Aktuális

Farkaskútvölgy – ahol szó szerint a tenyerén hordoz a természet

Farkaskútvölgy vidéke elvarázsol, a tavaly novemberben elkészült alkotás pedig fantasztikus. A Kéz-kilátó nem mindennapi építmény, sehol máshol nem teheted meg, hogy gyönyörködsz a természetben, miközben egy hatalmas tenyérben pihensz. Feltétlenül megér egy kirándulást!

Farkaskútvölgy

A Cserhát szívében a világörökség részét képező Hollókőről indulva egy kellemes túra során bukkanhatunk a festői szépségű Farkaskútvölgyre.

A völgy a nevét egy történelmi időkből itt maradt gémeskútról kapta, melyet régen Farkaskútnak hívtak. A 20 hektáros völgyben lovarda, téliesített jurtákkal szabadtéri konyhával rendelkező százéves kárpátaljai faház található. A barátságos hangulathoz, nyugodt képhez hozzájárul még a völgyet ékesítő tó, a csörgedező Szekerce – patak és a zöld legelőkön vágtázó lovak, a páratlan vadregényes természet.

 

Rövid videó Farkasvölgyről:

https://www.facebook.com/watch/?v=695006781435771

 

A kilátópontot Csíkszentmihályi Benjámin építész valósította meg a Farkaskútvölgy Hagyományőrző és Lótenyésztő Sportegyesület kezdeményezésére.

 

Isten tenyere-kilátó vagy másnéven Kéz-kilátó

Nógrád megye legújabb kilátója Felsőtold és Hollókő között található. Az építmény teljes egészében akácfából készült és egy hatalmas kezet formál. Precíz, aprólékos munkával megalkotott különleges és modern látnivaló ez inkább, mint kilátó. Néhány lépcsőfok megmászása után viszont páratlan élményt jelent a tenyérben vagy akár a hüvelykujjon pihenni és élvezni a csodálatos panorámát.

 

Rövid, kellemes túra

 

Hollókő ingyenes parkolójából indulva a vár felé vesszük az irányt, majd hamarosan le kell térnünk balra, de már látni fogjuk az “Isten tenyere-kilátó” táblát és a kék jelzést. Az Országos Kéktúra szakaszán kirándulhatunk, lesz néhány kaptató, azaz meredekebb, esetleg csúszósabb rész, de viszonylag könnyű túrában lesz részünk. Eltéveszteni nem lehet az útvonalat, folyamatosan és gyakran látható a kék jelzés, amit követnünk kell, hamarosan pedig a vidékre nyíló csodás kilátásban is gyönyörködhetünk. A terep tehát könnyű, pár emelkedővel tarkított kb. 2,5 km-es a túra, melyet kényelmes tempóban haladva nagyjából 1 óra alatt tehetünk meg, míg elérjük a Kéz-kilátót. 

Idősebbek és kisgyerekes családok is bátran nekivághatnak a kirándulásnak!

Az útvonal családbarát, de babakocsival nem járható.

(Másik lehetőség: Felsőtold irányából, szintén a kék jelzés vonalán juthatunk a kilátóhoz.)

 

Ha még maradnánk

 

Visszafelé is ugyanezt az útvonalat kell megtenni, de ha nem szeretnénk még hazaindulni, akkor elsétálhatunk még a Hollókői várhoz.

A fent leírt útvonal kiegészítve a sétával a várhoz, majd vissza az autónkhoz összesen nagyjából 6 km, ami egy kellemes 2-3 órás kirándulást jelent.

 

Fontos: A Hollókői vár jelenleg zárva tart, várlátogatásra nincs lehetőség.

 

A fantasztikus új kilátó elég népszerű kirándulóhely, érdemes hétköznap felkeresni, vagy ha csak hétvégén tudunk elindulni, akkor minél korábbi időpontot válasszunk!

 

Fedezzétek fel a bájos Hollókő közelében található mesés Farkaskútvölgyet, élvezzétek a nyugalmat, a békességet, amit ez a táj nyújt és érezzétek, ahogy itt tényleg a tenyerén hordoz a természet!