Aktuális

Farsang-családi kikapcsolódás

A karácsonyi ünnepkörnek vége, a hosszú téli szünet után újra megkezdődött az iskola, sokak pedig januárban térnek vissza a szabadságukról újra a munkába. Jó volt egy kicsit a családdal feltöltődni…  A januári szürke hétköznapok talán annyira nem kedveznek a hangulatunknak, jó volna valamit megint várni, kicsit felrázni magunkat, a januári „pangás” után újra feltöltődni.

A farsang egy kiváló alkalom arra, hogy jobb kedvre derüljünk, és valami bulis programon vegyen részt együtt a család! De hogy mégis melyik településünket válasszuk a családi kikapcsolódás helyszínéül? Az alábbi összeállítás ebben segít nektek. Februárban ugyanis számos helyszínen van az országban valamilyen farsanghoz kapcsolódó rendezvény, legyen szó maskarás felvonulásról vagy éppen disznóvágásról, illetve egyéb gasztroprogramról.

Mohácsi Busójárás

Egyértelműen a legismertebb és legrégibb farsangi karneválunk a mohácsi busójárás. Éppen ezért talán ezen az eseményen fordultunk meg a legtöbben; aki pedig nem vett még részt rajta, idén is itt a lehetőség, február 16-tól egészen 21-ig. Egy ilyen nagyszabású rendezvénynek természetesen saját honlapja is van, ahol megtalálható a részletes programterv. Az első, csütörtöki nap a Kisfarsang napja, ahol a gyermekeké a főszerep, a gyermek kisbusók farsangolnak a város utcáin, illetve gyermek néptánccsoportok is bemutatkoznak. A hétvégén a belvárosban a felvonulás és a táncos-zenés színpadi programok mellett népművészeti- és kézműves vásár, illetve gasztroudvar is várja a résztvevőket. Szállásötletünk is van. A négy szélforgós Dráva Hotel Thermal Resort! 

 

Panyolai Hagyományőrző Farsang

Szokás szerint február első hétvégéjén tartják ezt az eseményt Panyolán, idén már kilencedik éve. A legtöbb embernek a pálinka ugrik be a szatmári falu nevéről, de az utóbbi években már ezzel a hagyományőrző rendezvénnyel is egybefonódott Panyola neve. Február 4-én a mohácsi busójáráshoz hasonlóan itt is alakoskodó jelmezes felvonulás várja a farsangolni vágyókat. A jelmezek palettája nagyon színes, a siratóasszonyoktól kezdve a huszárokig számos figurával találkozhatunk.

 

Keszthelyi városi karnevál

Február 18-án rendezik meg a két évtizedes múltra visszatekintő városi karnevált Keszthelyen, amely a Balaton leghosszabb maskarás felvonulása. A Festetics-kastély parkjából indul a tömeg 14 órakor a Fő térre. Az egyéni, illetve csoportos kategória legjobb jelmezei is nyernek díjat, de nézőként is érdemes részt venni a családdal, hiszen a várhatóan több száz jelmezesnek köszönhetően igencsak látványos programban lehet részünk. Az idei programplakát ugyan még nem elérhető, de a tavalyi évben a jelmezes felvonulás mellett színpadi programok, illetve a Fő téren gyermekprogramok is voltak fűtött sátorban.

 

Fonyódi Kolbászfesztivál

Idén tizenharmadik alkalommal rendezik meg a Balaton legnagyobb téli gasztrofesztiválját. A programsorozat egy egész hétvégén át tart, február 10-től egészen 12-ig. A termelői piacon számos sós és édes finomságot kóstolhatunk meg és vásárolhatunk az erdélyi kürtőskalácstól kezdve a kolbászokon át a balatoni borokig.

A piac és a kézműves portékák mellett a színpadi programok is gondoskodnak a résztvevők szórakoztatásáról: folyamatosan koncertek és táncbemutatók zajlanak, este pedig buli zárja a napot. A retro zenéket kedvelők sem fognak unatkozni, hiszen party sátor várja őket! A programokkal kapcsolatban részletes információ olvasható a Kolbászfesztivál honlapján.

 

Forralt Boros Disznóságok – Tokaj

A farsangi időszakban az ország több pontján is rendeznek valamilyen „disznólkodós” gasztroeseményt. Ha a Balaton messze van, akkor dönthetünk úgy is, hogy a fonyódi fesztivállal egyidőben zajló tokaji farsangoló eseményre látogatunk el. A Rákóczi utcai Prés udvarban február 11-én reggel 8 órától várják azokat, akik szívesen részt vesznek egy látvány disznófeldolgozáson. A disznótoros finomságokat a felnőttek leöblíthetik tokaji forralt borral vagy szabolcsi házi pálinkával, a gyerkőcök pedig választhatnak kürtős kalácsot vagy vattacukrot. Lesz a helyszínen élőzene, garázsvásár és a nyitott pincékben is kóstolgathatunk, kedvező időjárás esetén pedig kisvonatjárat is közlekedik a Kossuth tér és a Szerelmi Pincesor között. Részletekért érdemes ellátogatni a IV. Tokaji Forralt Boros Disznóságok nevű esemény Facebook-oldalára.