Aktuális

Óvjuk gyermekeink bőrét, hogy a napfény csak örömöt jelentsen

A nyári napsugarak sok örömforrást jelentenek, azonban ügyelnünk kell arra, hogy megfelelően védjük a gyermekeinket az esetlegesen káros sugaraktól. Szerencsére ma már rengeteg eszköz áll a rendelkezésünkre, hogy a gyermekeink önfeledten játszhassanak a napon.

A legkisebbekkel viszonylag egyszerű a dolgunk. Ők inkább a hőség negatív hatásának vannak kitéve, hiszen a közvetlen napra úgysem visszük őket. Ügyeljünk arra, hogy ne öltöztessük túl őket a nagy melegben, illetve figyeljünk arra, hogy árnyékos helyen legyenek, akár a babakocsiban, akár egy pléden alszanak vagy nézelődnek. A nyaralás során, ha vízbe visszük őket, akkor elmaradhatatlan a sapka, és lehetőleg ne tartózkodjunk velük sokat az erős napon. A bőrük védelme érdekében használjunk magas fényvédő faktorú, gyermekeknek szánt napozótermékeket. Ha ragaszkodunk a természetes alapanyagokhoz, akkor már ezekből a termékekből is tudunk kedvünkre válogatni.

A nagyobb babákkal, vagy ovis korú gyermekeinkkel már több teendőnk is lesz, hogy megóvhassuk őket a naptól és tényleg öröm legyen a nyaralás. A bőrük védelme igen fontos, azonban ők már nagyon mozgékonyak, vízből ki, vízbe be, mászókára fel, ember legyen a talpán, aki folyamatosan pótolni tudja az elkenődött, lemosott naptejet. Náluk különösen fontos a megfelelő ruházat megválasztása. Ha víz közelében tartózkodunk, akkor érdemes speciálisan erre a célra tervezett ruhát, vagy legalább hosszú ujjú felsőruházatot adni a gyerekekre. Ezek a speciális védőruhák hagyják szellőzni a bőrt, kényelmes viseletet jelentenek egész napra, ugyanakkor a káros sugarakat megszűrik. Így aztán nem kell féltenünk a kicsik bőrét a naptól. Nagyon fontos a napon a sapka viselése. Érdemes olyat választani, amely a tarkójukat is védi. Tudom, sokszor nehéz elérni, hogy a sapka a kis kobakon maradjon, de erre még a legtapasztaltabbak is csak egy jó tanáccsal tudnak szolgálni; mindig eggyel többször kell a sapkát visszatenni a gyerek fejére, mint ahányszor ő leveszi azt.

A gyermekorvosok gyakran javasolják a napszemüveg használatát is. Érdemes minél hamarabb hozzászoktatni a csöppségeket a napszemüveghez, hiszen a szem is jelentős mértékben ki van téve a káros napsugaraknak.

A nagyobb gyermekekkel szokott csak igazán meggyűlni a bajunk. Ők már sokszor a divatos barna bőrszínt helyeznék előtérbe a napvédelemmel szemben. Fontos, hogy beszélgessünk velük arról, hogy milyen jótékony hatása van a napnak, ugyanakkor mekkora kárt is tud okozni, ha nem vagyunk eléggé óvatosak. Ami pedig talán ennél is fontosabb, hogy járjunk elől jó példával, és óvjuk megfelelően a bőrünket a nyaralás alkalmával, mert a jó példa bizony ragadós.

További tippeket és tanácsokat itt találhattok!