Aktuális

Pécs toplistája: ezek a látnivalók az egész családot érdeklik!

A helyiek és a turisták is egyetértenek abban, hogy Pécs hazánk egyik legszebb városa. A napsütéses időjárás, a számtalan látnivaló és a csodás programok is gondoskodnak róla, hogy aki ide utazik, legyen akármilyen korú és akármilyen érdeklődésű is, biztosan ne unatkozzon. Lássuk, mi minden várja itt a turistákat!

Pécs főtere remek programokkal kényeztet

A Széchenyi tér, Pécs belvárosának központja, kedvelt gyülekezőhely, Számos történelmi látnivaló is található itt, a teret pedig a Gázi Kászim pasa mecsetjéből kialakított templom kupolájának látványa uralja. De itt található a Városháza, a Megyeháza, a Nádor szálló, a Zsolnay-kút, a Szentháromság-szobor és Hunyadi János bronz lovas szobra is. A tér számos izgalmas programnak is helyet ad: szeptemberben a Szőlő és Bor Ünnepének helyszíne, karácsony előtt pedig itt állítják fel a város karácsonyfáját is. Összesen tizenkét utca fut bele, minden irányból, köztük az elegáns Király utca.

Egyházi műemlékek sora

Pécs hírneves bazilikája a 4. századból származó, kora keresztény bazilika alapjaira épült, virágkora a 11. századra tehető. Mai formájában egyesíti a román, a gótikus, a reneszánsz és a neoromán építészeti elemeket – ez utóbbiak az 1880-as helyreállítás emlékei.

Az ókeresztény kornak is számos emléke látogatható. Az UNESCO Világörökség részét képező ókeresztény mauzóleumot 1975-ben tárták fel, márványszarkofágja és freskói különleges betekintést engednek a régmúlt korokba. Ugyanúgy, ahogy a hét apszissal rendelkező Cella Septichora is, amelynek freskóin többek között a Krisztus felé mutató Péter és Pál apostolokat, valamit Ádámot és Évát fedezhetjük fel.

Pécs városának 1869-ből származó zsinagógája a neoklasszicizmus és a mór kori újjászületés jegyei ötvözi. Különlegessége a több mint 1530 síppal rendelkező orgona.

Pécs legjobb múzeumai

Ha Pécs, akkor múzeumok sokasága, csak győzzünk válogatni belőlük! Kezdjük mindjárt a Zsolnay-múzeummal, amelyet Pécs legrégebbi, 1324 környékéről származó házában rendeztek be. A múzeum fő idővonalán a Zsolnay-gyár legszebb, eozin festékkel színezett alkotásai, a fajansz és a pirogránit kapnak helyet.

A Vasarely-múzeum az Op Art legszebb geometrikus formáival, a Csontváry-múzeum pedig olyan klasszikusokkal kápráztatja a szemet, amilyen például a festő leghíresebb műve, A magányos cédrus. A Janus Pannonius Múzeum pedig ismét csak a régmúltba visz vissza régészeti leleteivel, például a Zengővárkonyi Madonna néven emlegetett, körülbelül 6000 éves női bálvánnyal, valamint bronzkori és római emlékekkel.

Pécs gyerekeknek

A Mecsekben, a TV-torony felé vezető úton található a gyerekek kedvence, a városi állatkert. Akvárium zátonycápákkal, állatsimogató, csimpánzok, krokodilok, gyűrűsfarkú makik – itt mindenféle egzotikus, vagy épp hazai állattal találkozhatunk. Utóbbiakkal az ökoparkban futhatunk össze, amely megismertet a környék őshonos állataival és növényeivel is.

Másfajta programokat kínál a híres Zsolnay-negyed: ebben a közkedvelt kulturális központban senki nem marad élmény nélkül, hiszen a jazzkoncertektől a tudományos játékokig és előadásokig szinte minden nap történik valami igazán lelkesítő.

Pécs és Villány felnőtteknek

Pécsről szólva nem mehetünk el szó nélkül a villányi borrégió mellett, hiszen az itteni borok nem csak hazánkban, de külföldön is népszerűen. A Mecsek lejtőin többek között Welscherriesling, Chardonnay, Merlot, Syrah, Cabernet fajtájú szőlők teremnek, így fehér- és vörösborból is komoly a választék. Több pincészet is nyitva áll azok előtt, akik behatóbban is szeretnének megismerkedni a borkészítés rejtelmeivel.

 

A legközelebbi KidsOasis Minősített Családbarát szálláshely pedig nem messze, Harkányban található, ahol a négy szélforgós Dráva Hotel Thermal Resortban érdemes megszállnotok. Kutyabarát szálláshely, úgyhogy a kedvenceteket is vihetitek. 

Tipp: A város felfedezéséhez vigyétek magatokkal az Irány Pécs! mese útikönyvet, amiben a mese nyelvén hallhatjátok mit érdemes megnézni.