Aktuális

Mit csinálj a nyári szünidőben?

Hamarosan itt a nyári szünet, de az eddig megszokott programok legalábbis kétségesek. Nem lesznek nyári fesztiválok, a tengerparti nyaralás sem biztos, és a Balaton sem tűnik olyan egyértelmű célpontnak, mint máskor. De akkor mit csináljunk a nyári szünetben? Hogyan tervezzük meg idén a nyaralást, úgy, hogy sokkal több bizonytalansággal kell szembenéznünk, mint korábban?

Az eddigi nyári szünetekben szinte egyértelmű volt, hogy valamilyen vízparti nyaralást választunk. Most, a járvánnyal viszont, ahogy életünk sok más kerete, ez is egy perc alatt állt a feje tetejére. A tengerparti nyaralás feltételeiről egyelőre semmit nem tudunk: kétséges, melyik országba mehetünk egyáltalán, kell-e utazás után itthon karanténba vonulnunk, és a téren is napról napra változik a helyzet, hogy hol mennyire érezhetjük magunkat biztonságban.

A másik opció a két közismert, nagy magyar tó, a Balaton és a Velencei-tó lenne, de ott is változásokkal kell számolnunk. Egyrészt a balatoni strandokra a távolságtartás miatt az idén kevesebb embert fognak beengedni, mint korábban, így könnyen lemaradhatunk a fürdőzésről. Másrészt pedig, ha mindenkinek ezek az úticélok jutnak elsőként eszébe, akkor vajon be lehet-e tartani a biztonságos távolságot?

De akkor mi a megoldás? Nyilvánvalóan nem az, hogy egész nyáron bent üljünk a lakásban. Ám az úticélunk kiválasztásához egészen biztosan több kreativitásra lesz szükségünk, mint korábban.

Rövidebb utak, közelebbi célpontok

Az eddig szokásos egy- vagy kéthetes nyaralás helyett elterjedhetnek a rövidebb, egy-két napos, közeli túrák. A saját lakhelyünkön vagy annak közelében is vannak rejtettebb, felfedezésre váró helyek, műemlékek, esetleg egy kevésbé látogatott strand. De egyetlen nap vagy hétvége alatt egy kicsit távolabb fekvő településre is el lehet jutni. Ha kicsit körülnézünk az interneten, sok olyan helyet találunk, ahová érdemes legalább egy napra elmenni.

Persze a nyár nem múlhat el fürdőzés nélkül. A nagyobb szabad vizek, strandok helyett érdemes kevésbé ismerteket keresni, amilyen például a Bánki-tó- Arra azonban figyeljünk, hogy csak a fürdésre alkalmas, erre kijelölt partszakaszokon mártózzunk meg, az előírásoknak megfelelően, óvatosan.

Élmények a strandoláson túl

A strand helyett gyakrabban kaphat helyet az idén a nyári programban a hegyek-völgyek felfedezése, a családi kirándulás. A vendéglátóhelyek teraszai már nyitva vannak, vagyis az étkezés miatt sem kell aggódnunk, de az otthon csomagolt szendvics és innivaló sem rossz ötlet. A Mátra, a Mecsek, a Pilis és a többi magyarországi hegység nyáron is csodálatos, és a nagy melegben kellemes is az árnyas erdőkben sétálgatni.

A történelmi emlékek megismerésére is alkalmat adhat ez a rendhagyó nyár. A gyerekek általában fogékonyak a várakhoz, erődökhöz fűződő romantikus vagy kalandos történetekre. A vadregényes boldogkői vagy siklósi vár, esetleg a komáromi erődrendszer akár egy egynapos kirándulás alatt is bejárható.

A szabadtéri múzeumok és élményparkok is számos izgalmas kalandot tartogatnak. A zárt területekre csak annyi ember engedhetnek be, amennyi biztonságosan elfér egymás mellett, így indulás előtt érdemes elővételben jegyet venni, időpontot egyeztetni. Országszerte számos szabadtéri múzeum, skanzen vagy tematikus park közül válogathatunk – a kosdi Robirtokon például az állatokkal ismerkedhetnek közvetlen közelről a gyerekek.