Aktuális

Miért fontos a fényvédelem?

Bár a fényvédelem egész évben lényeges lenne, mégis sokan csak ilyenkor a nyár kezdetén szoktak gondolni rá. De mi mindenre kell figyelni, amikor fényvédőt vásárolunk, használunk?

A napsugárzásnak egész év folyamán ki vagyunk téve, ám igazán érezhetővé, vagy akár égetővé ilyenkor, nyár elejétől válik a napfény. A Földet elérő napsugarak látható fényt, nem látható melegítő sugárzást, valamint UV-sugarakat tartalmaznak. Ez utóbbiak közül az UV-C sugárzás nagyjából 90 százalékát elnyeli az ózonréteg, ám a bőrben mélyre hatoló, öregítő UV-A és a barnulásért, leégésért felelős UV-B sugarak elérik a felszínt, ezzel együtt pedig minket is.

A napsugárzás elől persze nem kell menekülni, hiszen számos jó hatása is van. felderíti a hangulatunkat, segíti a D-vitamin szintézisét a bőrben. A megfelelő fényvédelem azonban kötelező!

Fényvédelem a legkisebbeknek

Fényvédő krémre minden életkorban szükség van, de az érzékeny bőrű babáknak és gyerekeknek extrán lényeges a használata. Két éves kor alatt nem is tanácsos őket közvetlen napfénynek kitenni, és egy forró nyári napon az sem túlzás, ha UV-védő ruhát, kalapot, vagy legalább egy könnyű, világos pamutpólót és sapkát adunk rájuk. A gyerekeknek ajánlott fényvédők magas faktorszámúak, sokszor zsírosabbak és erősebben vízállóak, mint a felnőtteknek való szerek. Mivel érzékeny bőrre készülnek, a leggyakrabban nem tartalmaznak illat- és színezőanyagokat.

Mire figyeljünk?

Fontos, hogy akár a gyerekeknek, akár magunknak választunk fényvédőt, bőrgyógyászatilag tesztelt, az UV-A és UV-B sugárzástól egyaránt megóvó, vízálló és fotostabil, vagyis a fényvédő tulajdonságait az erős fényben is megtartó készítményre essen a választásunk. A fizikai fényvédők cink-oxid és titán-dioxid szemcséi visszaverik, a kémiai fényvédők hatóanyagai pedig elnyelik a napsugárzást. Előbbiek felkenés után azonnal hatnak, viszont nem egyszerű őket egyenletesen eloszlatni a bőrön, amelyen ráadásul

fehéres réteget hagyhatnak. Utóbbiaknak előbb fel kell szívódniuk a teljes fényvédelem kialakulásához, ezért már a strandra indulás előtt gondolnunk kell a felkenésükre.

7 és fél teáskanálnyi

Rendkívül fontos, hogy ne takarékoskodjunk a mennyiséggel, hiszen, ha túlságosan spórolunk, a fényvédelem nem lesz megfelelő. Egy felnőtt ember testére körülbelül 7 teáskanálnyi, az arcunkra fél teáskanálnyi mennyiség szükséges, így teljesen normális, ha egy flakon fényvédőt egy család egy nyaralás alatt elhasznál. Ne hagyjuk ki az olyan sokszor elfelejtett testtájakat sem, mint a fül vagy a lábujjak, és ha vízbe mentünk, mindenképpen kenjük újra a fényvédőt. Hogy erre miért van szükség, ha a termékek elvileg vízállóak? Azért, mert a vízből kijőve megtörölközünk, ezzel pedig máris ledörzsöltük a krém nagy részét. Ne csak a strandon használjuk a fényvédőket, hiszen a napfénytől a városban, kirándulás közben, sőt, adott esetben még az ablak mögött sem tudunk elbújni.

A kozmetikumok lejárati idejére általában is figyelni kell, a fényvédő szerek esetében pedig még komolyabban kell ezt venni. Ezek a készítmények ugyanis egy idő után veszítenek az erejükből, így a tavalyi krémmel idén már biztosan nem lesz megfelelő a fényvédelem.

A megfelelő fényvédelem még nem minden!

Akármilyen magas faktorszámú krémet is alkalmazunk, délelőtt 10 és délután 3 óra között mindenképp kerüljük a közvetlen napfényt. Bár tény, hogy ezt viszonylag nehéz betartani, mégis érdemes. A mediterrán népek nem véletlenül találták fel a sziesztát, amikor a legforróbb órákban visszavonulnak pihenni. Érdemes e tekintetben szülőként példát mutatni a gyerekeknek, hogy mire felnőnek, már természetes legyen a fényvédelem legfontosabb szabálya. A megfelelő folyadékpótlásra is figyeljünk oda, legyen nálunk mindig egy kulacsnyi víz, amibe belekortyolhatunk.