Aktuális

Sihuhu-utazzatok kisvasúttal!

Kevés gyerek van, aki ne szeretne vonatozni, pláne ha kisvonatról van szó. Onnantól kezdve, hogy az embernek gyereke születik, szinte mindegy hogy kisfiúról vagy kislányról van szó, egy jó ideig a kisvonatozás a családi programok egyik meghatározó eleme lehet. Szerencsére akad bőven az országban lehetőség, hogy kisvonattal utazzunk. Vannak közöttük egészen különleges élményt nyújtó vonalak is, ebből ajánlunk most párat.

Nagybörzsönyi Kisvasút

Magyarország legvadregényesebb hegyvidéki erdei vasútját építette újjá a Börzsönyben az Ipoly Erdő Zrt.  A beruházással megvalósult az évtizedeken át hiányzó összeköttetés, így Szob és Nagybörzsöny között Magyarország leghosszabb fővonalú hegyvidéki erdei vasútvonala jött létre, összehangolt menetrenddel.

A Márianosztrát és Nagyirtáspusztát összekötő, csaknem 7 km hosszú, keskeny nyomtávú pályaszakasz vonalvezetése, szintemelkedése, lejtése és tájesztétikai értéke egyaránt kuriózum.

A kisvasutazást érdemes tehát más programokkal összekötni, hiszen ez a térség és a Börzsöny egésze többnapos itt tartózkodásra is kiváló lehetőségeket kínál. A kisvasút közelében turistautak, kerékpárutak, minőségi erdei szálláshelyek találhatók. Tematikus túrák is tehetők, hiszen a Kéktúra útvonala mellett zarándokútra is rácsatlakozhatunk.

​​​​​​​https://szentorban.hu/kisvasut/​​​​​​​

 

 

Kemence Erdei Múzeumvasút - Börzsöny

A kemencei vonal nemcsak azért különleges, mert akárcsak a többi kisvasút gyönyörű környéken jár, de ez az egyetlen vonal ma Magyarországon, amit önkéntes munkával üzemeltetnek. A Börzsöny északi részén található kisvasút Budapesttől valamivel több, mint 1,5 óra autóúttal érhető el. Már az odajutás is elég vadregényes, hát még a kisvasút vonala. Korábban erdészeti célra készült vonalat a 2000-s évek elején állította helyre egy helyi baráti kör, akik nyaranta hétvégenként és ünnepnapokon üzemeltetik is a vonatokat.

Túrázóknak, kerékpárosoknak is pazar élményt nyújt a vonal környéke, de kisgyerekkel is lehet tenni hosszabb-rövidebb sétákat és ha elfáradunk, valamelyik megállóban visszakapaszkodunk a vonatra. Honlapjukon nemcsak különböző nehézségi szintű túrajavaslatokat találhatunk, de ajánlásokat is, mit érdemes a környéken megnézni.

A fogadóépület mellett - amelyet szintén felújítottak néhány éve - kisebb játszótér működik és régi járműveket is megnézhetnek a gyerekek.

Nyár közepén pedig a kisvasút napon extra programokkal várják az idelátogatókat: koncertek, járműbemutató, kézműves programok, fotókiállítás stb. .

 

Lillafüredi kisvasút – Bükk, Miskolc

A Miskolctól Garadnáig közlekedő vonal igazán fantasztikus élményeket kínál kicsiknek és nagyoknak. Nincs még egy olyan vonal Magyarországon, ahol hidakkal, alagutakkal vagy ilyen mély szakadékokkal találkozhatunk a sínek mellett. A Miskolc,Dorottya utcától induló vonatok először Miskolc kertvárosi részén kanyarognak végig a családi házak között. Aztán pedig útba ejtve a Hámori-tó partján található Lillafüredet egészen a Garadna völgyi végállomásig zakatolnak. Az egész út kb. 1 óra. Miskolctól Lillafüredig is feljutni kb. 30 perc vonattal.

A többség le is száll Lillafüreden, hogy a tó környékén sétáljon, megnézze a vízesést vagy a néhány éve elkészült függőkertet. A tó környékén akár babakocsival is lehet sétálni. Sok eső után néhol picit csúszós lehet a talaj, erre érdemes felkészülni kényelmes cipővel.

A palotaszálló előtt a gyerekek egy kisebb játszótéren várhatják meg a következő vonatot.Kalandvágyó családok pedig még csónakázhatnak is a tavon.

 

Gemenci kisvasút – Baja-Szekszárd

A gemenci kisvasút egyik érdekessége, hogy a Duna árterében közlekedik. Nincs még egy ilyen szakasza a folyónak a Fekete-erdei forrástól a torkolatig tartó szakaszon. Az Európában is egyedülálló ártéri erdő rendszeresen elöntés alá kerül. A vonat Pörbölytől (Bajától néhány kilométerre található) a Szekszárd melletti Bárányfokig közlekedik, ami teljes vonalon 30 kilométert jelent.

A vonatok minden nap közlekednek, de jó időben itt is a hétvégi időszak a csúcs. Így aki kisvonatozni szeretne szombat-vasárnap, érdemes korán kelnie, hogy időben el tudjon indulni és egy jót kirándulni a családdal. Telente zárt, fűtött kocsik közlekednek, nem teljen útvonalon.

Ahogy elhagyjuk Pörböly állomást, rögtön vaddisznókat, szarvasokat láthatunk a vonat ablakaiból. A vonal mentén több megállóhely, ahol játszótér, magaslesek, kilátók, tanösvények, kiállítás várják a vendégeket. Sokan túráznak, kerékpároznak a sínek mellett, de lehet sétahajókázni és lovagolni is a környéken.

Mivel sík terepen vagyunk, nem kell félni a szintkülönbségektől, kezdő túrázók és kerékpározók vagy kisgyerekek is könnyen juthatnak egyik megállóhelytől a másikig. Útjközben pedig rengeteg felfedezni való akad akár egy totyogó kisgyereknek is. Száraz időben akár babakocsival is lehet néhány megálló között közlekedni, de kisgyerekkel azért praktikusabb a hordozó.