Aktuális

5 tipp, hogy az idei nyár felejthetetlen legyen

A vakáció szép csöndben, felhajtás nélkül kitört. De hogy fogjuk eltölteni? Az elmúlt hónapok sokunk számára a szűk családdal összezárva teltek el, nem csoda, ha a nyári szünet kezdetét idén mérsékeltebb lelkesedéssel fogadjuk. Az online oktatás ránk nehezedő súlyától megszabadultunk (amennyiben egy vagy több iskolással vészeltük át a tavaszt), de továbbra is miénk a feladat, hogy értelmes, vidám időtöltések sorát biztosítsuk gyermekeinknek az elkövetkezendő bő két hónapban. A járványhelyzet ráadásul sok kérdést felvet a nyaralási terveinket illetően... Menjünk vagy maradjunk? Utazhatunk-e a gyerekekkel, és ha igen, hova? Hogy lesz ebből a sok dilemmából élményekkel teli nyár?!

Ezekről a témákról beszélgetett a Mesélj, anyukám! podcast műsorban Frankó Ági a KidsOasistól és Váradi Zsuzsanna a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, akik mindketten édesanyák, ráadásul idegenvezetők is. Öt pontban összefoglaltam nektek, mit javasolnak ők, hogy az előttünk álló vakáció izgalmas, örömteli, ugyanakkor biztonságos legyen!

1. Maradj belföldön – de itt barangolj bátran!

 

Itt az idő, hogy felfedezd Magyarországnak azt a részét, amit még nem ismersz! Kis távolságra is gyönyörű tájak, kikapcsolódási lehetőségek várnak. Van olyan környék, ahol régebben sokszor megfordultál, de a gyerekeidnek még nem mutattad meg? Itt az alkalom, hogy együtt újra bejárjátok a rég, vagy egyáltalán nem látott helyeket! Én például Kisorosziban összesen fél napot töltöttem eddig egy lánybúcsú alkalmából, de azóta is visszavágyom... A Tisza-tóról nem is beszélve, ami a tizenöt évvel ezelőtti, meglehetősen homályos emlékeim szerint csodálatos hely. Az én ködbe vesző emlékeim helyett szerencsére támaszkodhatunk megbízhatóbb ötletforrásokra: a csodasmagyarorszag.hu weboldal úticél-javaslataira vagy utazó blogok (labnyomok.hu, travellina.hu) beszámolóira.

 

2. Kis szálláshelyek – ahol az egész család jól érzi magát!

 

A nagy szállodák helyett érdemes most a kis szálláshelyeket megcélozni, így elkerülhetjük a sok emberrel való érintkezést. A biztonságunk felől nyugodtak lehetünk: a járványhelyzettel kapcsolatos előírásokat a szállásadók szigorúan betartják: fertőtlenített terekkel és néhol kikészített maszkkal, kézfertőtlenítővel várják a látogatókat. A kényelemről nem kell lemondanotok egy erdőszéli kis faházban sem – válogassatok bátran a minősített baba- és családbarát szálláshelyek között! Nem utolsó sorban a belföldi apartmanok foglalásával helyi kisvállalkozásokat támogathatunk és életre kelthetjük a karantén alatt hibernálódott hazai turizmust.

 

3. Tervezgessetek együtt – bárhová is mentek!

 

Akármilyen rövid időre vagy jól ismert környékre (családi nyaralóba vagy rokonkhoz) mentek idén nyaralni, tervezzétek meg alaposan az előttetek álló kiruccanást! Meglátjátok, a készülődés izgalma, a gyerekekkel való közös ötletelés bearanyozza az indulás előtti heteket, és nagyon fel tudja dobni a szokásosnak tűnő utazást. Készíthettek vakáció- vagy utazásváró tablót: egy nagy kartonpapírra felírjátok mindazt a „tennivalót”, ami csak eszetekbe jut és örömet okoz nektek. Pl. fagyizás egy távolabbi cukrászdában, kacsázás a tóparton, koszorúfonás mezei virágokból, közös reggeli torna a kertben, a helyi nevezetesség megfigyelése „földönkívüli szemmel”... Állhat a lista bármilyen apróságokból, a lényeg, hogy eltérjenek a mindennapi rutintól! A tablón pedig elégedetten pipálhatjátok a teljesített programpontokat.

 

4. Legyél turista a saját városodban!

 

Gondoltál már a saját lakóhelyed felfedezésére úgy, mintha messziről jött idegen lennél? Azok a városrészek, települések tudják a legnagyobb meglepetést okozni, amikről azt hisszük, hogy az unalomig ismerjük, hiszen hosszú évek óta koptatjuk az utcáit, elhaladunk a neveztességei mellett – de vajon tényleg mindent tudunk róluk? Budapest ebből a szempontból kimerítethetetlen, de a természet úgyszintén: engem az egyutcás zsákfalu, Vérteskozma is meglepett, ahova évek óta járunk a családi telekre. A kert végében kezdődő, „semmi különösnek” hitt mezőről ugyanis számtalan kis ösvény ágazik szerteszét, amiket elkezdtünk végigjárni, és a völgy addig ismeretlen részeire, vadlesekre, kamillamezőre bukkantunk. A helyi látnivalóknak, régi házak történeteinek pedig érdemes utánaolvasni – rögtön más szemmel fogjuk őket nézni a következő séta alkalmával.

 

5. Nyaralj az otthonodban!

 

Előfordulhat, hogy anyagi, egészségügyi vagy más megfontolásból ezen a nyáron otthon maradunk, ám a nyaralós hangulatról ebben az esetben sem muszáj lemondanunk! Ha megteremtjük a saját otthonunkban a nyaraláshoz szükséges körülményeket, egészen szórakoztató üdülésben lehet részünk a nappaliban. Készíthetünk házi jégkrémet gyümölcspüréből, főzhetünk kukoricát, piknikezhetünk egy leterített pokrócon vagy sátrazhatunk a szoba közepén. Ha van kertünk, akkor még könnyebb strandfeelinget varázsolni néhány vízipisztollyal és egy felfújható kismedencével. De a lakásban is mindent el lehet játszani egy szál fürdőruhában – a gyerekeknek ez legalább olyan  vicces és emlékezetes nyári élmény lesz, mint egy egzotikus nyaralás.