Aktuális

5 tipp, hogy ne legyen a nyűg az erdőben kirándulás gyerekkel

Erdőben kirándulás a gyerekkel? Ha elsőre nem hangzik a legjobb ötletnek, és a gyerek is húzza a száját, hidd el, csak elindulni nehéz!

Ha eldöntöttétek, hogy kimozdultok otthonról és irány az erdő, érdemes felkészülni, hogy a napot megússzátok veszekedés meg nyűgösködés nélkül, a cél, hogy a család minden tagja jól érezze magát.

Megfelelő, réteges öltözet

Rossz időjárás nem létezik, csak rossz ruházat.

Túrázni indultok, tehát kényelmes, praktikus és réteges öltözet szükséges. Ahogy a mondás tartja, bármikor elindulhattok túrázni, lehet télen is egy jót sétálni az erdőben. A gyerekek élvezni fogják megvizsgálni és átugrani a befagyott pocsolyákat, rugdosni a porhavat, esetleg hóangyalkázni, követni a lábnyomokat a hóban. Fontos, hogy vízálló ruhát és cipőt adjunk a gyerekre, rétegesen öltöztessük, -de ne öltöztessük túl, hiszen mozogni fog!-, ne felejtsük el a sapkát, sálat és a kesztyűt. Nem árt, ha készülünk váltózoknival! Ha fázik a gyerek, akkor abból az fog következni, hogy nyűg lesz számára az erdőben kirándulás, alig várja, hogy vége legyen. Ám ha megfelelő, kényelmes ruhában sétálhat biztos vagyok benne, hogy a kezdeti szájhúzás után pár perc múlva talál majd kincseket az erdőben és örömöket a kirándulás során.

 

Ennivaló és kulacs
 

Csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal az erdőbe! Egy hátizsák elég a családnak, amiben van ennivaló és víz vagy tea. Ha télen túrázunk, nem fogunk leülni, mozogni kell és sétálni, hogy ne fázzunk. Folyadékra ilyenkor is szükség van, ne felejtsünk el magunkal vinni. Legyen nálunk rágcsálnivaló, gyümölcs, szendvics, a csomagolást viszont mindig tegyük vissza a táskánkba. Ne szemeteljünk, ne hagyjunk szemetet az erdőben!

A gyerekek hamar meg fognak éhezni a kirándulás során. Ne szóljunk ezért rájuk, álljunk meg pár percre míg egy kis erőt gyűjtenek és néhány falatot magukhoz vesznek. Éhes gyerek egyenlő nyűgös gyerek – és igazából nincs ez nagyon másképp a felnőttekkel sem! Tehát ne felejtsünk el enni-inni a túra során, viszont vegyük észre, ha esetleg csak unalomból kéri a gyerek a hátizsák tartalmát!

 

 

Túrabot

 

A legeslegegyszerűbb módja a gyerek lefoglalásának, ha keresünk egy túrabotot számára. Az erdőben fél perc alatt szert tehetünk egy tökéletes eszközre, ami aztán leköti a gyermeket akár az egész túra során. A kirándulás közben nem fog unatkozni, hiszen a túrabottal haladva elsodor az útjából más ágakat, botokat, rajzol a hóba vagy megkocogtatja a jeget. Ha találunk utunk során kis patakot, dobálózhat vagy méricskélhet a bottal. Ha látunk érdekes természeti jelenséget, különleges növényt vagy állatot, akkor hívjuk fel rá a figyelmét, egyébként hagyjuk a gyereket, egyszerűen csak érezze jól magát. Lehet ő a vezető, ha elöl szeretne menni, lehet ő a terelgető, ha vigyázni szeretne ránk szüleire. Engedjük, ne szóljunk rá, ha picit lemarad, ne foglalkozzunk vele, ha koszos lesz a ruhája. Ez megúszhatatlan, ez az erdőben kiránduláshoz hozzátartozik.

 

Több gyerekkel könnyebb

 

Ha tudunk több gyerekkel kirándulni, tehát esetleg szomszéd gyerekeket vagy iskolástársakat bevonni, akkor még nagyobb eséllyel lesz nyűg helyett igazi élmény a kirándulás. Hiszen a gyerekek együtt hamar feltalálják magukat, gyűjtenek terméseket vagy apró békákat, télen átugorják a hókupacokat, vagy hógolyóznak kirándulás közben. Ráadásul egymást annyira lefoglalják, hogy szinte észre sem veszik, hogy túráznak, nem lesz nyafogás egy hosszabb út során sem, mert beszélgetnek, játszanak.

 

Nekik minden játék és játék minden!

 

Ha több gyerekkel indulunk kirándulni, akkor ők egymást is fogják motiválni, hiszen a versenyszellem bennük van, és jó játék lesz az is, ki ér fel hamarabb az emelkedőre.

A szülők hamarabb fognak elfáradni, mint a gyerekek, akik igazi kis energiabombák és Duracell-nyusziként mennek majd végig az úton.

 

Rakd el a telefont!

 

Előfordult már, hogy rád szólt otthon a gyerek, mert túl sokat volt a kezedben a telefon? Most ne is adj esélyt egy ilyen mondatnak! Csinálj néhány képet -esetleg előre beszéljétek meg, hogy mennyit- aztán ígérd meg, hogy elrakod a telefont. Tartsd be az ígéretedet.

Nem éri meg a veszekedés, inkább vegyétek észre együtt a csodákat, amit az erdő rejt, élvezzétek a tájat, a színeket, a fényeket. A szemeddel sokkal többet tudsz befogadni, mint amit a kamera rögzíteni tud. Szippants mélyeket a friss levegőből, érezd az izmaidat, ahogy dolgoznak és beszélgessetek az élet nagy dolgairól a gyermekeddel. Olyan okosakat tudnak mondani, olyan érdekesek a meglátásaik. Talán egy erdőben kirándulás során azt is el fogja mesélni, amire otthon a sok játék vagy a sok tanulnivaló meg a sok feladat mellett egyszerűen nincs idő.

Akár énekelhettek is a kirándulás során. Ha eszedbe jut egy történet az adott helyszínről vagy egy sztori a gyermekkorodból, meséld el neki.