Aktuális

5 tipp + 5 alapszabály, melyeket betartva gyerekjáték az immunerősítés

Napokon belül beköszönt a várva várt tavasz, ám tévedünk, ha azt hisszük, hogy ezzel minden betegségnek búcsút inthetünk. Bár a durvább kórokozók a felmelegedéssel visszavonulót fújnak, az átmeneti időszak is tartogathat meglepetéseket. Nem beszélve arról, hogy a Covidnak eszében sincs távozni...

 

1. Töltsünk minél több időt a szabad levegőn!

A betegségekre való hajlam és a fáradtság nem pusztán a C-vitamin hiányából adódik. Ha a D-vitaminból van kevés, azt is megsínyli a szervezetünk. A hosszú téli hónapok nem tartogatnak számunkra elegendő napfényt. Amellett, hogy mesterséges módon pótoljuk a D-vitamint, töltsünk minél több időt a szabadban és töltődjünk fel napfénnyel. Szervezzünk a hétvégére kirándulást, bringatúrát, szabadidős tevékenységeket.

2. Öltözködjünk rétegesen!

A tavaszi megfázások sokszor a nem megfelelő öltözködésből fakadnak. A kiszámíthatatlan időjárás ilyenkor óráról órára változhat, így a túl lenge öltözék, de akár a beöltözöttség is orrfolyáshoz, torokfájáshoz vezethet. Fontos, hogy öltözzünk rétegesen, amiből tudunk levetni és visszavenni egyaránt. Ha tehetjük, vigyünk magunkkal váltóruházatot. A sál, sapka pedig még ilyenkor sem ciki.

3. Pótoljuk a kimerülőben lévő készleteket!

A tél végi, kora tavaszi időszakot viseli legnehezebben a szervezetünk. Ennek egyszerű oka van: vitaminkészleteink ekkorra ürülnek ki végérvényesen. A raktárakat pótolni kell és a természetesen bevihető vitaminforrásokat mesterséges készítményekkel is ki kell egészíteni ebben az időszakban.

Járjuk a piacokat és kutassunk friss zöldségek és gyümölcsök után. A fóliasátras termelésnek hála márciustól már hozzájuthatunk egyes zöld növényekhez.

4. Sportoljunk!

Kétség sem fér hozzá, hogy az egyik leghatékonyabb immunerősítő tevékenység a sport. Sokat tehetünk az egészségünkért és a betegségek elkerüléséért, ha sétálunk vagy biciklizünk, akár csak minden nap a munkahelyünkre és onnan haza. Ha a szabadban mozgunk, sokkal élvezetesebbé és könnyebbé válik mindenfajta mozgás.

5. Száműzzük a kórokozókat az otthonunkból!

Bár elsőre talán furcsának tűnik a nagytakarítást az immunerősítéshez sorolni, de sokkal több köze van a tiszta lakásnak az egészséghez, mint gondolnánk. Persze a heti porszívózás, portörlés, felmosás is lényeges, de a tavasz beköszöntével érdemes mindent alaposan átsuvickolni és fertőtleníteni. Ideje száműzni a kárpitokban, szőnyegekben, függönyökben megbúvó kis kórokozókat.

Végül jöjjön 5 alapszabály az immunrendszerünk erősítésére:

 

Táplálkozás

 

Bármennyire is furcsán hangzik, az egyik legnagyobb veszélyt az egyoldalú táplálkozás jelenti, mely hosszútávon biztosan hiányállapothoz vezet. Ezt kiküszöbölve táplálkozzunk változatosan vagyis minden tápanyag csoportból fogyasszunk rendszeresen. Az étrendünk tartalmazzon bőven gyümölcsöt, zöldséget és olyan lassú felszívódású, értékes szénhidrátokat, mint a köles, a zab, a quinoa vagy az édesburgonya. A kiegyensúlyozott táplálkozás része a megfelelő fehérjebevitel is: elsősorban sovány húsok kerüljenek a tányérunkra, így például csirke vagy pulyka és ha tehetjük, hetente legalább egyszer fogyasszunk halat és tojást is. Értékes tápanyagokat tartalmaznak a belsőségek és a vörös húsok, bár ez utóbbit – nehéz emészthetősége miatt – érdemes ritkábban fogyasztani, de semmiképpen ne száműzzük az étrendünkből.

 

Mozgás

 

Olyan mozgásformát válasszunk, ami örömet okoz számunkra. A rendszeres mozgás – főként, ha friss levegőn végezzük – nemcsak kalóriát éget, hanem erősíti a tüdőt, tisztítja a nyirokrendszert, segíti a szervezet méregtelenítését, javítja a szervek oxigénellátását, mely mind-mind fontos része az immunerősítésnek.

 

Napirend

 

Immunrendszerünk akkor tud hatékonyan működni, ha aktív életünk mellett megkapja a megfelelő minőségű és mennyiségű regenerálódási időt. Ha rendszertelenül élünk, mindig máskor kelünk, fekszünk és étkezünk, felborul a bioritmusunk és a szervezetünk – így az immunrendszerünk – gyengülni kezd. Legyen egy kivitelezhető napirendünk, amiben nem hanyagoljuk el az alvást sem.

 

Lelki egészség

 

A mindennapos stressz és a feldolgozatlan lelki problémák hosszú távon ugyanúgy betegséghez vezethetnek, mint a helytelen táplálkozás. Tanuljunk meg relaxálni, meditálni és ha majd tehetjük, járjunk jógára. A jóga a testünket fiatalon, rugalmasan tartja és segít a helyes légzéstechnika elsajátításában, a rendszeres meditációval pedig megtanulhatjuk, hogyan irányítsuk a figyelmünket önmagunkra, érzéseinkre és hogyan dolgozhatjuk fel azokat.

 

Társas kapcsolatok

A felsoroltak mellett rendkívül fontos, hogy ápoljuk a meglévő kapcsolatainkat. Az ember társas lény, szüksége van társra, barátokra. Fordítsunk kellő időt arra, hogy ezek az értékes kapcsolatok meg is maradjanak!