Aktuális

5 ok, amiért télen se maradjon el a szabadtéri program

Télen hajlamosabbak vagyunk zárt térben tölteni a napjainkat, hiszen kint hideg van, és hamar sötétedik. Pedig a sok szabadtéri program bizonyítottan jót tesz a szervezetünknek, máris megmutatjuk, miért!

„Nincs rossz idő, csak nem megfelelő ruha” – mondják az északi országok lakói, akik a nálunk lényegesen hidegebb téli hónapokban is sok időt töltenek a szabad levegőn. Lehet, hogy többek között a sok szabadtéri program is hozzájárul, hogy ezeknek az országoknak a lakói rendre az élbolyban végeznek a boldogságról szóló felmérésekben?

A szabadtéri program kiváló stresszoldó

Az év vége felé valószínűleg mindenkinek van néhány olyan napja, amikor azt sem tudja, hol áll a feje. Ilyenkor nagy szükségünk van olyan tevékenységekre, amelyek nem igényelnek különösebb idő- és pénzbeli befektetést, ám hatékonyan oldják a ránk törő stresszt. Elég egy nagyobb séta a karácsonyi vásárban, vagy a kivilágított városban, és máris kiszellőzik a fejünk, és ünnepi hangulatba kerülhetünk. Ha hétvégén vagy a téli szünetben elutazunk egy olyan településre, ahol még nem jártunk, fizikailag is eltávolodhatunk a hétköznapi tennivalóktól, gondoktól. Ha pedig a természet közelségét választjuk egy kirándulással, ez a klasszikus szabadtéri program még többet tesz a lelki egészségünkért.

Segíti a jó alvást

Az alvás és ébrenlét ritmusát az úgynevezett cirkadián ritmus, vagyis a test beépített belső órája szabályozza. Erre a ritmusra komoly hatással van a melatonin nevű hormon termelődése. Mivel a téli hónapokban kevesebbet süt a nap, korábban sötétedik, több lehet a szervezetünkben ebből a hormonból, ezért napközben lehangoltabbak, tompábbak lehetünk. A cirkadián ritmus felborulása sok embernél rontja az alvás minőségét. Ahhoz, hogy helyreállítsuk, napfényre van szükség. A megoldás tehát egyszerű: minél több szabadtéri program a nappali világosság idején. Ha amikor csak lehet, kimerészkedünk, egész télen pihentető lesz az alvásunk.

A szabadtéri program erősíti az immunrendszert

Sokan tapasztalják, hogy ha rendszeresen mozognak, sétálnak, kirándulnak a hideg napokon a szabadban, kevesebbszer érik őket utol az ilyenkor szokásos légúti betegségek. A mozgás közben belélegzett friss levegő – feltéve persze, hogy nem a szmogos belvárosban sportolunk – javítja a szervezet oxigénellátottságát, és a tüdő kapacitását is növeli.

A szervezet védekező rendszere számára nélkülözhetetlen a D-vitamin, amelynek termelődését szintén segíti a napfény. Ebből a fontos, szinte minden szervrendszerre ható vitaminból az európai emberek többsége hiányt szenved a téli hónapokban, így érdemes minden adandó alkalmat kihasználni, hogy hozzájussunk: vagyis minél többet a szabadban tartózkodni, amikor legalább a kezünket, az arcunkat napfény érheti.

A fogyókúrázók barátja

Ha a hidegben mozgunk – legyen az akár csak egy nagyobb séta, vagy a kedvenc téli sportunk – a test hőtermelése fokozódik, hiszen nagyon fontos számára, hogy állandó hőmérsékletet tartson fenn. Így viszont több kalóriát égetünk, mintha szobahőmérsékleten sportolnánk. Felgyorsul az anyagcsere és a fogyás, vagyis aki még az ünnepek előtt le szeretne dobni néhány kilót – esetleg az újévi fogadalmai között szerepel a fogyás -, az a lehető legjobbat teszi, ha nem mond nemet egy szabadtéri program ötletére.

A téli szabadtéri program hangulata egyedülálló

A havas tájnak, a téli fagynak különleges hangulata van. A frissen hullott hó, a lábunk alatt ropogó havas-jegyes ágak, a jégpályák csillogása mind olyan élményt jelent, amit szívesen idézünk fel az unalmasabb napokon. De ugyanígy utánozhatatlan az apró falvak, vagy a karácsony előtt kivilágított nagyvárosok látványa, a karácsonyi vásárok forraltbor-illata, vagy a szilveszteri utcabálok nyüzsgése. Próbáljuk ki valamelyiket idén télen!