Aktuális

Minikirándulás 2020-ra hangolva

Próbáljuk mindenben meglátni a jót (is), még ha ez mostanában, a rendkívüli helyzetben nehéz is. Bár inkább úgy fogalmaznék, hogy a kényelmetlenségek és a feszültségek közepette is néha ki kell kicsit törnünk a „való világunkból” és a mókuskerékből. Persze egy átlagos nyáron, szép időben, mindenféle korlátozások nélkül ez sokkal könnyebb, amikor csak kiszemeljük a családunknak megfelelő úticélt és indulunk, hogy a felhőtlen kikapcsolódásé legyen a főszerep.

Jelen helyzetben „bezárva” érezhetjük magunkat, de ez ellen részben tudunk tenni: kiránduljunk! Természetesen egymásra vigyázva, a korlátozásokat betartva.

 Hogy ezt mégis hogyan tegyük?

  • Lehetőleg csak magunk menjünk együtt, a szűk családi kör (anyuka, apuka, gyerkőcök).
  • Az időjárás, a gyerekek kora és kapacitása, illetve a táv függvényében menjünk autóval, biciklivel vagy gyalog (a tömegközlekedést mellőzzük).
  • Válasszunk egy viszonylag közeli úticélt, ahol lehetőleg a madár sem jár.
  • Kényelmesen érjünk haza még este 20 óra előtt!
  • Vigyünk magunkkal elegendő enni- és innivalót.

Az idei évben – egy többnapos nyári lazítást leszámítva – jelentősen átalakultak a kirándulási szokásaink, a mi kis családunkban legalábbis.  Bármenyire is jólesne kicsit távolabb kipihenni egy hosszú hétvége alkalmával az év fáradalmait, ez most nem az ottalvós családi utazások ideje. Viszont a felfedezőkedvünk megmaradt, sőt most annál is inkább „menekülnénk” kis lakásunk négy falának „öleléséből”. Találtam is egy megoldást a problémára. Miért ne élvezhetnénk ki a hétvégénket (esetleg ha még néhány nap szabadságunk is maradt), a pihenés mindenkinek jár.

Vágjunk bele bátran a családi kirándulásba, annyi módosítással, hogy most rendhagyó módon az otthonunk a szálláshely! De ettől függetlenül miért ne terveznénk akár többnapos kiruccanást? Csupán arra kell ügyelnünk, hogy még időben hazaérkezzünk, másnapra akár egy másik közeli úticélt szemelhetünk ki. Nézzünk szét mondjuk lakóhelyünk 20-30 kilométeres körzetében, biztosan találunk még számunkra felfedezetlen kirándulóhelyet, tanösvényt, erdőt vagy falvat, vagy olyan helyet, ahová szívesen visszatérünk egy nagy sétára.

Mi magunk is jobban megismertük lakóhelyünk, Szeged környékét, mint eddig valaha. Hogy mégis milyen helyeken jártunk és mit csináltunk? Kiragadok néhány pillanatképet, hátha ti is kedvet kaptok, hogy felkerekedjetek és erőt gyűjtsetek a friss levegőn. Ha pedig Szegeden vagy környékén laktok, akkor néhány konkrét tippet is kaphattok.

  • Mártélyon – bejártuk az Ártéri tanösvényt, gyönyörködtünk a Holt-Tisza partján a naplementében ringatózó csónakok látványában.
  • Hódmezővásárhely határában – felfedeztük a Téglagyári tanösvényt, piknikeztünk a tó partján kabátban egy pléden (egy napsütéses december eleji hétvégén, 14 fokban), hattyút bámulva.
  • Mórahalmon – a Bivalyrezervátumban sétálgatva rácsodálkoztunk, milyen jól megférnek egymás mellett a tőlünk karnyújtásnyira lévő bivalyok a tyúkanyóval és kiscsibéivel; futkároztunk a naplementében, és szemügyre vettük a végtelent a kilátóból.
  • Zsombón – megnéztük a községet, ahol a kedvenc kézműves söreinket készítik és szintén egy tanösvényre bukkantunk.
  • Sándorfalván – Rátaláltunk a sétányra, amely a Nádastó Szabadidőparkba vezet, és tábla hirdeti, hogy az Alföldi Kéktúra útvonala itt halad át.

 

Elő a térképeket vagy a Google Maps-et, remélem kedvet kaptatok!