Aktuális

Tavaszi felfrissülés minden szinten

Lassan érkeznek a melegebb napok, több lesz a napsütés – eljött a tavaszi felfrissülés ideje. Hagyjuk magunk mögött a telet testben, lélekben, külsőleg és belsőleg – minden szinten!

A tavaszi felfrissülés idén ne csak annyit jelentsen, hogy fogyókúrába kezdünk, és nekilátunk a tavaszi nagytakarításnak. Persze ezekkel sincs semmi baj, de ha az életünk több területébe is belevisszük a tavaszi felfrissülés játékos, megújító energiáját, még hamarabb és még erőteljesebben érezhetjük az új évszakkal érkező friss tetterőt. Külsőleg és belsőleg is nekiláthatunk a megújulásnak, de ami a legfontosabb: ne feladatként, kötelező körként kezeljük mindezt. Inkább kísérletezzünk szabadon, és igyekezzünk azt felismerni, hogy mitől érezzük magunkat egyre jobban.

 

Kezdjük kívülről!

 

A tavaszi nagytakarítás, selejtezés persze nem maradhat el. Szabaduljunk meg minden olyasmitől, ami már nem szolgál minket, selejtezzük le a csorba tányérokat, a régi újságokat, a felesleges kacatokat. Teremtsünk helyet és kellemes hangulatot a lakásban.


Tavaszi felfrissülés a gardróbban

 

A selejtezést a gardróbban is folytathatjuk. Szín- és stílustanácsadóként nem feltétlenül vagyok híve annak, hogy mindentől váljunk meg, amit egy éve nem hordtunk – legalábbis akkor, ha a méretünk nem változott sokat az utóbbi években. Azt viszont nagyon is jó ötletnek tartom, hogy időnként – ebben az időszakban például a tavaszi felfrissülés jegyében – megnézzük, mi minden rejtőzik a szekrényeinkben. Mielőtt az üzletekbe indulnánk, hogy felfrissítsük a ruhatárunkat, shoppingoljunk először az otthoni tartalékokból, nagy az esélye, hogy szuper darabokra bukkanunk majd. Ami viszont már nem illik a méreteinkhez, az életstílusunkhoz, vagy úgy általában a személyiségünkhöz, attól valóban érdemesebb megválni.

 

A fürdőszobában is nézzünk körül!

 

Ha már belekezdtünk a selejtezésbe, nézzünk körül a kozmetikumaink háza táján is. Menjen minden, aminek megváltozott az állaga, furcsa az illata, vagy lejárt a szavatossága. Ami még jó, azt elhasználhatjuk, de amikor újat veszünk, akkor már alkalmazkodjunk az évszakváltáshoz. Jöhetnek a könnyedebb arckrémek, és a tavasz közeledtével a fényvédelem is egyre nagyobb hangsúlyt kap. Egy jó minőségű, arcra ajánlott fényvédőt mindenképpen szerezzünk be. A színesebb sminkeknek is most jött el az ideje.

 

Küzdjük le a tavaszi fáradtságot!

 

Szerencsés, akit az évnek ebben az időszakában nem ér utol a tavaszi fáradtság. Ez az állapot azonban jó esetben csak átmeneti, sok gyümölcs és zöldség, sok folyadék fogyasztásával és rendszeres mozgással leküzdhető. Ebben az időszakban érdemes megfontolni valamilyen multivitamin szedését is, ezt azonban jobb előtte megbeszélni az orvosunkkal.

 

A böjt ideje és a tavaszi felfrissülés

 

Nem véletlen, hogy az évszakváltás idején sok vallás előírja a böjtöt. Az, hogy ilyenkor tartózkodunk egyes nehéz ételektől, káros szenvedélyektől, szintén azt segíti elő, hogy a testünk és a lelkünk alkalmazkodjon az új évszakhoz. De nem kell ahhoz feltétlenül hívőnek lenni, hogy ebben az időszakban a könnyebb ételek felé forduljunk, és a lelkünkkel is törődni kezdjünk. Elég az is, ha egyszerűen csak lehetőséget teremtünk magunknak arra, hogy elszakadjunk a folytonos rohanástól, hogy minden napunkban legyen pár perc, amikor kicsit megtisztíthatjuk a fejünket a folyton pörgő gondolatoktól. Elég, ha csak sétálunk egyet a parkban, vagy csendben reggelizünk, anélkül, hogy felkelés után azonnal magunkra zúdítanánk a médiából érkező információ-áradatot. Az új évszak kezdete arra is alkalmat ad, hogy átgondoljuk az év eddig eltelt szakaszát. Vajon sikerült megvalósítani, amit újévkor elhatároztunk? Ha nem, akkor sincs semmi veszve, egyszerűen csak újra kell tervezni az eddigi értékes tapasztalataink birtokában. Aki úgy érzi, hogy kicsit beszűkült, megmerevedett az utóbbi időben, az választhat egy új hobbit, vagy belekezdhet egy olyan tanfolyamba, amit már régen el akart végezni.

 

Ki a természetbe!

 

Amikor a természet is újjáéled, még azok is elkezdenek a szabadba vágyni, akik egyébként nem érzik rosszul magukat a négy fal között. Egyszerűen szükségünk van a virágillatra, a fák, madarak, a zöldülő hegyek-völgyek látványára, a mozgásra. Engedjünk ennek a késztetésnek, és töltsünk annyi időt a szabad levegőn, amennyit csak lehet. Már az is sokat számít, ha nem szállunk fel azonnal a buszra, ahogy lehetőségünk nyílik rá, hanem sétálunk egy kicsit a napsütésben. A szabadnapokon pedig fedezzük fel újra a kirándulást, az utazást. Országon belül, sőt, akár a közvetlen környékünkön is rengeteg felfedezni valót találhatunk. A tavaszi felfrissülés része, hogy ezen a téren is új impulzusokat szerezzünk, induljunk hát bátran felfedező útra – néhány órára, egy, vagy akár több napra. Az sem mellékes, hogy a szabad levegőn, a napsütésben a szervezetünk hozzájuthat egy extra adag D-vitaminhoz, amit szinte minden folyamata meghálál.