Aktuális

Szaunázzon -e a gyerek?

Szállodai tartózkodás során gyakran van részünk a wellness részlegek élvezetében, de vajon a gyerekek is bevonhatók a szaunázásba? 

A pubertás korig a gyerekek szervezete nem tudja az izzadás által szabályozni a testhőmérsékletüket, úgy, ahogy a felnőttek.  Ez azt jelenti, hogy a 12 év alatt gyerekek sokkal érzékenyebben reagálnak a szauna hatásaira. Ezért nekik más szabályokat kell követniük a szaunázás során, mint a szülőknek. 

 

Forró-forró

Az elsőszámú veszélye a szaunának a gyerekek esetében az égési sérülés. A hagyományos szaunákban a gyerekek véletlenül hozzáérhetnek vagy ráeshetnek a tűzforró részekre vagy akár a forró kövekhez érhetnek. Az infraszaunáknál ez nem lehetséges, mert nincsenek olyan részek, amelyek égési sérüléseket okozhatnak. 

 

A gyerekek bevezetése a szaunázás világába

A gyerekeket 8 éves kor alatt soha ne engedjük be egyedül a szaunába. Nem árt, ha figyeljük, hogy, hogy reagál a gyerkőcünk teste a szaunázás alatt és után. A gyerekek jól viselik a szaunát, ha a gyerek egyéni tűrőképességéhez van igazítva az ott eltöltött idő. A fentieket azonban csak szakértő szemek tudják megállapítani és meghatározni. Ezért inkább azt javasoljuk, hogy babák és kisgyerekek (6 év alattiak) kerüljék a hagyományos szaunát. Nyilván nem árt, ha néhány pillanatig beviszed magaddal, de a babák és kisgyerekek nem tudják a szükségleteiket egyértelműen kifejezni és nem tűrik a szélsőséges hőmérsékletet. Az egészséges, 6 éves kornál idősebb gyerekek és a tinik használhatják a szaunát olyan felnőttek felügyelete mellett, akik tapasztalt szaunázók. Az, hogy milyen sokáig maradhat egy gyerek a szaunában egyéni, de a szakértők azt javasolják, hogy maximum 15 percig tartózkodjanak bent. 

 

A 10 perces szaunázás hatásai

Tanulmányok azt mutatják, hogy a 2-15 év között gyerekek a 70 fokos szaunát 10 percig jól tolerálják. A nagyobb gyerekek jobban alkalmazkodtak, mint a fiatalabbak. A szaunázás alatt stabil volt a vérnyomásuk, míg közvetlenül a kijövetel után hirtelen lecsökkent.  

 

Infraszauna gyerekeknek

Mivel az infraszaunákat alacsonyabb hőmérsékleten használják, a gyerekek ebben komfortosabban érezhetik magukat, mint a hagyományos szaunákban. Fontos, hogy a testhőmérsékletük itt is megemelkedik, úgyhogy itt sem maradhatnak tovább, mint a hagyományos szaunában (maximum 10-15 perc). 

Az öt szélforgós KidsOasis minősített Oxigén Family Hotel többek között abban is különleges, hogy van baba-, gyerekszaunája, melyet a fenti veszélyeket figyelembe véve alakítottak ki és csak 40-45 fokosra fűtik fel a gőzkabint.