Aktuális

Laky Zsuzsi - Külsőségek nélkül

Egy évvel Magyarország Európai Uniós csatlakozása előtt, 2003-ban, magyar lány lett Európa szépe. Azóta a szépségkirálynőknek se szeri se száma, de vajon közülük hánynak sikerül elérnie azt, hogy neve tizenöt évvel a győzelem után is fennmaradjon? Laky Zsuzsiról még mindig sokunknak beugrik, hogy ő az a lány, aki Párizsban, a Miss Europa rangos versenyén első lett. Azóta Zsuzsi két kislány édesanyja, akinek családja a legfontosabb és persze még mindig gyönyörű, – igaz, zavarba jön, ha ez utóbbival szembesítik. 

Minden gyereknek a saját anyukája a legszebb, de a te kislányaid, Luca (8) és Lujzi (5) tényleg elmondhatják, hogy anyukájuk szépségkirálynő. Meséltél nekik erről?

Nem szoktunk erről beszélni. Pár éve véletlenül a kezembe akadt egy felvétel a versenyről, és lejátszottam a videót. Tetszett nekik, talán büszkék is voltak rám, de azóta sem jött elő a téma újra. Persze szokták mondogatni, hogy: „Anya, te olyan szép vagy!”, de valószínűleg akkor is ezt mondanák, ha nem nyertem volna díjat, hiszen, ahogy te is mondtad, minden gyereknek a saját anyukája a legszebb.

 

Mennyire nehéz a szépségkirálynő jelzővel együtt élni? Mindig úgy kell kinézned, mintha skatulyából húztak volna ki? 

Dehogy! Talán furcsán hangzik a számból, de engem a külsőségek soha nem érdekeltek. Legtöbbször lazán, már-már slamposan járok, de mit csináljak, ha szeretem a kényelmes ruhákat? Édesapám a fő kritikusom, ő szokott megdorgálni, ha szerinte nem ex-szépségkirálynőként nézek ki. Szoktam mondani, hogy én a természetesség nagykövete vagyok, és úgy érzem, ezt hitelesen tudom is képviselni. 

Hogy lett a 16 éves nagykanizsai lányból Európa Szépe?

Nekem abban az időben a sport volt a legfontosabb. Fitness versenyzőként sok-sok díjat bezsebeltem, és eszembe se jutott, hogy valamikor egy szépségversenyen is a dobogóra állhatok, hiszen, ahogy mondtam már, egyáltalán nem érdekeltek a külsőségek, és nem tartottam magamat különösen szépnek se. 16 éves koromban mégis meggyőztek, hogy induljak a Zala Szépe versenyen, amit megnyertem. Így kezdődött minden. A Miss World Hungary versenyre édesanyám barátnője nevezett be. Örültem, hogy a királynő első udvarhölgye lettem és titkon annak is, hogy nem a győztes, mert tudtam, hogy az nagyon sok feladattal, elfoglaltsággal jár, és nekem tényleg nem voltak ilyen ambícióim. Boldog voltam, és azt hittem, ezzel vége a szépségversenyeknek. 

 

Azért mi örülünk, hogy nem így lett. Mi történt, miért folytattad mégis? 

Az akkori szerződésem szerint köteles voltam további versenyeken is részt venni, pedig semmi kedvem nem volt hozzá, éppen az aktuális diákmunkámmal voltam elfoglalva. A szervező viszont nekem szegezte a kérdést, hogy melyik versenyen szeretnék részt venni, és hát a Miss Bikini versenynél szimpatikusabb Miss Europa-ra esett a választásom. 

 

Amit megnyertél. Mit éreztél? 

Sosem felejtem el, amikor kimondták a nevemet. Hirtelen felnőtté váltam. Úgy éreztem magam, mint a filmekben a sztárok. Egy hónapig Disneylandben laktam hercegnőként, és csipkedtem magam, hogy biztosan nem álmodom-e. A franciák folyamatosan azt érzékeltették velem, hogy ennek a versenynek rangja van, így azon se lepődtem meg, hogy a monacói herceg meghívásának is eleget kellett tennem. Sokat gondolkodtam azon, miért pont én nyertem meg a versenyt, és arra jutottam, hogy talán azt értékelték, hogy természetes vagyok, de az is eszembe jutott, hogy következő évben léptünk be az Európai Unióba…

 

Gondolom, jobbnál jobb ajánlatokkal halmoztak el. 

Igen, komoly ajánlatok érkeztek, de megválogattam azt, hogy melyiket fogadom el. Abban az időben még nem volt olyan erős a közösségi média ereje, mint ma, még managert is nehezen lehetett találni. Édesapám állt mellettem, ő segített eligazodni a felkérések között. Büszke vagyok rá, hogy a Magyar Turizmus Rt. az én arcommal reklámozta óriásplakátokon a magyarokat Európában, sőt, az egyik légitársaság repülőgépeire is az én arcomat festették.

 

Mivel foglalkozol most?

Most elsősorban feleség és családanya vagyok. 2010-ben feleségül mentem Dietz Gusztáv jiu-jitsu-bajnokhoz, és rá egy évre megszületett első gyermekünk, Luca, majd 2014-ben egy újabb kislánnyal, Lujzával bővült a családunk. Nemrég családi házat vettünk, és annak a szépítgetésével foglalkozom. A közelben folyik a Duna, élvezem a madárcsicsergést, és a lányoknak is jót tesz a vidéki levegő.

Mik a terveid?

Az életem egy meghatározó része a szépségiparé volt, a másik pedig a sporté. A sport ma is fontos számomra, így azt tervezzük férjemmel, hogy egy sportközpontot nyitunk, ahová a gyerekeket várjuk. Közben izgalmas feladatok találnak meg. Az egészség nagykövete lettem Zalakaroson, ahol rendezvényeken, sportnapon veszek részt, vagy épp zsűritag vagyok. A legújabb, igencsak kellemes feladatom pedig az, hogy családommal KidsOasis minősített családbarát szálláshelyeket teszteljek. 

 

Vagyis nemcsak a természetesség nagykövete vagy, hanem utazó nagykövet is. Honnan jött az ötlet?

Egy népszerű, utazós családi vlog bosszantott fel, mert olyan célpontokról szól, amelyek az átlag magyar családok számára elérhetetlenek. Mi lenne, ha Magyarország csodás helyeit mutatnánk be? Szinte küldetésnek érzem, és mivel a családommal járnám be a helyszíneket, evidens, hogy családbarát szálláshelyeket keresnénk fel, így az is, hogy a KidsOasis utazó nagyköveteként, ahol további 6 családi bloggerrel együtt tesztelnénk ezeket a helyeket. 

 

Azért külföldön is vannak klassz helyek. Merre jártatok már, és hová vágysz nagyon?

Sportolóként és szépségkirálynőként is megadatott, hogy sok egzotikus helyre eljuthattam. Jártam Nepálban, Kazahsztánban, de például Spanyolországban nem, pedig úgy érzem, előző életemben spanyol senorita voltam. Oda nagyon vágyom. Nagykanizsától nincs messze Horvátország, így ott is gyakran megfordultunk. A népszerű, kalandos televíziós reality (ami a Dietz-Laky házaspár győzelmével végződött – szerk.) Máltán játszódott, ám sajnos semmit nem láttunk az országból, így oda is mindenképpen visszamennék. 

 

És ha valaki szeretett városod, Nagykanizsa felé jár, mit nézzen meg? 

Gyerekkorom kedvenc helyszínét, a csónakázó tavat. Most egy nagyon klassz játszótér is épült a közelében, úgyhogy gyerekekkel is ideális helyszín. 

 

Tudtad? Laky Zsuzsi a második magyar, aki elnyerte a Miss Európa címet. Az első Simon Böske volt 1929-ben.