Aktuális

Így tervezz családi vakációt a bizonytalan helyzetben

Bár a vírushelyzet továbbra is itt lebeg a fejünk felett, a nyár mégiscsak az utazás, a családi vakáció szezonja. Vajon hogyan érdemes tervezni, ha úgy döntöttetek, hogy elutazik a család? Milyen vakációt tervezhettek és milyen előkészületekre van szükségetek? Mi legyen mindig nálatok, és mire kell számítanotok külföldön és belföldön?

Idén egy új szempontot is figyelembe kell venni a családi vakáció tervezésekor, mégpedig azt, hogy egészségügyi szempontból mennyire vagytok biztonságban, ha elutaztok. Mit érdemes mérlegelni, amikor terveztek? Vajon el lehet ilyenkor utazni külföldre vagy inkább belföldön érdemes maradni? Hogyan kell felkészülni az utazásra a koronavírus-járvány időszakában?

A családi vakáció legfontosabb előfeltétele: Légy jól értesült!

Ez különösen arra vonatkozik, ha családi vakáció külföldi utat jelent, de belföldön is érdemes figyelemmel kísérni az aktuális járványügyi szabályokat. Ez most a „last minute” döntések ideje, mert így mindig a legfrissebb információk alapján dönthettek az útról. A járványügyi szabályokat, például a maszkviselés szabályait pedig mindenhol be kell tartani – van olyan ország, ahol ennek elmulasztásáért akár komoly büntetés is járhat. Azt is jó, ha tudod, milyen országok azok, ahová, ha elutaztok, utána két hét karantén vár rátok itthon.

Milyen szállást foglaljatok?

A magánszálláshelyek azoknak a legjobbak, akik nem szeretnének másokkal együtt tartózkodni a közös helyiségekben, például az étteremben. Sokan vannak viszont, akiknek a karantén idején elegük lett a folytonos főzésből és a család ellátásából, nekik a teljes ellátást vagy legalább félpanziót nyújtó szállodák a legkomfortosabbak. A magukra valamit is adó szállodák( ilyenek a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek)  most különösen figyelnek a tisztaságra és arra, hogy az étterem se lehessen a fertőzés forrása – épp ezért van olyan szálloda, ahol a svédasztalt valami alternatív megoldás váltja fel.

Amit mindenképp csomagolj be

Egy-két extra felszerelés  mindenképp jó, ha bekerül a csomagotokba a családi vakáció idejére. Ilyen például a fertőtlenítő kendő, amivel végigtörölheted a fürdőszobát és egyes felületeket, vagy a kézfertőtlenítő, amelynek minden táskában ott a helye. És persze, családi vakáció ide vagy oda, a maszk is alapfelszerelés. Ha többször használható maszkot viseltek, akkor ennek tisztításához érdemes magatokkal vinni valamilyen fertőtlenítő hatású mosószert. Egy lázmérő is jó, ha van nálatok.

Ügyelj az iratokra!

Ha külföldre készültök, ügyelj az okmányok érvényességére, ne hagyd az igénylést az utolsó pillanatra. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya és az utasbiztosítás most különösen fontos, itthon pedig a TB-kártya az, amit semmiképp ne hagyjatok otthon.

Családi vakáció távolabb: mi lesz a repüléssel?

A reptereken és a repülőkön általában extra biztonsági intézkedések vannak érvényben. Sok országban előzetes regisztrációt kérnek a beutazáshoz, amit online is meg lehet oldani. A reptéren számítsatok rá, hogy lassabb lehet a becsekkolás, a biztonsági ellenőrzés, és a hőmérsékleteteket is megmérhetik. Az pedig magától értetődő, hogy ha bármilyen betegségre utaló tünetetek van, nem engednek felszállni a repülőre. A repülőkön szellősebben ültetik az utasokat, mint eddig, és mind a reptereken, mind a gépen kötelező a maszkviselés. A gépen általában nincs ellátás, viszont a legtöbb helyen kihelyezték az alkoholos kézfertőtlenítőt.