Aktuális

7 szuper szabadtéri program az egész családnak

Bár a hidegben sokszor jobban esik bent ülni a meleg szobában, mindenképpen legyen az időbeosztásunkban rendszeresen szabadtéri program is. A szabad levegőn való játék ugyanis jó hatással van az immunrendszerre, de még a hangulatunkat is javítja! Máris mutatunk 7 ötletet, amit az egész család élvezni fog, és még csak sokba se kerülnek.

Hideg van és korán sötétedik, de ez önmagában még nem ok arra, hogy minden szabadtéri program helyett zárt térbe vonuljunk! A szabadtéri program már csak azért is legyen legalább néhány naponta az életünk része, mert mostanában a járványhelyzet miatt úgyis többet ülünk bent, mint kellene. Pedig a friss levegő fontos, hiszen a szabad levegőn végzett mozgás jól hat az immunrendszerünkre, így a fertőzések megelőzését is segíthetjük vele. Ha kihasználjuk a nappali fényt, egy kis D-vitaminra is szert teszünk, és még a téli lehangoltságtól is kevésbé kell tartanunk. Ráadásul, ha szabad levegőn mozgunk, a téli kilók sem szaladnak fel olyan könnyen. De vajon mi mindent csinálhatunk a téli napokon a korcsolyázáson és a kiránduláson kívül?

Szervezzünk fotótúrát!

Akinek van telefonja, annak máris a kezében a fényképezőgép. A téli utcák pedig számos kiváló fotótémát rejtenek. Sétáljunk egy nagyot a városban, vagy a város környéki kirándulóhelyeken, és közben igyekezzünk minél több jó pillanatot elcsípni. A szabadtéri program után pedig a képek közös utómunkája, albumba rendezése is remek közös időtöltés lehet.

Etessük meg a madarakat!

A kertben, de akár a társasház előtti területek is lehelyezhetünk egy madáretetőt. A madáretetésnek egy titka van: ha elkezdtük, muszáj egész télen rendszeresen feltölteni az etetőodút. A madarak ugyanis, ha odaszoknak, könnyen bajba kerülhetnek, ha a hidegben egyszer csak nem találják a megszokott helyen a táplálékot. A kenyérmorzsát, a pattogatott kukoricát és a sós-paprikás szalonnát viszont felejtsük el, mert az rosszat tesz nekik. Helyette tegyünk az etetőbe napraforgómagot, sótlan magokat, bolti papagáj- és pinty-eleséget, almát vagy kötözzünk ki készen kapható cinkegolyót. Az etetés mellett a madarak megfigyelése is remek szórakozás lehet.

A legkényelmesebb szabadtéri program: esti csillagles

Ehhez a programötlethez csak jól fel kell öltözni, de még otthonról sem muszáj elmenni, a teraszról is megfigyelhetjük a csillagokat. Mivel korán sötétedik, tiszta időben már késő délután, kora este is remekül látszik az összes csillag. Már csak be kell azonosítanunk a csillagképeket – ebben az internet is segíthet.

Havas játékok

Ha leesik a hó, akkor sem csak a szánkózás és a hóemberépítés az egyetlen opció. A hószobor-építéshez elővehetjük a homokozó-játékokat, építhetünk hógolyótornyot, de akár amőbát is játszhatunk a hóba rajzolt, óriási kockákban. Ha elég hideg van, kipróbálhatjuk a szappanbuborék-fagyasztást is.

Nyomkereső kirándulás

Ha kirándulni megyünk, figyeljük meg az erdei állatok nyomait. Ez Természetesen akkor a legkönnyebb, ha frissen esett hóban sétálunk, de még száraz időben sem lehetetlen felfedezni egy-egy jellegzetes nyomot. Remek szabadtéri program, ha a nyomok alapján megpróbáljuk beazonosítani a „tulajdonosukat”.

Utazzunk a karácsonyi fény-villamosokon

Aki a városi programokat szereti, annak karácsony előtt remek élményt jelenthetnek a karácsonyi villamosok, amelyek egyre több városban szállítják az utasokat az ünnepi időszakban. Gyereknek-felnőttnek egyaránt szép élmény, és kiváló program ezeken a díszes járműveken utazni.

Szabadtéri program a téli Balatonnál

A Balatonra rendszerint nyáron megyünk, télen legfeljebb akkor, ha befagy. De miért is ne nézhetnénk meg, milyen arcát mutatja a tó az átlagos téli napokon? Keressük fel a legnépszerűbb nyári turistacélpontokat: Tihanyt, Badacsonyt, Siófokot – egészen újszerű élmény és nagyszerű szabadtéri program lesz a Balaton másik arcával is megismerkedni.