Aktuális

5 téli sport, amiről talán még sosem hallottál

Vannak emberek, akik keresik a bajt. Ha nem is bajt, akkor a kalandot, a színtiszta őrültséget. Ők azok, akiket ebben a zimankó sem akadályoz meg, sőt! Kutatják az extrém időjárási körülmények extrém sportjait. 5 meglepő sportot gyűjtöttünk össze - van közöttük puszta bolondság és van komoly, bejegyzett, nagy hagyományokkal bíró - ám kevésbé ismert sportág. Reméljük, nektek is kedvetek kerekedik a végén felpattanni mondjuk a hólapátra!

Igloo építés

 

Elterjedt tévhit, hogy az eszkimók igloo-ban laknak. Az igazság az, hogy igazi, teljesen hóból készült igloo-t, vagyis hókunyhót inkább vadászatok alkalmával átmeneti menedékként építettek, ritkán laktak benne hosszabb távon és csak nagyon kis területre volt jellemző. Ennek ellenére az igloo izgalmas dolog, és építése nagy szakértelmet kíván. Főként építészek és más mérnökemberek szenvedélye az igloo építés, akik 2019-ben 7. alkalommal mérhették össze tudásukat Hiroshimában, az Igloo-építő Világbajnokságon.

 

 

Hólapáton csúszás (Shovel Racing)

Az 1970-es években Új-Mexikóban, a sípályán dolgozó munkások úgy gondolták, műszak végeztével gyorsabb, ha lapátjaikon csúsznak le a megtisztított pályán. Ezzel megszületett egy sport, amelynek szerelmesei ma már speciális, waxxal kezelt lapátokkal, védőfelszerelésekkel, komoly edzéstervvel vágnak neki a szezonnak. Ha valakinek idén hiányzik a ház előtti lapátolás, még nevezhet a 2020-as bajnokságra.

 

Síbalett (acrot)

Talán meglepő, de a síbalett két olimpián is bemutatkozott 1988-ban és 1992-ben, ennek ellenére mára már törölték a versenysportágak közül. A maga korában óriási népszerűségnek örvendett a síelés e művészi ága, olyan ünnepelt ikonjai voltak, mint Suzy Chaffee (képünkön), aki sokat tett a sportág népszerűsítéséért. Ma már szinte azt sem tudjuk, mi fán terem az acrot, ami nagy kár, mert egyszerre volt az erő és a művészi megnyilatkozás havas sportága.

 

 

Jégvitorla (ice sailing)

A vitorlázás megszállottjainak téli sportja a jégvitorlázás, amelynek alapvető feltétele a stabilan befagyott nyílt víz, ezért elsősorban a Nagy tavak környékén népszerű. Már 1790-óta vannak róla adatok, sőt 1888-ban jégre került az első magyar jégvitorlás is Balatonfüreden. A sportág hideg időben virágzik, 2017-ben magyar bajnokságot is rendeztek a Tisza-tavon.

 

Jegesmedve-úszás

Ez igazi extrém sport. Lényege, hogy egy szál fürdőruhában ugranak a résztvevők a jeges vízbe és próbálnak minél messzebb jutni. Van, aki szerint immunerősítés és van, aki szerint őrültség. Mi nem foglalunk állást…