Aktuális

Bevásárlási, étkezési tippek a #maradjotthon idején az Oxigén Hoteltől

Rengeteg család van most a négy fal között, szülők home office-ban, a gyerekek is a házban vagy lakásban ragadnak egész nap az óvodák-iskolák bezárása miatt. Hogyan induljunk vásárolni, mit főzzünk, hogy átvészeljük ezt a nehéz időszakot? Hogyan tudjuk biztonságosan, kevés energia-befektetéssel megoldani a napi bevásárlásainkat? Az öt szélforgós Oxigén Hotel néhány hasznos trükköt és tippet, amivel megkönnyíthetjük vásárlásainkat és az otthoni „krízishelyzetet”.

1. Készítsünk bevásárló-listát

Szervezzük meg bevásárlásunkat! Gondolkodjunk előre, írjuk le a napi menüt néhány napra vagy akár egy hétre. Ez alapján készítsünk listát, hogy milyen alapanyagokra, háztartási szerekre van szükség a következő napokban. Elegendő annyi ételt, háztartási eszközt vásárolni, amennyit ténylegesen felhasználunk, hiszen nagy valószínűséggel mostanra már háztartásunkban elegendő tartalékkal rendelkezünk, ezért a készleteket szükségtelen tovább növelni. Célirányosan vásároljunk a bevásárló-lista segítségével, hogy a bolt vagy piac területén a lehetőség szerinti legkevesebb ideig tartózkodjunk. Ha eddig családi program volt a bevásárlás, most ezt tegyük meg egyedül, maradjon otthon, aki csak teheti. A kasszánál fizetéskor bankkártyát használjunk, ha lehetséges, így eggyel kevesebb kontakt éri a bolti dolgozókat és persze minket is. Ha lakóhelyünk közelében található kisebb bolt, ahova könnyen eljutunk tömegközlekedés használata nélkül is, ne használjunk villamost, buszt, metrót. A napi mozgás, egy könnyű séta ráadásul az immunrendszerünkre is jótékony hatással van. Hazaérve első dolgunk a kézmosás legyen, majd a megvásárolt használati cikkeket, ételeket pakoljuk a helyükre, és ezután mossunk kezet ismét.

2. Óvatosság

Természetesen, ha lehetőségünk adódik, hordjunk maszkot és gumikesztyűt, hiszen ezek az eszközök a vírus továbbterjedését lassítják. A magunkkal vitt táskát, szatyrot is töröljük le hazatérve a bevásárlás után. Ha vászonszatyrot, vagy netán más anyagból saját bevásárlótáskát viszünk, lehetőleg minden bevásárlás után mossuk ki mosógépben. A gyümölcs és zöldség tárolására használt apró zsákokat ugyanúgy! A mobiltelefonunkat, kulcscsomónkat, lámpakapcsolókat, kilincseket és a válltáskánk, kézitáskánk fogantyúját és más felületeit is érdemes Fertőtlenítővel napi szinten letörölgetni!

3. Erősítsük az immunrendszert

Nagyon fontos, hogy próbáljunk most is friss, minőségi, akár házi alapanyagokból főzni-sütni! A félkész, feldolgozott, nagyipari ételek, tartós élelmiszerek (pl. fagyasztott ételek, konzervek) sokkal kevesebb vitamint és tápanyagot tartalmaznak friss társaiknál. Természetesen nagy segítség, hogy szükség esetén tudunk számolni tartalékainkkal! De amíg tehetjük, ételeinket frissen készítsük, friss alapanyagokból. A legtöbb piac most is üzemel, és házhozszállítási szolgáltatást indított számos kisvállalkozás (pékségek, hentesek, zöldségesek). Ha van rá lehetőség, rendeljük házunkhoz a friss alapanyagokat. Nyers gyümölcsöt és zöldséget napjában többször is fogyasszunk! Szervezetünk számára nélkülözhetetlenek a vitaminok, ásványi anyagok, amelyeket tartalmaznak, ezen kívül a gyümölcsök rostjai segítik az emésztésünket, és nem utolsó sorban ezek a vitamindús finomságok az immunrendszert is erősítik. Tippünk: ha a kisgyermek nem szereti a gyümölcsöt egészben, akkor finom turmixokat, gyümölcsleveket is készíthetünk belőle! Így egész biztosan könnyebben csúsznak a vitaminok!

4. Főzzünk együtt!

A főzés lehet akár közös móka, családi elfoglaltság is, ha kicsi gyerek van családunkban, vonjuk be, legyen résztvevője a konyhai folyamatoknak. A gyerekek szeretik magukat fontosnak érezni, meséljük el, hogy nekünk mennyire sokat jelent a segítségük. Persze lehet, hogy így valamivel több ideig tart a sütés-főzés, és kicsivel nagyobb rumli lesz, cserébe viszont növekszik családunkban a nevetéssel teli percek száma. A lurkók akár a mosogatásban, rendrakásban is segítségünkre lehetnek, nekik jó móka ez is.

5. Új receptek

Ha netán van egy kevés szabad kapacitásunk és időnk, akkor új ízeket, új recepteket is kipróbálhatunk. Ha a főzésben már szereztünk gyakorlatot, keressünk pár új, akár rendhagyó vagy egzotikus recepteket és alkossuk meg őket! Így az unalmassá váló napi rutint megtörve az ételkészítés szórakoztatóbb lesz, és ezzel együtt minden bizonnyal a közös étkezések ideje is. Azonban ha kezdők vagyunk a konyhaművészetben, akkor nálunk tapasztaltabb ismerősök, rokonok segítségét kérhetjük (persze telefonon), és sütés-főzési pályafutásunkat valamivel egyszerűbb receptekkel kezdjük. Rengeteg praktikus gyűjtemény, életszerű leírással rendelkező recept van, amelyeket könnyen beszerezhető alapanyagokból, sőt sütés-főzés nélkül is elkészíthetünk! Jó példa erre a nyers kókuszgolyó, vagy energiagolyó – ami nem csak ízletes, de egészséges is. Azután remélhetőleg felbátorodva kezdeti sikerélményeinktől, konyhai tevékenységünket egyre nagyobb elhivatottsággal folytatjuk, talán néhány nap, vagy pár hét múlva bonyolultabb konyhatechnikai eljárásokba is belevághatunk!

+ 1 tipp

Az emlékezetes vidám pillanatokat, közös étkezéseket, játékokat fényképezzétek le! A fotózás kellemes, unaloműző program már önmagában is, és kis idő múlva szép emlékként feleleveníthetjük a „karanténban” töltött napokat, heteket. Most valószínűleg otthon van a család legtöbb tagja, tehát alkalmas az időpont egy közös fotóalbum készítésére. A bababarát Oxigén Hotel Family & Spa cikkei (https://oxigenhotel.hu/cikkek.html) kö