Aktuális

Gyógyvíz és pihenés hazai tájakon

A híres-neves magyar gyógyvíz nem csak azoknak kínál enyhülést, akik valamilyen betegséggel küzdenek. A mindennapok feszültségét is kipihenhetjük egy gyógyfürdőben vagy egy wellness-szállodában, ahol a család minden tagja talál magának valamilyen nyugtató, vagy épp izgalmas programot.

Világhírű a harkányi gyógyvíz

Harkány jellegzetes illatú gyógyvize Európa-szerte egyedülálló, 50-70 méteres mélységből, átlagosan 62 Celsius-fokos hőmérsékleten tör a felszínre. Ásványi anyag tartalma literenként több, mint 1000 mg. A benne oldott, kifolyva kénhidrogén-gázzá alakuló karbonil-szulfid adja sajátos szagát. Az elemi kén szemcséi szabad szemmel is láthatóak, amikor a nap rásüt a gyógyvíz felületére. Az ízületi bántalmakban szenvedők számára ez nagyon jó hír, mivel a kén beépül a porcokba, így csillapítva a degeneratív ízületi problémákat. De a krónikus nőgyógyászati gyulladásokat, és az ekcémát, illetve a pikkelysömört is sok esetben bizonyítottan enyhíti a harkányi fürdőzés.

A 4 szélforgós minősítésű Dráva Hotel wellness központjában a gyógyulni vágyók mellett az élményeket keresők is rátalálnak a legjobb programokra. 29-33 Celsius-fokos élménymedence várja a vendégeket, benne pezsgőpaddal, nyakdögönyözővel, jacuzzival, úszósávval, sőt, drinkbárral. A szaunavilágban finn és infraszaunákban, gőzkabinban, sószobában pihenhetünk. A kisgyerekkel érkezők a hotelben mindent megtalálnak, amire csak egy babának szüksége lehet. A nagyobb gyerekek viszont a bowling-pályának, a billiárdnak és a darts-nak örülhetnek, ha már megunták a fürdőzést.

 

Heves, a fürdők megyéje

Heves megye egész területe bővelkedik gyógyvízben. Az egri fürdő 47 Celsius-fokos, hidrogénkarbonátos vize a sportsérülések utáni rehabilitációt segíti, de derékfájósoknak is ajánlott. De az évszázados

hagyományokra visszatekintő törökfürdőt is érdemes kipróbálni! Az egerszalóki sódombokat már csak a látvány miatt is jó ötlet felkeresni, a helyi gyógyvíz pedig az ízületi problémákra is remek hatással van. Mezőkövesd is híres gyógy- és élményfürdőjéről, vize az ízületi kopások és egyes női betegségek ellenszere. Aki viszont inkább az izgalmakat keresi, annak a csúszdák, a hullámmedence, a sportosaknak pedig az uszoda áll rendelkezésére.

A Bükk és a Mátra találkozásánál, Demjénben is különleges fürdőt találunk: a reumatikus fájdalmakat enyhítő, gyógyhatású víz mellett a Cascade Barlang és Élményfürdő, valamint a hévízi élményeket idéző demjéni termáltó is pihentető kalandokat ígér. Aki viszont a legmagasabb, öt szélforgós minősítést elnyert noszvaji Oxigén Family Hotelben száll meg, annak ki sem kell mozdulnia az ország legtisztább levegőjű településéről a tökéletes wellness-élményt keresve. A piciket itt beltéri babapancsoló és gyermekmedence, a nagyobbakat vízicsúszda, élménymedence, pezsgőfürdő, jacuzzi, valamint szaunavilág és pihentető masszázsok várják.

 

Gyógyvíz a Dunakanyarban

Kevesen tudják, hogy Esztergomot egyes régi térképek „Hévíz” néven is említik. A Szent Tamás-hegy és a Várhely tövében feltörő termálforrások vizét már a rómaiak is élvezték, III. Béla király felesége pedig fürdőt építtetett itt. A helyi, alkáli-hidrogénkarbonátos jellegű, kalciumot és magnéziumot is tartalmazó termálvíz egyes idegbántalmak és krónikus nőgyógyászati gyulladások enyhítésére is alkalmas.

A környék kedvelt élményfürdője, az Aquasziget Esztergom is folytatja a történelmi hagyományokat: klasszikus fizioterápiás kezelésekkel enyhíti az ide látogatók mozgásszervi panaszait, a pihenni vágyókat pedig élményfürdővel, szaunavilággal és masszázsokkal kényezteti. A picik gyermekmedencében lazíthatnak, jó időben pedig a beltéri medencék és csúszdák mellett megnyílnak a kültéri strand medencéi is. A négy szélforgós minősítésű Portobello Wellness & Yacht Hotel közvetlen, fedett folyosós összeköttetésben áll az élményfürdővel. A hotelben a babaágytól a kisgyerekeknek való játszóházig minden megtalálható, amire a családoknak a zavartalan pihenéshez szükségük lehet. A hotel körül pedig ott van a csodálatos, történelmi levegőjű város, amelynek felfedezését az Irány Esztergom című családi útikönyv is segíti.