Aktuális

Családi hagyományok 2020-ra hangolva

A családi hagyomány fontosságát nem lehet tagadni. Az, ahogyan a különféle ünnepeket megtartjuk, ahogy az iskolai szüneteket töltjük, keretet ad az évünknek, és örökre szóló emlékként marad meg mindenki emlékezetében. Ám előfordul, hogy módosítani kell a menetrenden, és adott esetben új szokásokat kialakítani. Ebben az évben, amikor a járványhelyzet sok szokásunkat átírja, kénytelenek vagyunk ezt tenni – ám ez lehetőségeket is rejt magában.

A családi hagyomány a legtöbbünk szerint állandó. Van, amelyik család minden születésnapot partival ünnepel, mások mindig ugyanannál a családtagnál gyűlnek össze karácsonykor, vagy egy bizonyos családi ünnepen. A meghívottak listája is közel azonos. Most viszont nem csak a nagy tömegrendezvények, de akár egy 20 fős családi ebéd is rejthet magában veszélyeket. Épp ezért az állandóság híveinek is érdeme felülírniuk néhány családi szokást, és akár újabbakat kialakítani.

Online vagy a szabadban

Ebben a helyzetben érdemes átgondolni, mikor mennyit látogatjuk egymást. Ám a találkozásokat át lehet helyezni az online térbe. Bár az tény, hogy az ölelést, a személyes találkozást semmi nem pótolja, a mostani helyzetben sokszor jobb megoldás, ha inkább online tartjuk a kapcsolatot egyes családtagjainkkal. Abból viszont nyugodtan lehet új családi hagyomány, hogy az eddig szokásosnál gyakrabban hívjuk fel egymást.

Ha mégis összejön a család, érdemes kihasználni az ősz napsugaras napjait, és a szabadban ünnepelni. A korábban zárt térben tartott családi ebéd kiköltözhet a kertbe. Egy nagy asztal helyett lehet több asztalnál is tálalni, hogy nagyobb legyen a tér az emberek között. Az éttermi ebédet inkább a kerthelyiségbe szervezzük, ha csak az időjárás egy kicsit is megengedi. Az is megoldás, ha ebéd helyett inkább sétálni, kirándulni megyünk együtt. A legfontosabb, hogy kreatívak legyünk, és ne féljünk az eddig szokatlannak gondolt megoldásoktól.

Családi hagyomány újraértelmezve

Az évnek ráadásul épp az az időszaka következik, amelynek ünnepeiben extra hangsúlyt kap a családi hagyomány. Már most érdemes elgondolkodni, hogy amennyiben a járványhelyzet nem enyhül, hogyan tegyük az olyan, általában nagyobb létszámú összejövetelekkel járó ünnepeket, amilyen például a karácsony, biztonságosabbá.

És ha már úgyis muszáj újratervezni, érdemes alaposan végig gondolni, melyik az a családi hagyomány, amelyet változatlan formában igyekszünk tovább adni az ifjabb generációnak, és melyik a családi hagyomány azon része, amelyet ideje volna már egy kicsit más mederbe terelni. Az, hogy most másként ünneplünk, maga is hozhat bizonyos felismeréseket. Lehet, hogy rájövünk, hogy a nagy létszámú, zajos családi partik helyett jobban kedveljük a szűkebb körűeket, és ezentúl egy összenépi ebéd helyett inkább több kicsit szervezünk, hogy senki ne maradjon ki az eseményekből. Lehet, hogy épp ellenkezőleg: kiderül, hogy nagyon is szükségünk van a tágabb család jelenlétére. Lehet, hogy felfedezünk olyan otthoni tevékenységeket, rég használt társasjátékokat, közös főzést, házimozizást, amelyekre eddig nemigen jutott idő, most viszont örömmel vetjük bele magunkat. De az is lehet, hogy felismerjük az online ünneplésben, meseolvasásban rejlő lehetőségeket. A hét közbeni közös vacsorák, vagy épp a munkába, iskolába indulás előtti közös reggelik is nagyobb hangsúlyt kaphatnak.

Kulcsszó a kreativitás

A legfontosabb a rugalmasság. Ennek az évnek a történései egyébként is a rugalmas reagálásra való képességünket teszik a legjobban próbára. Több betonbiztosnak hitt szokásról, érvelésről is kiderült, hogy a jelen helyzetben nem tartható, és szinte mindenre kreatív, új megoldásokat kellett találnunk. A családi hagyomány sem kivétel ez alól, De ha elég ügyesek vagyunk, úgy alakíthatjuk át a szokásainkat, hogy ami valóban értékes belőle, az megmaradjon (vagy amikor enyhül a járvány, visszatérjen), emellé pedig olyan új dolgokat is felvegyünk az ötlettárba, amelyekre a kényszerhelyzet nélkül sosem jöttünk volna rá, de a gyakorlatban kiderül róluk, hogy értéket adnak a család életéhez.