Aktuális

Még ne hagyd abba, avagy meddig tartson a téli madáretetés?

Ki ne szeretne madárcsicsergésre ébredni vagy a délelőtti kávét kortyolgatva az apró madárkákban gyönyörködni? Hogyan segítsünk, hogy a madaraink jól legyenek és jól egyenek?

A téli madáretetés hasznos és nagy segítség a madarainknak, ám néhány dologra nagyon kell figyelni: a megfelelő táplálék kihelyezése és a rendszeresség elsődleges, továbbá fontos tudni, meddig etessük mi a madarakat, mikor kell befejezni a téli madáretetést.

Fontos a megfelelő időzítés

Átlagos hazai viszonyok között október elején érdemes kezdeni és március végén-április elején kell abbahagyni a madarak etetését. A hóolvadást követően már hozzáférnek a madarak a természetes táplálékhoz. A tavaszi vonulás illetve a költéskezdés időszakában viszont a kondíció-visszaállításhoz, a fészeképítéshez, majd a tojásrakáshoz jelentős többletenergiára van szükségük, ezért lényeges a megfelelő táplálékellátottság.

A korán fészkelni kezdő madarak és főként a települési, városi, belvárosi madarak számára kora tavasszal még segíthetünk madáreleség kínálásával. Hiszen kevés a természetes növényzet az épületek, utcák között.

Meglepőnek tűnik, de március környékén elsősorban nem a rovarevők, hanem a magevők számára jelent kihívást élelmet találni. Nem indult még be a növényi élet, viszont sajnos kiürültek az előző ősszel képződött természetes magtárak, elfogytak a lehullott magok, virágzatok.

Az etetési időszak végén tehát már kevés cinegét és más rovarevő madarat láthatunk, hiszen a rovarokat könnyen megtalálják a 10 fok körüli hőmérsékleten. A magevők viszont nagyobb számban megjelenhetnek, sőt olyan etetőhelyeken is felbukkanhatnak, ahol akár egész télen egyet sem lehetett látni.

Ha új fajokat látunk az etetőnk környékén, ha járnak látogatóba a magevők mint a meggyvágó, a tengelic, a zöldike, az erdei pinty, akkor mindenképpen folytassuk az etetést.

Április első felére, sőt akár néhány héttel korábban már beköszönt a tavasz, a megújuló rovarélet mellett megindul a növényzet, ilyenkor a fák és bokrok friss rügyei, levelei és hajtásai valamint a fűtakaró és a gyepszint virágzó lágyszárúi már megfelelő mennyiségű természetes táplálékot kínálnak a madaraknak.

Legkésőbb április közepén kell hagyjuk abba az etetést.

 

Mivel etessünk?

Kora tavasszal a napraforgómag mellett adjunk egyre nagyobb arányban aprómagvakat, pl. állatkereskedésben is vehető kölest, pintyek, papagájok számára készült keveréket, illetve almát, reszelt répát, tyúkhúrt, de csíráztathatunk kölest, búzát is.

 

A téli madáretető legfontosabb összetevői:

Magvak: fekete és csíkos napraforgó mag, köles. lenmag, dió, mogyoró (natúr, nem sós vagy pörkölt), kukoricadara, szezámmag, búza, pinty és papagáj eleség

Gyümölcsök: alma, körte, szőlő, csipkebogyó

Állati zsiradékok: cinkegolyó, marhafaggyú, sótlan vaj

 

Kenyeret ne adjunk a madaraknak!

Gondoskodjunk ivóvízről is!

 

Tél vége felé tehát nagy könnyebbséget jelent a madarak, főként a magevők számára az emberi segítség. Ugyanakkor az etetést be kell fejezni legkésőbb április közepéig, az elkényelmesedés elkerülése érdekében, hiszen a túlzott gondoskodás elszakíthatja természetes életüktől, szokásaiktól a madarakat, ami ugyanúgy a pusztulásukhoz vezethet.

 

Segíthetünk másképp is:

Elsődleges, hogy megtartsuk meg a növényzetet, ami az állatok számára búvó-, pihenő-, táplálkozó- és szaporodóhelyet biztosít! Helyezhetünk ki odúkat, valamint fészek-építőanyagokat.

 

Szeressük és vigyázzunk a madarainkra!