Aktuális

8 tipp, ha az idősebb korosztállyal megyünk kirándulni

Az idei tavaszt (is) jó lenne minél inkább a természet közelségében tölteni. A „veszélyeztetett korosztálynak” éppúgy kijár a szabad levegőn való tartózkodás, mint bárki másnak. Az alapvető igényeken felül most azonban még körültekintőbben kell felkészülnünk egy-egy kirándulásra.Az idei tavaszt (is) igyekszünk minél inkább a természet közelségében tölteni. A „veszélyeztetett korosztálynak” éppúgy kijár a szabad levegőn való tartózkodás, mint bárki másnak. Az alapvető igényeken felül most azonban még körültekintőbben kell felkészülnünk egy-egy kirándulásra.

Ha az idősebb korosztállyal indulunk útnak, bizony nem árt átgondolni néhány dolgot. Ahhoz, hogy egy kiruccanás kellemes élmény legyen a számukra, nem csak a testi-lelki egészségüket kell figyelembe vennünk, hanem az úticél és a közös időtöltés jellegét is. Mi az alábbi szempontokat gyűjtöttük össze, hogy mit érdemes szem előtt tartani.

 

 

 

 

Utazás

 

Ne tervezzük túl hosszúra az utazást. Fontos szempont az egyedi igény, azonban általánosságban elmondhatjuk, hogy az a jó, ha a program időtartamának legfeljebb a felét teszi ki maga az utazás. Iktassunk be pihenőket is, amennyiben az út több mint fél órás.

 

Tájékozódás

Indulás előtt feltétlenül tájékozódjunk a körülményekről. Nagyon fontos, hogy az ember tisztában legyen valamennyi költséggel, így azzal is, amit külön kell fizetni, például az egyes látnivalók megtekintésekor.

 

Biztonság

Gondosan figyeljünk a hátizsák tartalmára, súlyára. Az utakon, kirándulásokon mindenki kiemelten óvja értékeit, mert a nézelődő, bámészkodó turisták könnyen a rossz szándékú emberek, a tolvajok céltáblái lehetnek.

 

Szükségletek

Mindig ügyeljünk arra, hogy elegendő folyadékmennyiség legyen nálunk, ha pedig több órás kirándulást tervezünk, gondoskodjunk megfelelő élelemről is vagy indulás előtt tervezzük meg, hol tudunk megebédelni. Ne várjuk el az idősebbektől, hogy szükségleteiket a természet lágy ölén végezzék el. Olyan helyre vigyük őket kirándulni, ahol találunk útközben legalább egy nyilvános illemhelyiséget.

 

Ismerjük meg az idősek igényeit!

 

A kirándulást igazítsuk a lehető legjobban hozzájuk. Ha maximálisan figyelembe vesszük az érdeklődési körüket, annál nagyobb sikere lesz a programnak.

 

Mindig figyeljük az időjárás előrejelzést!

 

Akármilyen egészséges és aktív időskorú személlyel indulunk útnak, az időjárást bizony sosem szabad kifelejtenünk a számításból, főleg, ha a szabadban tervezünk bármilyen tevékenységet. Egy eső áztatta talaj vagy éppen a tikkasztó hőség nagyobb megterhelést jelent mindannyiunk állóképessége számára. Ha a kirándulás napján váratlanul kellemetlenné válna az időjárás, inkább tervezzünk újra.

 

Akadálymentesség

 

Természetesen nem kérdés, hogy a résztvevők egyéni és általános akadálymentes igényeit szem előtt kell tartanunk az úticél kiválasztásánál. Azonban a mozgásukban, hallásukban vagy látásukban akadályozott idősek számára kialakított helyszíneken túl preferáljunk olyan lehetőségeket is, ahol szociálisan érzékeny emberekkel találkozhatunk. Nagyon sok múlik a személyes kapcsolatokon, ezért is fontos a jó csapatmunka a kirándulás tervezése során.

 

Plusz óvintézkedések Covid idején

Amíg tart a pandémia, kellő elővigyázatossággal keljünk útra. Viseljünk maszkot, tartsuk be a minimum 1,5 méteres védőtávolságot és az alapvető higiéniai szabályokat, vigyünk magunkkal kézfertőtlenítőt és kerüljük a zsúfolt helyeket azaz vigyázzunk egymásra!

 

 

 

Kellemes nagyszülős kirándulást kívánunk mindenkinek!