Aktuális

A lovaglás családi program is lehet!

Az ismert mondás szerint lovas nemzet vagyunk – ezt a csodás sportot mégsem gyakorolják túl sokan. Pedig az országot valósággal behálózzák a lovardák és más lovas létesítmények, vagyis a családi nyaralás egyik kellemes programjaként a kezdők, sőt, a kisgyerekek is megismerkedhetnek a lovaglás különleges világával.

A lovaglás különleges helyet foglal el a sportok között. A test szinte minden izmát karban tartja, javítja az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt. Megnyugtatja az idegrendszert – ehhez hozzájárul az is, hogy lovaglás közben a szabadban, a lovastúrákon egyenesen az érintetlen természetben vagyunk. Ráadásul itt nem egy géppel kell összehangolni a mozgásunkat, hanem egy hatalmas, ám érzékeny állattal kell kapcsolatot teremtenünk. Nem véletlen, hogy ezt a mozgásformát sokszor terápiás céllal is alkalmazzák.

Lovaglás az első lépésektől a lovastúráig

A kisgyerekek és a lovaglás fortélyaival még csak ismerkedők először futószáron érezhetnek rá a szükséges mozdulatokra. Oktató felügyelete mellett tanulhatják az úgynevezett jármódokat, például a lépést, az ügetést. Ha már megfelelő a tudásuk, következhet az úgynevezett osztálylovaglás, ami lényegében annyit jelent, hogy a már megtanult jármódok mellett a ló irányításával és a ló és lovasa közötti harmónia megteremtésével is ismerkedhetnek. Rövidebb-hosszabb lovastúrákra csak ezután kerülhet sor, először itt is oktató, túravezető felügyelete alatt.

Fővárosi lovasélet

A magyar lovasélet központja a budapesti Nemzeti Lovarda. Kezdők és haladók egyaránt tanulhatnak itt. A fővárosnak ugyanakkor szinte minden kerületében találunk olyan lovas létesítményt, ahol az ide látogató gyerekek és felnőttek tehetnek egy próbát a lovassporttal, és esetleg hosszú távon is megszerethetik ezt a műfajt. A Kincsem Park versenyeknek is otthont ad, de itt zajlanak a Nemzeti Lovas Színház gyermek és felnőtt előadásai is.

KidsOasis szálláshely a közelben: A négy szélforgós Aquaworld Resort Budapest-ben a pici és nagyobb gyerekekkel érkező családok is mindent megtalálnak, ami a zavartalan pihenéshez szükséges. A babafelszerelésektől az Aquaworld élményfürdő kalandos csúszdáiig, a gyermekanimációs programoktól a fitnesz-teremig mindenki talál magának aktív programot. Mindezek után pedig az élményfürdő hatalmas, Oriental Spa névre hallgató wellness-részlegében lazíthatunk.

Lovaglás a falu határában

A falusi nyaralás egyik óriási előnye, hogy olyan élményeket is testközelbe hoz, amelyekkel egy városi gyerek aligha találkozhat a hétköznapokban. A haraphatóan friss levegő, a csend, az állatok közelsége és a finom, tájjellegű ételek mind emlékezetessé teszik az üdülést. A falusi szálláshelyek közelében pedig mindig van egy-egy lovarda: itt a kezdők megismerkedhetnek a lovaglás első lépéseivel, a haladók pedig akár rövidebb vagy hosszabb, vezetett lovastúrákra is elindulhatnak. A fizikai és lelki feltöltődés is garantált!

KidsOasis szálláshely a közelben: A három szélforgós, bócsai Cserszegi Vendégház az erdő szélén, a szőlőültetvények mellett, a bócsai tanyavilágban várja a vendégeket. Minden igényt kielégítő szolgáltatásai hamisítatlan falusi hangulattal párosulnak a Kiskunsági Nemzeti Park szomszédságában. Bugacpusztán a lovas élmények sorában akár a csikósok hagyományos életével is megismerkedhetünk, míg Kecelen a Pintér Művek haditechnikai parkja jelenthet izgalmas élményt.

A Balatonnál is jó időtöltés a lovaglás

A Balaton, Magyarország egyik legfontosabb turisztikai célpontjaként bővelkedik lovaglási lehetőségekben. Gyula Vezért Lovasbirodalma a Balaton-felvidék nyugati részén, tanúhegyek között, Gyulakeszin áll a kezdő és haladó lovasok rendelkezésére, a 4 éven aluli, száron vezetett gyerekektől egészen a tereplovaglás szerelmeseiig. A déli part egyik kedvenc lovas célpontja Balatonlelle-Rádpusza, ahol a 13. századi templom romjaiig is kilovagolhatunk. A Bella Állatpark Siófokon nem csak lovaglási, hanem tevegelési lehetőséggel is csábítja az ide érkezőket.

KidsOasis szálláshely a közelben: A négy szélforgós siófoki Hotel Azúr közvetlenül a Balaton partján helyezkedik el, de a saját strand mellett belső és külső fürdőcentrum és szaunapark is támogatja a zavartalan pihenést. Rossz idő esetén sem kell aggódnunk, mert a gyerek wellnesstől a tinik játékbarlangjáig és a professzionális fitness teremig számtalan beltéri programlehetőség is vár.