Aktuális

Idén még fontosabb a nyári biztonság

Idén nyáron valószínűleg a szokottnál is jobban ügyelünk a biztonságra: kezet mosunk, nem megyünk tömegbe, ha kell, maszkot hordunk. De a nyári biztonság nem csak ennyiből áll: a nyár szokásos veszélyei sajnos akkor is ott vannak, ha nem megyünk távoli országokba nyaralni. Vajon mi az, amire mindig oda kell figyelni?

A klasszikus nyári veszélyeket akkor sem érdemes szem elől téveszteni, ha most leginkább arra figyelünk, hogy tiszta legyen a kezünk, és ne menjünk zsúfolt helyekre. A nyári biztonság már csak azért is fontos, mert ebben a rendkívüli helyzetben valószínűleg még kevésbé szeretnénk kórházba kerülni, mint máskor. Ám egy pici odafigyeléssel elkerülhetők a nyári bajok.

Figyelj a napsütésre!

A forró napok legelemibb veszélye a napégés és a napszúrás, Most, hogy tavasszal kevesebbet kirándultunk, de meg az utcára is kevesebbet mentünk, még kevésbé van hozzászokva a bőrünk az égető napsugarakhoz. Épp ezért érdemes fokozottan odafigyelni rá, hogy akárhová is megy a család, mindenki alaposan be legyen kenve. A nap még a városban is éget, ráadásul a világos épületek vissza is verik a napsugarakat, vagyis erősítik azok hatását. Az pedig nem is kérdés, hogy a vízparton, strandon erős, magas faktorú napvédő krémmel kell védekezni a leégés ellen.

A nyári biztonság egyik alapja az is, hogy mindig legyen rajtunk kalap, sapka és napszemüveg. Így a napszúrást és az esetleges későbbi szemproblémákat is elkerülhetjük. A gyerekek finom haja még kevésbé véd a napsugarak ellen, mint a felnőtteké, vagyis az ő sapkájuk az első dolog legyen, ami bekerül a táskába – illetve szinte az első perctől kezdve a fejükre is. És mindig legyen nálatok egy kulacsnyi víz, hogy a kiszáradást is meg tudjátok előzni. Ha valamin nem szabad spórolni ilyenkor, az a vízfogyasztás.

Nyári biztonság = élelmiszerbiztonság

A nyár a grillpartik ideje, vagyis a nyári biztonság ilyenkor az élelmiszerbiztonságot is jelenti. Akár nagyobb társaságot vársz, akár szűk családi körben sütögettek, mindenképp oda kell rá figyelni, hogy lehetőleg senki ne kapjon gyomorrontást, ételmérgezést a gondatlanul tárolt ételektől. A nyers húst csak közvetlenül sütés előtt vedd ki a hűtőből, és mindig teljesen különítsd el a nyersen fogyasztott ételektől, például a salátáktól vagy a süteményektől. Még véletlenül se vágd a zöldséget ugyanazzal a késsel, amivel a nyers húst, és a húshoz használt többi eszközt is tartsd távol az egyéb ételektől. A sült húsról tálalás előtt vágd le az égett részeket, arra viszont figyelj, hogy a szeletek belseje is alaposan átsüljön. A melegben ne készíts nyers tojást tartalmazó élelmiszert, például tiramisut. Amit kiviszel a szabadba, mindig takard le, nehogy hozzáférjenek a rovarok.

A rovarok most sem pihennek

A rovarok sajnos ilyenkor is csípnek, a csípéseik pedig akár allergiát is okozhatnak. Épp ezért az esti kerti játéknál, beszélgetéseknél mindig legyen kéznél szúnyogriasztó spray, az asztalon pedig szúnyogriasztó mécses vagy elektromos rovarriasztó. A szúnyogokat távol tartják a kertbe ültetett zöldfűszerek, például a citromfű és a levendula is.

A kirándulásokon a nyári biztonság legnagyobb ellensége a kullancs. Az erdőben érdemes hosszú szárú nadrágban kirándulni, hiszen ez a rovar legtöbbször az aljnövényzetben bújik meg. Ám a városban, sőt, a kertben sem lehetsz tőle teljes biztonságban, így érdemes a szabadban mindig használni a kullancsriasztó sprayt. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen jó, ha be van oltva az egész család.

Ha megtörtént a baj, egy határozott húzással, csipesszel távolítsd el a rovart a bőrből. Ne csavargasd, és pláne ne akard zsírral, krémmel megfullasztani. Érdemes egy kis fiolában eltenni, ha később esetleg szükség lenne a vizsgálatára. Ha a csípés helyén piros, kokárdaszerű bőrpír jelentkezik, feltétlenül menj orvoshoz, mert ez akár a lyme-kór egyik jele is lehet.

A méhek általában a virágok körül, a darazsak viszont legtöbbször az étel körül köröznek. Ivás előtt mindig nézd meg az italt, a sajátodat és a gyerekekét is, hogy nem esett-e bele valamilyen repülő rovar, nehogy megcsípje valakinek a száját, torkát. Ha pedig mégis megtörtént a csípés, figyeljetek nagyon az esetleges allergia jeleire, a légzési nehézségre, a torokduzzanatra – ha ilyet észleltek, azonnal hívjatok orvost, mentőt!