Aktuális

Indul a programok szezonja – de azért csak óvatosan!

Úgy tűnik, nyárra újraindulhat a programok jó része, vagyis jó esély van rá, hogy felszabadult vakáció vár ránk. Azt viszont ne gondoljuk, hogy minden veszély elmúlt, és úgy élhetjük az életünket, mint korábban. Pár dologra a legjobb programok esetében is érdemes vigyázni.

Kinyitottak a teraszok, hamarosan indulhat az esküvők szezonja, sőt, egyre többen számolnak akár a nyári tömegrendezvényekkel is. Ám ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden visszatérhet a régi kerékvágásba. Óvintézkedésekre továbbra is szükség van. Vajon mire érdemes figyelni a programok kiválasztásánál?

Kerüljük a tömeget!

Először is, a tömeget továbbra is érdemes kerülni. Jó érzés egy kellemes teraszra kiülni az utóbbi hónapok bezártsága után, de számoljunk vele, hogy ezt rajtunk kívül még sokan így gondolják, különösen a népszerű helyek esetében. Ha pedig sokan vannak egy teraszon, és nem lehet megtartani a másfél méteres védőtávolságot, akkor az nem biztonságos. Érdemes a kisebb kevésbé látogatott teraszokat felfedezni, akár új törzshelyekre is találhatunk. Ha viszont a kedvenc helyünkön láthatólag nagy a zsúfoltság, akkor egyszerűen menjünk át máshová.

Akinek van kertje vagy nagy terasza, az házhoz is rendelheti az ételt, és ott is piknikezhet – elvégre a saját étkészletünkkel, a saját tányérunkból enni a legbiztosabb.

A programok kiválasztásánál legyen a szabadtéri az első

A beltéri programok helyett még mindig részesítsük előnyben a szabadtérieket. Mozi helyett például jobb egy kellemes kertmozit keresni, shoppingolás helyett pedig minden szempontból jobban járunk egy nagy sétával vagy biciklizéssel, vagy egy állatkerti, vadasparki programmal. A szabadtéri mozgás viszont továbbra is egészséges, erről nem érdemes lemondani.

A maszkot még ne dobjuk el!

Bár csábító lenne megszabadulni a maszkoktól, ennek még nincs itt az ideje. A mostani tudásunk szerint az oltás a súlyos betegségek ellen véd, de megfertőződhetünk, és terjeszthetjük is a betegséget, még akkor is, ha egyébként be vagyunk oltva. (Arról egyelőre még folynak a kutatások, hogy milyen eséllyel adhatják tovább a fertőzést esetleg az oltott személyek.) Épp ezért a legjobb programok sem indokolják, hogy ne védjük tovább a környezetünket és magunkat a maszk viselésével.

A kézfertőtlenítés is fontos!

A kézmosásról és az alkoholos kézfertőtlenítőkről se mondhatunk le. A régi szabály, miszerint a gyereknek csak jót tesz, ha koszos kézzel eszik, most nem érvényes. Szabadtéri programok vagy teraszozás közben is figyeljünk rá, hogy legyen a közelben kézmosási lehetőség, vagy legalább egy flakon kézfertőtlenítő a táskánkban.

A fényvédelemnek is eljött az ideje

Bár a tudatos bőrápolás hívei egész évben használják a fényvédő krémeket, most azoknak is elő kell venni a fényvédőt, akik eddig inkább csak a legmelegebb napokon figyeltek a bőrük védelmére. Ősztől tavaszig jóval kevesebbet tartózkodtunk a szabadban, mint más években, így a bőrünk érzékenyebben reagálhat a napsütésre, mint más években. Érdemes idén magasabb faktorszámú krémet venni, és akkor is használni, amikor „csak” a hétköznapi életünket éljük, például munkába megyünk, iskolába visszük a gyerekeket. A gyerekek bőrére érdemes külön is ügyelni, hiszen ők az iskolai, óvodai napokon különösen sokat vannak kint mostanában.