Narancsos sütőtök pite
Hozzávalók
Tészta
- 100 g zabliszt
- 150 g búzaliszt
- 50 g cukor
- 125 g vaj
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 db tojás
- 1 ek. tejföl
Töltelék
- 400 g sütőtök (sülve)
- 250 g marscapone
- 150 g méz
- 2 db tojás
- 1/4 tk. fahéj
- 1/4 tk. szegfűszeg
- 1/4 tk. kardamom
- 1/4 tk. szerecsendió
- 1 db citrom reszelt héja
- csipet só
- 1,5 dl narancslé
- 1 tk. friss gyömbér
- 1db narancs reszelt héja
- 1tk. vanília kivonat
A tököt 180 fokon kb. fél-egy órát sütjük,amíg pépes lesz. Közben elkészítjük a tésztát: a lisztet, a cukrot, a sütőport és a sót összekeverjük egy tálban, majd összemorzsoljuk a hideg vajjal. Hozzáadjuk a tojást és kevés hideg tejfölt is teszünk hozzá, hogy összeálljon. Gyors mozdulatokkal összeállítjuk és a hűtőben pihentetjük. Kinyújtjuk, a szélét levágjuk, közben pedig villával megszurkáljuk a tésztát. Kibéleljük sütőpapírral és szórunk bele egy réteg szárazbabot, ami lesúlyozza és így megakadályozza, hogy felpúposodjon. Betesszük a sütőbe 180 fokra.
A töltelékhez kimérjük, és a mozsárban porrá zúzzuk a fűszereket vagy veszünk őröltet a boltban. A tököt egy tálba kanalazzuk. Lereszeljük a gyömbért, egy narancs és egy citrom héját. Hozzáadjuk a marscaponét, a mézet, a fűszereket, és botmixerrel pépesítjük. Hozzákeverjük a tojásokat is illetve a narancsok levét.
Amikor a tészta kisült (kb. 15 perc kell neki), mehet bele a töltelék. Visszatesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg meg nem szilárdul a töltelék. Szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.