Aktuális

Sportolás otthon: szűkülnek a lehetőségek, de minden megoldható!

Bezárt az uszoda, az edzőterem, a gyerekek többségének sincs edzés. De hol mozogjon a család? A sportolás otthon is megoldható feladat? Szerencsére a korlátozó szabályok mellett sem kell lemondani az egészséges életmódról, számtalan lehetőségünk van a mozgásra. Persze egy kis kreativitás azért nem árt hozzá!

A sport nem csak azért fontos, hogy ne üljünk egész nap a különböző elektronikus eszközök képernyője előtt, vagy hogy ne rakódjanak ránk felesleges kilók az ünnepek alatt. Az immunrendszerünk működésének támogatásától a mostanság a szokottnál is komolyabb stressz oldásáig életünk szinte minden területére hat. De hogyan oldhatjuk meg most, a szervezett sportolási lehetőségek hiányában, hogy a sportolás otthon is ugyanolyan élmény maradjon?

Edzőtermi edzés helyett online torna

Ebből a szempontból is többféle típusú ember van. Van, akinek szüksége van a társaságra, az edző jelenlétére ahhoz, hogy rendszeresen sportoljon, mások pedig könnyedén ráveszik magukat az edzésre otthon is, és még csak az sem zavarja őket, hogy egyedül kell sportolniuk. A mostani időszak, amikor az edzőtermek és uszodák zárva vannak, kétségtelenül azoknak kedvez, akiknek a sportolás otthon, egyedül sem jelent nehézséget. Ám azoknak is kiváló önismereti gyakorlat lehet, hogy most egyedül, élő vagy előre felvett edzésekre a tévé előtt kell sportolni, akik egyébként a társaságban végzett mozgásra szavaznak. Lehet, hogy egy eddig ismeretlen, de szerethető sportolási lehetőség tárul fel sokuk előtt?

Mi kell ahhoz, hogy a sportolás otthon is hatékony legyen?

Kétségtelen, hogy az otthoni, képernyő előtti sportoláshoz szükség van némi figyelemre, előzetes tapasztalatra és testtudatra. Az edző most sajnos nem tud kijavítani, ha rosszul csinálunk valamit, így nekünk magunknak kell odafigyelni arra, hogy ne kockáztassuk a sérülést. Az interneten minden edzettségi fokhoz és érdeklődési körhöz találunk ingyenes, vagy fizetős edzésprogramokat. Jóga, tánc, intervall-edzés – csak választanunk kell közülük, és persze némi önfegyelemmel akkor is betartani az edzés-időpontokat, ha nem az edzőterem-

bérletünk bánja a hiányzást. A gyerekek számára megfelelő, vidám gyermektorna- és gyermekjóga-videókat is könnyű találni, így akár az egész család együtt mozoghat. Akinek pedig önállóan nehezebben megy a rendszeresség, szervezett online programokon is részt vehet, ahol az edző online jelenléte, és az, hogy az edzésvideók csak bizonyos ideig elérhetők, gondoskodik arról, hogy ne hagyd ki az egyes órákat.

Menjetek ki a szabadba!

A szabadtéri egyéni sportolásra is mindig van lehetőségetek. A legegyszerűbb megoldás az, ha a sportolás nem otthon zajlik, hanem elmentek egy parkba sétálni, vagy más, természetközeli helyen kirándultok. A futás szintén bármikor bevethető, egyszerű és olcsó sport, csak az edzettségi szintetekre kell figyelni. Ne erőltesd a teljesítményt, olyan tempóban fuss, ami mellett akár még beszélgetni is tudnál. A hidegben sem kell lemondanod róla, ráadásul tökéletesen oldja a stresszt és kiszellőzteti az információval túlterhelt fejet. Ha inkább biciklivel indulnátok útnak, a mindennapi ügyek intézése közben is sportolhattok, és még a tömegközlekedést is kiiktathatjátok.

Sportolás otthon, a szabadban? Ha van kertetek, akkor ez is megoldható. Tulajdonképpen bármilyen kerti játék megfelel a fogócskától a bújócskáig vagy a labdajátékokig. A lényeg, hogy megfelelően, rétegesen öltözzetek fel hozzá, és jól érezzétek magatokat közben!