Aktuális

Melyik a legjobb szállás, ha a családdal utazunk?

Erre a kérdésre természetesen nem lehet egyetlen mondatban válaszolni, hiszen a különböző szállástípusoknak különféle előnyei és hátrányai vannak. Ráadásul minden család költségvetése más, és az családok igényei, preferenciái sem egyformák.

Milyen szempontok, előnyök és hátrányok merülhetnek fel, ha a szállás kiválasztása kerül szóba?

 

Akárhol is szállunk meg, nyaralni, utazni jó. De vajon melyik szállás lesz a legjobb a családnak? Ennek eldöntéséhez több szempontot is figyelembe kell venni. A legelső természetesen az, mennyit tudunk rászánni a szállásra. De szóba kerülhetnek olyan kérdések is, hogy vajon akarunk-e főzni a nyaralás alatt? Mennyire bírjuk a kényelmetlenségeket, például a közös vizesblokkot? Igényeljük-e, hogy legyenek gyerekprogramok a közelben?

Lássuk, melyik szállás milyen előnyöket kínál!

 

Természetközeli szállás a kempingekben

 

Kempingben nyaralni külön életforma. A saját sátor otthonos, de lássuk be, kevesebb kényelmet ad. Ennél egy fokkal kényelmesebb a telepített sátor, amelyhez általában tábori ágy, matrac és saját konyhasarok is jár, illetve a saját vagy telepített lakókocsi, amelyben akár légkondicionálással is számolhatunk. A vizesblokk tekintetében azonban el kell viselnünk némi kényelmetlenséget, hiszen a közös helyiségeket kell igénybe vennünk, és a vizet is a közös csapokról, kutakról kell hordanunk. A kempingek kínálatának legkényelmesebb darabja a bungaló, amelyben saját fürdőszobánk, konyhasarkunk van, ez már az apartmanos szálláshoz áll közelebb – ennek megfelelően viszont drágább is, mint a sátorozás vagy lakókocsizás. A kempingek mellett szól még a különleges, nemzetközi hangulat, a természetközeli nyaralás élménye, és a tengerparti kempingek esetében a víz közelsége. Ráadásul a kempingekben általában van egy-két medence, sokszor akár vízicsúszda vagy csúszdapark is, és az animátorok is folyamatosan dolgoznak: minden napszakra jut a gyerekeknek vagy a felnőtteknek szánt program, sportfoglalkozás. A négy szélforgós harkányi Dráva Hotel Thermal Resporthoz is tartozik egy kemping, amely a hotelhez hasonlóan megfelelő a KidsOasis családbarát hotelekre vonatkozó szigorú kritériumrendszerének.

 

Apartman, vendégház, AirBNB: amikor a szállás szinte olyan, mintha otthon lennénk

 

Apartmanban, vendégházban, AirBNB lakásban megszállni kicsit olyan, mintha hazaérkeznénk. A konyhát, a fürdőszobát csak mi használjuk, ha szeretnénk, akkor teljesen felszerelt konyhában főzhetünk magunknak. Az ilyen szállás a kényelem mellett a függetlenség érzetét adja, hiszen a vakáció úgy zajlik, ahogy magunknak alakítjuk. A kempinggel ellentétben viszont nincsenek „kéznél” a programok, és társaságra is kevésbé számíthatunk – kivéve persze, ha barátokkal közösen veszünk ki egy nagyobb lakást vagy házat. A tenger- vagy tóparti üdülőhelyeken fekvő apartmanok is lehetnek hosszabb sétatávra a parttól, de városnéző túra esetén is alaposan meg kell nézni az elhelyezkedésüket, és azt, hogyan jutunk el a nevezetességekig. Az erdei vendégházak viszont hasonlóan természetközeli üdüléssel kecsegtetnek, mint ha táboroznánk, ám a sátornál, lakókocsinál jóval kényelmesebbek. Túrázáshoz is kiválóan alkalmas az ilyen típusú szállás. 

 

A hosteltől a wellness-szállodáig

 

A szállodáknak számtalan változata és komfortszintje létezik. A szolgálatatások és természetesen az árak is széles skálán mozognak. Az egyszerű és olcsó hostelek jó részében vannak családi szobák, ahol nem kell másokkal osztoznunk a helyiségen. A vizesblokk a legtöbbször itt is közös, a berendezés egyszerű, és a legtöbb esetben az étkezésről is magunknak kell gondoskodni, bár sok helyen rendelkezésre áll egy közös konyha. Az ilyen típusú szállás kétségtelen előnye viszont a költséghatékonyság, illetve egyes esetekben a látnivalókhoz közeli elhelyezkedés. Mivel azonban a törzsközönség fiatal, néha számolnunk kell a buliból hazatérők zajával.

Ahogy nő a szállodák csillagainak száma, úgy vehetünk igénybe egyre többféle szolgáltatást, és a kényelem is egyre nagyobb – természetesen valamivel magasabb árak fejében. A szobák tisztaságához, felszereltségéhez egy szállodában nem férhet kétség, és az étkezést is megoldhatjuk a szálloda éttermében, de ez csak az alap. Ami ezen felül a különféle szállodákat megkülönbözteti egymástól, az a programok és szolgáltatások választéka. A városnéző utakhoz legjobban megfelelő szállodák általában a centrumban helyezkednek el. Sok szállodához kapcsolódik wellness-részleg, vagy átjárás egy wellness-fürdőbe, gyógycentrumba. A sportszállodák sportlehetőségekkel, például kerékpárbérléssel, lovasprogramokkal csábítják a vendégeket. A baba- és gyermekbarát szállodákba nem kell magunkkal vinni a kicsinek szükséges felszereléseket, hiszen a babakádtól a gyerekágyig minden a rendelkezésünkre áll, sőt, a kicsikre szükség esetén szakképzett animátorok vigyáznak, ha szusszannánk egy kicsit.

A gyerekbarát szállodák a gyerekprogramok széles választékával, játszóházzal, a wellness-részlegben gyerekmedencével is várják a legkisebbeket. Sajnos azonban nem minden családbarátként hirdetett hotel érez rá valóban a családok igényeire.

Ha gyerekkel utazunk, és családbarát szolgáltatásokra vágyunk, érdemes a KidsOasis minősített családbarát szálláshelyek közül válogatni a szállás lefoglalásakor. A három, négy vagy öt szélforgós minősítés elnyeréséhez ugyanis a szálláshelyeknek komoly kritériumrendszernek kell megfelelniük, és valóban családbarát szolgáltatásokat nyújtaniuk, amelyeket rendszeresen ellenőriznek is.