Az ingyenesen kipróbálható Kneipp-ösvény mellett számos más izgalmas kalanddal találkozhatnak a kicsik: kipróbálhatják az íjászatot, az agyagozást, a gyertyaöntést, a kenuzást, de kereshetnek kincset vagy vizsgálhatják a csillagokat is. Ezeken kívül számos más dologba is belekóstolhatnak, ami a falusi élethez és a természethez köthető.

Ceglédi Mezítlábas Park

A Dinnyéshalom dűlő határában található az erdei tornapálya és a mezítlábas park. Csodaszép környezetben került kialakításra az ösvény, ahol 20 féle felületen – homokon, földön, bazaltkövön, apró sziklákon, kavicsokon, gyepen, tőzegen, téglán, folyami homokon, betonon, agyagon – sétálhatunk végig.

Ha tavasz, akkor kirándulás, szabadtéri programok, kaland és ha már kaland, akkor irány egy mezítlábas ösvény, ahol nevetve tehetsz valamit tested egészségéért!