Aktuális

Minden hónapra egy helyszín - Évtervező

Hamarosan kezdődik egy újabb év. December végén érdemes leülni és értékelni az évet illetve megírni az új terveket. Jusson minden hónapra egy új helyszín! 

Miért ne lehetne akár ABC-ben haladni?

A következő felsorolásban klassz ötleteket kaphatsz az évterveződhöz!

 

Januárban: Jósvafő

Télen is gyönyörű az Aggteleki Nemzeti Park területén található kis település, ahol érdemes egy sétát tenni. A Baradla-barlangba lehet, hogy nem tudunk még bemenni, ám barangolhatunk a jósvafői Ófaluban és a Tengerszem-tó környékén, amely hazánk egyik legcsodálatosabb mesterséges tava. A smaragdzöld színű Tengerszem a havas tájban igazán különleges tud lenni.

 

 

Februárban: Fertőszéplak – Vasúti Lámpamúzeum

Haragovics József különleges gyűjteménye a vasúton használt lámpák legszebb darabjaiból látható Fertőszéplakon. Minden tárgyhoz fűződik egy történet, amit a házigazda korhű vasutas öltözékben mesél el nekünk a száz esztendős tornácos parasztház tisztaszobájában. A 270 darab különleges vasúti lámpából álló kiállítás megtekinthető egész évben előzetes bejelentkezés alapján.

 

Plusz tipp: Tavasszal is érdemes Fertődre és környékére utazni! Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyának, az Esterházy-kastélynak és a hozzátartozó Cziráky Margit Rózsakertnek a látogatását időzítsétek májusra és barangoljatok a Fertőrákosi Kőfejtőben, amely tavasztól őszig, időszakos nyitva tartással üzemel.

 

 

Márciusban: Mórahalom

Mórahalmon tartalmas családi napot tölthetünk. Kezdésnek válasszuk a Nagyszéksós-tón található egyedülálló látványosságot, a Bivalyrezervátumot. A mesés kirándulóhelyszínt biciklivel is megközelíthejük. Kilátó toronyból illetve a Bölömbika tanösvényről szemlélhetjük meg a 150 egyedből álló bivalycsordát és a védett madarakat valamint gyönyörködhetünk a páratlan tájban. Kóstoljuk meg a híres mórahalmi Rózsa rétest, majd pihenjük ki a délelőttöt a Mórahalom nagyszerű fürdőjében, a családbarát Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdőben.

 

Áprilisban: Alsóörs

A Balaton az év minden napján nagyszerű választás. Alsóörs tökéletes kirándulóhelyszín. A hangulatos Ófaluban kellemes sétát tehetünk: a református templomtól induló lépcsőtől juthatunk el a Somlyó-hegy tetején lévő kilátóhóz, ahonnan csodálatos körpanoráma tárul elénk. Az ország legrégibb gótikus udvarháza, az alsóörsi Törökház, innen is meseszép kilátás nyílik a Balaton keleti medencéjére, illetve a Tihanyi-félszigetre. Alsóörsön található továbbá a Merse Kultúrpark, egy gyönyörű park, virágokkal szegélyezett utakkal, a Séd-patak felett kis hidakkal és a gyerekek számára lábteniszpályával, mászófallal, játszótérrel.

 

Májusban: Mátra

Gyönyörű a táj, jó a levegő, túrázásra fel! Várnak a kilátók, a várak és a kisvasút Gyöngyös és Mátrafüred között is nagy élmény.

Mátrafüreden felkereshetitek a Bene vár romjait, a Bene-patakot és a Kozmáry kilátót, majd irány tovább Sástóra. Ha a kanárisárga, felújított, 53 méter magas kilátóba nem is mertek felmenni, akkor is érdemes sétálni egyet az ország legmagasabban fekvő tava körül, felfedezni a kis fahidat, a kacsákat, a békákat és akár csónakázni és vízibiciklizni is lehet. A babakocsis családok szeretni fogják a Béka-tanösvényt és a fogócskázást meg a játszóterezést a réten. A nagyobb gyerekekkel pedig válasszátok az Oxygen Kalandparkot, a bobozást, a kalandpályát, esetleg a függőhídat. A Mátra libegő biztosan az egész család kedvenc programja lesz!

Egy nap nem is elég a Mátra csúcspontjait bejárni! Hiszen Magyarország legmagasabb pontját sem szabad kihagyni, a felújított kékestetői tévétorony-kilátó mellett egy új, modern játszótér várja a gyerekeket. Felső-Mátrában szintén pazar panorámát nyújt a díjnyertes kilátó Galyatetőn és a rövid túra után elérhető Vörös-kő kilátó Mátraszentlászlón. Páratlan körpanoráma tárul elénk, a Mátra csúcsait és bérceit, tiszta időben pedig még akár a Magas-Tátrát is megcsodálhatjuk.

A várimádók pedig fedezzék fel a Siroki várat, a Mátra legnagyobb, vadregényes várromját és a hegy gyomrában lévői alagútrendszert valamint a kisnánai várat, ahol 3D-vetítést is láthatunk, a különleges kronoszkópokba kukkantva pedig megelevenedik előttünk a középkori vár és lakóinak élete.

 

Júniusban: Jeli arborétum

Ha lemaradtál a májusi csodás rododendron-virágzásról, ne bánkódj, hiszen Európa egyik legszebb botanikus kertjében, a Vas megyei Kám község határában mindig akadnak mesés látnivalók! A több mint 100 hektáros területen egyedülálló gyűjteménnyel, mamutfenyőkkel, a világ 10 különböző erdőrészletével ismerkedhetünk meg. Bármely hétvégén nagyszerű kikapcsolódást ígér a családok és a látogatók számára a barangolás a Jeli Varázskertben. A Lombkorona-sétányt se hagyjátok ki. Az Óriások Erdejében, közel 10 méteres magasságban, a tűlevelűek koronáiban, egy fából és acélból épített sétányon haladva informálódhatunk a különféle fenyők és madarak életéről.

 

Júliusban: Jászberény – Állatkert

 

A jászberényi állatkertben az év minden napján tartanak látványetetéseket és bemutatókat, amikor a gondozók elmagyarázzák a látogatóknak az állat mit miért tesz és hogyan szerzi meg a táplálékát a természetes közegében. A legnépszerűbb lakók a gyűrűsfarkú makik, de láthatunk oroszlánokat, leopárdot, medvéket, hiénákat és találkozhatunk tarajos sülökkel, szurikátákkal, óriáskígyókkal, ormányos medvékkel és a vörös pandával is. Az állatkert legidősebb lakója Buci, a gibbon, aki társával valamint két kis kölykével szívesen szórakoztatja a nézőközönséget. A Jászberényi Állat- és Növénykert része az arborétum, ahol három tanösvényt járhatunk végig és értékes információkat kaphatunk a madárvédelemről, az erdők fáiról és a hazai állatkertekkel kapcsolatban.

 

 

Augusztusban: Abádszalók

 

Nyáron irány a Tisza-tó! Abádszalók szuper választás a vízparti üdülésekhez. A vízi sportok paradicsoma pezsgő strandi élettel, beach hangulattal vár. Bulik, koncertek, és gazdag programok váltják egymást a nyár folyamán.

Tegyetek egy látogatást az Abádszalóki Csipkeverők házában és az Abádi Major Minifalván is. Utóbbi egy egyedi szabadtéri, néprajzi kiállítás, ahol a Tisza-tó mentén épített jellegzetes régi paraszti porták kicsinyített másait tekinthetitek meg.

 

Szeptemberben: Szarvas

 

Csend és nyugalom vesz körbe, ahogy a Körös-parton sétálsz vagy sétahajókázás közben is felfedezheted a Magyarország mértani közepén található várost. A teljes kikapcsolódást csak a folyón végigsikló kajakosok és elröppenő madarak szakítják meg.

A leghíresebb látnivaló a Szarvasi Arborétum, melynek csodás ősfás gyűjteménye ősszel a legszebb és a Mini Magyarország, ahol makettek formájában tekinthető meg Magyarország számos csodája. Klassz program gyerek és felnőtt számára egyaránt, főleg, hogy a kisvonatokat irányíthatjuk is. A szarvasi Holt-Körösön átívelő modern híd túloldalán látható hazánk egyedülálló Víziszínháza, melyet hangulatos mocsári ciprusok vesznek körbe és nyaranta musicalekkel, operettekel várja a látogatókat. A Körös-Maros Nemzeti Parkban található a Körösvölgyi Látogatóközpont és az Állatkert, ezeket se hagyjuk ki, ha Szarvason járunk!

 

Októberben: Orfű – Medvehagyma Ház

 

A Pécshez közeli Orfű szívében található a Medvehagyma Ház, ahol a látogatók a Nyugat-Mecsek érdekességeit, ökológiai és természeti értékeit ismerhetik meg. A látogatóközpont interaktív tárlata játékos formában mutatja be Orfűt és a négy tóból álló tórendszert a gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. A látványos épület tetőteraszáról remek kilátás nyílik a tóra. Túrákat, sport- és zenés programokat kínálnak a családok számára, ráadásul október végén, minden évben Tökjó napokat rendeznek Orfűn!

 

Plusz tipp: Abaligeti Cseppkőbarlang és Denevérmúzeum vár Orfűtől kb. 5 km-re. A barlang előtti egyik tavon csónakázni is lehet.

 

 

Novemerben: Noszvaj – Meseút

 

Kellemes programot nyújt az egész család számára a Meseút Noszvajon. Kaland és játék, miközben bebarangolhatjuk a falu legszebb pontjait. A gyönyörű, kézzel festett házikókban egy-egy mesét valamint egy kapcsolódó játékos feladatot találunk. A meseút lehetőséget ad egy vidám, tartalmas családi kikapcsolódásra, beszélgetésekre és egymás jobb megismerésére.

 

Decemberben: Debrecen

 

Az advent mindig gyönyörű a karácsonyi díszkivilágításba öltözött Debrecenben. A Nagytemplom előtt áll a mesés karácsonyfa, és jövőre várhatóan újra több fabódé kézműves termékei közül válogathatunk és felülhetünk az óriáskerékre, kipróbálhatjuk a jégpályát a város főterén. A régi Városháza is ünnepi fényfestést kap, a Piac utcán fényfa és fényszökőkút állít meg, hogy kicsit lelassuljunk és élvezzük a mézeskalács és fahéjillatot, hogy kortyoljunk egyet a forralt borunkból. Angyalfigurák és karácsonyi gömbök, csillagszórók között sétálhatsz a város utcáin, de akár adventi villamossal is közlekedhetsz. A gasztronómia különlegességeket se hagyjátok ki Debrecenben: a debreceni páros kolbászt, a Csokonai levest, Debrecen bejglijét.

A Debreceni Nagyerdőben is tegyetek egy sétát és próbáljátok ki az Ötholdas Pagony játszóteret, ami egy igazi játékbirodalom csodálatos környezetben, hatalmas ősfák között.

 

 

 

A lista szabadon bővíthető. Jó kirándulást a családnak jövőre is!