Aktuális

Hogyan legyen izgalmas az őszi szünet?

A kicsit sem stresszmentes tanévkezdés után gyerekre, felnőttre egyaránt ráfér az őszi szünet. Sajnos még most sem válogathatunk ugyanolyan szabadon a programok közül, mint tavaly ilyenkor. AZ óvatosság akkor is indokolt, ha egyébként minden nyitva tart – az, hogy elvileg lehet tömegbe menni, még nem jelenti azt, hogy ez biztonságos lenne. De akkor mi legyen az őszi szünet programja, hogy ne az otthon ülésről szóljon ez az egy hét?

Ha a nyáron ajánlatos volt kerülni a tömeget, most, a járvány második hullámában még inkább az. A pláza, a mozi, a játszóház most olyan program, amit érdemes inkább az őszi szünet helyett máskorra halasztani. De akkor mit tehetünk ebben az időszakban?

Őszi szünet a hegyekben

Az erdei kirándulás nem csak ebben a bizonytalan időszakban szuper program: az erdő az évnek ebben a szakában mutatja a legszebb arcát, a legtöbb színét. Az ősz az az időszak, amikor még az is kacérkodni kezd az erdei kirándulás gondolatával, aki egyébként nehezen mozdul ki a városból. A lényeg, hogy elég melegen öltözzön az egész család, és esőkabát is legyen kéznél, ha esetleg hirtelen rosszra fordulna az időjárás. Ilyenkor már elkél termoszban egy kis meleg tea is a szokásos szendvicsek mellé. A gyerekek külön örülni fognak, ha az őszi szünet programjában egy erdei játszótér is szerepel.

Bár itthon nincsenek kimondottan magas hegyek, a Mátra csúcsait jó ötlet meglátogatni az őszi szünet ideje alatt. Ha egy kis szerencsétek van, a Kékesen még havat is találtok, de a Tévétornyból akkor is remek a kilátás, ha épp nem havazik.

A nagy tavak nem csak nyáron izgalmasak!

A legtöbb ember fejében a Balaton és a Velencei-tó, de még a Tisza-tó is egyértelműen összekapcsolódik a nyárral. De mi lenne, ha most csavarnánk egyet a dolgon, és akkor keresnénk fel ezeket a közkedvelt tavakat, amikor a nagy tömegek már hazamentek? Bár fürödni az őszi szünet idején már aligha lehet, mindenképpen egész más hangulatú ilyenkor sétálni a tó partján, felkapaszkodni a Tihanyi Apátsághoz, vagy eltölteni egy napot a Balaton-felvidék legszebb helyein. Ez az év úgyis sokszor szólt az eddigi automatizmusok feladásáról és az új megoldásokról. Miért ne vihetnénk át ezt a gyakorlatba a hazai utazások során, és mehetnénk olyan helyekre, ahová ilyenkor már kevésbé szokás menni?

Városi séta egy egész nap, vagy pár óra alatt

A városi séták is izgalmasak lehetnek. Mindenki ismer olyan hazai várost, ahol, bár szeretné megismerni,  még nem járt, vagy már régen kereste fel, és szívesen megmutatná a gyerekeinek is. Egy nap alatt is bejárhatunk egy nagyobb várost, a velencei-tavi kirándulást például összeköthetjük Székesfehérvár, a balatonit Keszthely meglátogatásával. Ha pedig nincs egy egész napunk egy komolyabb kirándulásra, akár a saját lakhelyünkön is vannak olyan városnegyedek, amelyeket még nem fedeztünk fel. Jó időben érdemes egy-egy nagyobb sétát tenni ezeken az utcákon. Ha pedig közbeszólna az időjárás, a múzeumok adnak lehetőséget a kellemes és zsúfoltságtól mentes szórakozásra. Egyre több intézményben van gyerekeknek szóló tárlatvezetés vagy interaktív, játékos program, érdemes ezeket kihasználni. Az ilyen jellegű programokon ugyanis már az egészen kicsik is nagyon jól szórakoznak, a múzeumba járásra rászokni pedig soha nincs túl korán.