Aktuális

Biciklivel a nagy tavak körül

Nagy vizeink nem csak akkor tartogatnak feledhetetlen élményeket, amikor fürdésre alkalmas a hőmérséklet. Az őszi napok kiválóak arra, hogy biciklivel járjuk körbe őket, vagy legalább a körülöttük vezető út egy szakaszát: senki nem csalódik, aki vállalja a túrát.

Balaton: Biciklivel is nagy élmény!

A Balaton partján körbe vezető kerékpárút több, mint 200 kilométer, de aki nem gyakorlott bringás, vagy kisgyerekkel érkezik a partra, elég, ha az útnak csak egy szakaszán kerekezik. A hivatalosan a Balatoni Kerékpárút nevet viselő, de sokszor csak Balatoni Bringakörút néven emlegetett kerékpárút-rendszer hol egészen közel megy a tóparthoz, hol egy kicsit távolabb vezet attól, látványosságban azonban egyik szakaszán sem szűkölködik. Emelkedők inkább az északi parton tarkítják, de lélegzetelállító látnivalókból is itt találunk többet: kihagyhatatlan a Tihanyi Bencés Apátság, Szigliget vára, a szentbékkállai kőtenger vagy a Hegyestű. A fáradalmakat a jellegzetes balatoni ételeket elköltve pihenhetik ki a biciklivel érkezők, a felnőttek pedig a túra után egy pohár badacsonyi bort is elkortyolhatnak. A déli parton a tó őszi látképe tölt fel szépséggel: ilyenkor már csendesebb ez a táj, mint a főszezonban, de épp az benne az izgalmas, hogy ezt az arcát jóval kevesebben ismerik. Érdemes felkaptatni a balatonboglári Gömbkilátóba, vagy a Balatonlelle melletti Kishegyre, hogy magaslatról csodáljuk meg a tó színeit, fényeit.

(KidsOasis szálláshely a közelben: Hotel Azúr, Siófok)

 

Tisza-tó: állati élmények

Magyarország második legnagyobb tavának környékén a legnagyobb élményt az érintetlen természeti környezet adja. A tó körüli kerékpárút végig a gáton, a gépkocsiforgalomtól elválasztva halad, így gyerekekkel is biztonságosan bejárható biciklivel, miközben a vízfelület látványában gyönyörködünk. Szintkülönbséggel alig kell számolni. A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumnál Európa legnagyobb édesvízi akváriumát kereshetjük fel, és a vízimadarakkal, valamint a vidrákkal is ismerkedhetünk. A kiskörei Hallépcső Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosójaként kínálja a vízi állatok izgalmas látványát, üvegablakon keresztül nézhetjük meg, hogyan vándorolnak a halak. És ha már itt járunk, a kiskörei vízierőmű is kihagyhatatlan – arra azonban érdemes ügyelni, hogy előzetes bejelentkezéssel, csoportosan látogatható. A tiszafüredi Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban biciklit bérelhetünk, és itt járva mindenképp álljunk meg a hangulatos Szabics-kikötőnél is, hogy ráhangolódjunk a tisza-tavi őszre. Az Utazik a család könyvsorozat Irány a Tisza-tó című kötetével pedig a gyerekekkel együtt már idejekorán felkészülhetünk a kirándulásra – ha a kötet ötleteit követjük, egyetlen látnivalót sem hagyunk ki!

(KidsOasis szálláshely a közelben: Tisza Balneum Hotel, Tiszafüred)

 

Velencei-tó: Biciklivel, kényelmesen

A tavat megkerülő kerékpáros útvonal körülbelül 38 kilométer - ez akár gyerekekkel is teljesíthető táv, néhány pihenővel pár óra alatt bejárható. Ha pedig elfáradunk, viszonylag könnyen találunk a tóparti településeken egy kellemes éttermet, ahol feltölthetjük az energiaraktárainkat. Természeti, történelmi, irodalmi emlékhelyek mellett vezethet el az utunk biciklivel: Agárdon a hajóállomásnál és a Nádasdy-kastélynál érdemes időzni, mögötte pedig felkereshetjük a híres író, Gárdonyi Géza szülőházát. Dinnyésen a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült Várpark tartogat izgalmakat. Ezen a településen érdemes a madármegfigyelő kilátóba is felmászni, Pákozd környékén pedig a történelmi emlékhely mellett a Pákozd-Sukorói Arborétumot és Vadasparkot kereshetjük fel, attól függően, hogy a múlt, vagy az érintetlen természet vonz jobban.

(KidsOasis szálláshely a közelben: Velence Resort&Spa, Velence)