Aktuális

Pihenésre akkor is szükség van, ha nem utazol!

Bár a pihenés egyik legjobb módja kétségtelenül az, ha fizikailag is eltávolodsz a megszokottól, az idei nyár nem kedvez a nagy utazásoknak. De ne ess abba a hibába, hogy ha nem utazol, akkor ki sem veszed a szabadnapjaidat. Pihenésre mindenképp szükséged van, és ehhez nem elég a hétvége!

Az életünknek a legtöbb esetben van egy megszokott menete. Hétközben dolgozunk, hétvégén pihenünk, vagy az otthonunkban teszünk-veszünk. Ezt persze az idei év történései kissé felborították, ám a munka és pihenés alapvető ritmusa, körei nem változtak. Ha most úgy gondolod, hogy ha nem utazol akkor nem is érdemes szabadságot kivenned, gondold újra: a rutint ugyanis muszáj időnként megszakítani, ha nem akarsz teljesen kiégni a munkában.

Törd meg a rutint!

A pszichológusok szerint a rutinok hasznosak, hiszen a szokás-szerű cselekvés egy csomó energiát megspórol. Ám egy idő után fárasztóvá is válhatnak, hiszen nem jelentenek kihívást az agy számára. Vagyis, ha folyton a rutinjainkat követjük, egy idő után beleragadunk ugyanazokba a gondolkodási sémákba. Ezért tud annyira üdítő lenni, ha a mindennapi rutint megszakítja egy hosszabb-rövidebb szabadság, egy közelebbi vagy távolabbi utazás. Ilyenkor ugyanis csupa olyan dolgot látunk és csinálunk, amelyekhez az átlagos napokon nem vagyunk hozzászokva, ez pedig képes helyreállítani az idegrendszer egyensúlyát.

De mi történik, ha nem utazol?

Épp ezért természetes, hogy az éves szabadságot legtöbben valamilyen bel- vagy külföldi utazásra fordítják. Nem jó ötlet viszont a nyaralást is egyfajta „teljesítménytúrának” tekinteni, ahol mindent meg kell nézni, mindent ki kell próbálni. Muszáj időt szánni a passzív pihenésre, arra, hogy „csak úgy legyünk”, és ne akarjunk mindenáron valami értéket kicsikarni a napi mind a 24 órájából.

Miért nincs értéke a passzív pihenésnek?

Ugyanez vonatkozik arra is, ha valamilyen okból nem utazol el idén nyáron. Ne gondold, hogy feleslegesen vesztegeted el a szabadság értékes napjait, ha nem fordítod valamilyen minőséginek tartott tevékenységre. Az, hogy legalább egy hétre kiszakadj a munkából, nem luxus, hanem alapszükséglet. A kiégés ugyanis alattomosan, kerülő utakon veszi be magát az ember életébe, és ha nem pihensz, egyszer csak azt veszed észre, hogy még azokat a feladatokat is nehezebben végzed el, amelyek korábban egyszerűnek számítottak. Vagyis a szabadság akkor is jár, ha csak annyit teszel, hogy minden nap elmész a játszótérre a gyerekekkel, vagy kertészkedsz a balkonon. Le kell számolni azzal a szemlélettel, hogy a „semmittevésnek” nincs értéke, hiszen értékesebb, mint gondoltad: a munkaerőd megőrzését teszi lehetővé. Vedd elő lelkiismeret-furdalás nélkül az év közben félretett szórakoztató könyveket, sétálj a parkban, vagy biciklizz a családdal: mindegy mit teszel, csak legalább ezen az egy héten ne akarj mindenáron „hasznos” lenni.

Ha nem utazol messzire, akkor is van megoldás

Az otthoni vakáció is remek opció lehet: a saját otthonodban vagy a szomszédos tájakon, városokban is rengeteg felfedezésre váró látnivaló és természeti szépség van, amire a munkás hétköznapokon nincs idő rácsodálkozni. Ha nem utazol messzebbre, akkor vegyél egy útikönyvet, és járjátok be a családdal a megszokott várost, úgy, mint a turisták. Menjetek el strandra, ahol még sosem jártatok. Süssetek szalonnát a saját udvarotokon, kertészkedjetek, vagy tegyetek ki egy-két kényelmes fotelt, vigyétek ki a laptopot (vagy egy kivetítőt), és kertmozizzatok. A lehetőségek száma végtelen, és könnyen lehet, hogy az otthoni nyaralásról is olyan kipihenten tértek majd vissza a munkába, mint ha a tengernél jártatok volna.