Aktuális

6 érv amellett, hogy kiruccanjatok a punnyadás helyett

Nem mondom, hogy mindig könnyű kimozdulni a takaró melege alól, de van néhány indok, ami miatt érdemes felöltözni és kilépni az ajtón.

 

Csak elindulni nehéz

 

Amikor megérezzük a friss levegőt, meglátjuk a várva várt havat vagy a csodás zöldet, amikor körbevesz a természet, amikor jólesően megmozgathatjuk végtagjainkat, akkor azt fogjuk gondolni: megérte. Otthon nem tudunk olyan élményekkel gazdagodni, mint kint a szabadban, a szépségről és a jóleső fáradtságról nem is beszélve.

 

 

Egy jó beszélgetés illetve hála a csendért

 

A négy fal között hamarabb nyúlunk a távirányítóért, a laptopért, esetleg egy-egy finom falatért nyitogatjuk a hűtőt, mintsem leülnénk beszélgetni. Egy séta vagy túra alkalmával együtt vagyunk és megvitathatjuk az élet nagy kérdéseit. Végre van idő és nincs zavarótényező. Meséljünk el akár egy filmélményt, beszéljünk az előző hét eseményeiről. Néha pedig álljunk meg pár percre és egyszerűen élvezzük a csendet.

 

 

A csodák velünk vannak

 

Ha jelen vagyunk, ha nem rohanunk, hanem sétálunk, élvezve a természetet, ami körülvesz, akkor különleges élményként zárulhat a programunk. Ha nyitott szemmel járunk, akkor minden lépésünknél csodákra bukkanhatunk. Gyönyörködhetünk a faágakon csillogó vízcseppekben, az apró virágokban, megcsodálhatjuk a színeket, a fényeket. Megölhetünk egy-egy fát, leülhetünk egy kőre, kereshetünk formát a felhőkben. Ne féljük újra gyereknek lenni.

 

 

Élménybeszámoló

 

Éljünk úgy, hogy legyen mit mesélni.

Ha kimozdulunk, akkor tudunk igazán töltődni, majd adni, önmagunk legjobb formáját nyújtani és mosolygósan mesélni. Ha gyerekek nélkül ruccanunk ki, akkor visszatérve meséljünk nekik, mit láttunk, hol jártunk, biztosan imádják például a kutyás vagy bármilyen állatos sztorikat. Ha pedig gyerekekkel túrázunk, sétálunk egy jót, a nap végén mindenképp hívjuk fel a nagyszülőket, és adjuk át a telefont, hogy a legkisebb családtag is elmondja, számára mi volt a legjobb, legérdekesebb, legizgalmasabb. Klassz érzés élményt adni, aztán csak hallgatni is gyermekeink szájából az élménybeszámolót.

 

 

Kreatív programok otthonra

 

A túra vagy program során fotózzunk! Álljunk meg egy-egy percre, vagy még jobb, ha sikerül elkapott pillanatokat megörökítenünk. Később ezekből előhívathatunk párat vagy több kirándulásból, esetleg az évszak végén készíthetünk belőle egy fotókönyvet. Ha gyűjtünk néhány faágat, termést, virágot, kavicsot, ezek segítségével aztán alkothatunk, például képkeretet díszíthetünk vagy kerülhet maga a virág vagy falevél képként a falra.

A gyerekekkel együtt akár szőhetünk egy történetet, eljátszhatjuk otthon néhány plüssállat szereplésével a napunkat, újraélhetjük a kalandokat, amik minket értek, de ki is egészíthetjük plusz sztorikkal, bátran engedjük el a fantáziánkat. A nap végén az esti mesében szintén megemlíthetjük a kirándulásunk egy-egy mozzanatát. 

 

 

Jót tesz az idegrendszernek

 

A hétköznapok során a család minden tagja hajlamos rá, hogy lemerüljön, elfáradjon. Üdítően hat az idegrendszerünkre, csökkenti a stresszt az, hogy érintetlen környezetben lehetünk. A látvány feltölt minket. Nem csak fizikailag, de mentálisan is jó hatással van ránk, hogy távol kerülünk a hétköznapoktól és kikapcsolódhatunk. A táj szépsége, a mozgás a friss levegőn gyógyítóan hat ránk, megerősíti az immunrendszerünket, ezáltal könnyebben gyűrjük le a közeljövőben elénk kerülő akadályokat, nehézségeket.
Fontos tudni, hogy sokkal inkább a minőség mint a mennyiség számít, ha a természetben töltjük az időnket. A lelki egészségünkhez hozzájárul egy klassz túra, egy séta a szabadban, akár csak a környéken a parkban vagy egy közeli tónál.
Ha gyakran választjuk a természetbe kiruccanást, akkor hosszútávon rugalmasabbá, fogékonyabbá válunk, új látásmódokkal gazdagodunk, és növekszik a kreativitásunk is. Ahhoz pedig nem fér kétség, hogy miután kellemesen elfáradva hazatérünk, este jobban alszunk majd.

 

 

 

Ha még mindig nem győztelek meg, akkor azt kívánom, hogy érjen téged is utol az az érzés, amikor egy erdő közepén állsz és rádöbbensz, milyen apró is az ember, milyen apró porszemek vagyunk csak ebben a csodálatos, gyönyörű, hatalmas világban. Érezd át, élvezd és mindenképp add át ezt a különleges élményt a gyermekeidnek!