Aktuális

3 szuper skanzen a pünkösdi hosszú hétvégére

Közeleg egy újabb hosszú hétvége, becsüljük meg és lazítsunk egyet a családdal, hiszen az idén októberben lesz ilyen legközelebb! A pünkösdi háromnapos hétvége kapcsán rengeteg programból válogathatunk..

Utánajártam, hogy hová is érdemes most tennünk egy családi kirándulást és arra jutottam, hogy egy skanzen (azaz falumúzeum/szabadtéri néprajzi múzeum) gyerekekkel remek választás, hiszen időutazhatnak, játszva tanulhatnak és ismerkedhetnek hagyományainkkal, miközben számos interaktív programon vehetnek részt. Vegyük hát célba a hétvégén a hozzánk legközelebbi skanzent. Persze választhatjátok a legtávolabbit is, ezt rátok bízom; bármelyikük jó választás!

 

1. Pünkösdölő Ópusztaszer

 

Az év bármely napján különleges élmény ellátogatni az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkba, és könnyen el lehet tölteni az egész napot kapunyitástól zárásig úgy, hogy szinte észre sem vesszük, hogy repül az idő. Most viszont nem csupán befogadóként lehetünk jelen, hanem igazán aktív részesei lehetünk az eseményeknek; hiszen többek között interaktív játszóház és kézműveskedés is várja a gyerekeket, illetve rengeteg olyan programon vehetünk részt, amelyen az év többi napján nem. Különböző izgalmas előadások, bemutatók várnak bennünket, amelyek az egész család számára izgalmasak lehetnek, pl. lovasbemutató és solymászbemutató. Számos olyan program is lesz, amely egész nap elérhető: kézműveskedés, nemezelés, lovaskocsizás, játszóház; sőt, ha szeretnénk, akár a kenyérlángos sütésének rejtelmeibe is beavatnak minket. Párhuzamosan több helyszínen is zajlanak az események; mielőtt útnak indulunk, érdemes tájékozódnunk az Emlékpark honlapján, nehogy lemaradjunk valamiről. Akár két teljes napot is eltölthetünk itt, ha szeretnénk megtekinteni a Feszty-körképet, részt venni a 3D-s filmvetítésen és a lovasbemutatón úgy, hogy mindeközben a különféle interaktív programokról se maradjunk le.

 

2. Pünkösdi Sokadalom a Sóstói Múzeumfaluban

 

A sóstói skanzenban szintén két napon át tartó rendezvényen van lehetőségünk részt venni. Vasárnap délelőtt a Garagulya Gólyalábas Kompánia nyitja meg az ünnepi hétvégét, majd egész nap aktívkodhatunk a különféle foglalkozásokon, a kisebbek élvezhetik a kosaras körhintát, míg a nagyobbak a kállósemjéni portán hagyományos öltözeteket ismerhetnek meg. Hétfőn táncegyüttesek, szablyások és gólyalábasok szórakoztatják a közönséget, majd délután a pünkösdi királyválasztáson vehetünk részt, végül táncosmulatsággal zárhatjuk a napot. Mindkét napon számos foglalkozás vár bennünket, hogy véletlenül se unatkozzunk: fazekaskodhatunk, kipróbálhatjuk a szövést, az íjászatot, vagy éppen díszíthetünk mézeskalácsot. Az alábbi plakáton olvashatjuk a részleteket.

 

3. Pünkösdi örökségünnep – Szentendre

 

Június 5-én és 6-án egész napos (9-18 óráig tartó) műsorkavalkád részesei lehetünk, ha felkerekedünk a családdal és Szentendrére esik a választásunk. A honlapon tájékozódhatunk a részletes műsorról; a felvezetőben röviden és tömören össze is van foglalva, hogy mit is jelent tulajdonképpen az örökségünnep: „A szellemi kulturális örökségeket, az azt éltető közösségeket, az emberi kreativitást és sokszínűséget ünnepeljük a Pünkösdi Örökségünnepen 2022. június 5-én és 6-án.” Ezt támasztja alá a Fesztiválszínpad színes műsorkínálata is, hiszen a solymászbemutatótól a cirkuszi artistákon át az állathang bemutatóig számos előadáson vehetünk részt. A különféle tájegységek néptáncainak igazi kavalkádja lesz jelen a színpadon: láthatunk például sárközi, szilágysági és matyóföldi táncokat, sőt, a mohácsi busók is bemutatkoznak. A múzeum portáin szintén programok hada várja a résztvevőket; a különféle tájegységekhez illő bemutatók és interaktív foglalkozások, illetve ételkóstolók és kézműveskedés.

Kellemes kikapcsolódást mindenkinek!