Aktuális

6 jópofa játék kirándulás közben

Kirándulni önmagában is jó móka, de ha beleviszünk egy kis játékot, a gyerekek még jobban fogják élvezni. Közben pedig felfedezik a természetet is. Vajon mi mindent érdemes játszani a gyerekekkel kirándulás közben?

Ilyenkor tavasszal már nagyon vágyunk a természetbe, a zöldbe, a napsütésbe. Kirándulni, a szabadban lenni önmagában is remek időtöltés, de a sima gyaloglást a gyerekek hamarabb elunják, mint a felnőttek. Ám ha a szokásos figyelemelterelő játékokat, például barkochbát, szóláncot választjuk, akkor pont arról terelődik el a figyelem, amiért voltaképpen elindultunk: a természetről. Kirándulás közben érdemes inkább olyan játékokat választani, amelyek közelebb visznek a vadon élő növényekhez, állatokhoz, és segítik, hogy valóban kiszakadjunk a megszokásból. Mutatunk néhány példát, amelyeket mindenki tetszés szerint fejleszthet tovább.

Hagyjuk, hogy a gyerekek vezessenek!

Ha olyan tájon kirándulunk, ahol nem lehet könnyen eltévedni, akkor hagyjuk, hogy legalább az út egy szakaszán a gyerekek vezessenek. Megláttak egy érdekes formájú sziklát kirándulás közben? Menjünk közelebb hozzá! Persze a felnőttek ilyenkor is figyeljenek a térképre, nehogy elkeveredés legyen a dologból. De az is remek ötlet, ha időnkénti felnőtt ellenőrzés mellett a gyerek kapja meg a térképet vagy a GPS-t, hogy egy ideig ő legyen a túravezető.

Elő az érzékszervekkel!

A mindfulness-t, azaz a pillanat tudatos érzékelését sokan a rossz lelkiállapot egyik gyógyírjaként tartják számon. Épp ezért nem árt már gyerekkorban megtanulni, hogyan lehet maradéktalanul jelen lenni a pillanatban, és kiélvezni, ami körülöttünk van. Ehhez pedig remek játék lehet, ha kirándulás közben megkérjük a gyerekeket, hogy írják le minél részletesebben, amit épp látnak, hallanak, aminek az illatát érzik. Minél izgalmasabb beszámolókat szőnek a körülöttük levő színekből, illatokból, hangokból, annál jobb!

Kirándulás közben nézzünk körül távcsővel is!

Ha van otthon egy távcső, ne maradjon ki a hátizsákból! Kirándulás közben nem csak a tájat lehet vele közelebb hozni, és alaposan megfigyelni, hanem a

madarakat, vagy éppen a fák koronáját is. Különösen akkor érdemes előenni, ha egy különös madárhangot hallunk – távcsővel könnyebb megkeresni, melyik szárnyas adhatta ki. De a kilátókban, szép panorámájú hegytetőkön is nagy hasznát vesszük.

Fel a fára!

A klasszikus fára mászás se maradjon ki a kirándulás programjából! Persze nézzük meg alaposan, milyen fára, és milyen magas ágra engedjük fel a gyereket, de hagyjuk, hogy kirándulás közben kipróbálhassa az erejét, az ügyességét. Ezt a játékot egyszerűen lehetetlen megunni!

Kirándulás közben keresgéljünk!

A megfigyelő játékok egyik legjobbja, amikor a gyerekek kirándulás közben abban versenyezhetnek, hogy ki talál meg előbb bizonyos dolgokat. Keresgélni pedig jószerivel bármit lehet: 5 különböző árnyalatú zöldet, egy ember alkotta tárgyat (például hidat, kilátót) az úton, három különböző madárhangot, egy csigát, egy sünt, vagy bármit, ami még az eszünkbe jut.

Irány az erdei tornapálya!

Ha van az útvonalunkon játszótér, erdei tornapálya, gyerekeknek szóló tanösvény, vagy bármilyen más, gyerekeknek szánt pihenő- és játszóhely, akkor mindenképp ejtsük útba! Az útvonal végén pedig, ha van rá lehetőség, felülhetünk a kisvasútra, hogy további élményekkel koronázzuk meg a napot.