Aktuális

Vissza az iskolába: nem csak a gyerek készülődik

Van, akinek örömhír, van, akit inkább szorongással tölt fel ez az időszak, de tény, hogy hamarosan kezdődik egy újabb iskolaév. De vajon mi van a „vissza az iskolába” reklámokon és a felszerelés beszerzésén túl? Hogyan készülhet fel az egész család?

A „vissza az iskolába” időszaka, vagyis a szünet utolsó pár napja már nem annyira a nyárról, mint inkább a készülődésről szól. Ilyenkor azok is elindulnak az üzletek felé, akik az utolsó pillanatra hagyták az iskolaszerek beszerzését, és persze a gondolataink is egyre többször kanyarodnak a suli felé. De hogyan készülhetünk fel úgy, hogy valóban zökkenőmentes legyen az átállás?

Álljunk át fokozatosan!

Amennyire lehet, tegyük fokozatossá az átmenetet a nyárból az őszbe. Bár az iskolákban általában hamar teljes sebességre kapcsol az élet, legalább az első héten legyen még idő arra, hogy fokozatosan álljunk át – fejben is arra, hogy elindultunk vissza az iskolába.

Tervezzük meg az időbeosztásunkat!

A nyári lazább napok után a „vissza az iskolába” sajnos sok családban azt jelenti, hogy visszatér a rohanás, az egymás után következő feladatok végeláthatatlan sora. Épp ezért itt az idő, hogy átalakítsuk az időbeosztásunkat. A naptárba ne csak a szakkörök és edzések időpontját írjuk be, hanem a közös családi pihenését, a „mi-időét” is. Legalább hétvégén teremtsünk magunknak néhány órát a zavartalan kikapcsolódásra. A napi időbeosztást is érdemes átgondolni: a lezárások idején megtanulhattuk, hogy a bevásárlástól az ügyintézésig mennyi mindent lehet online elintézni. Éljünk a lehetőséggel, ne térjünk vissza a korábbi, időrabló rutinokhoz, épp azért, hogy maradjon időnk a fontos dolgokra.

Építsünk az erősségekre!

Ha a gyerekek már kicsit nagyobbak, érdemes a mindennapi feladatok rutinját is újra tervezni, mégpedig úgy, hogy mindenki az erősségeihez legjobban illő feladatot kapja. Ha van a családban kifejezetten koránkelő családtag, elkészítheti a reggelit a többieknek, vagy legalább készíthet egy kávét a

szülőknek. Figyeljük meg azt is, hogy a gyerekek mikor hatékonyak a házi feladattal: rögtön suli után, vagy inkább pihennének egy kicsit előtte? Mivel a gyerekek nőnek és változnak, érdemes itt is rugalmasnak lenni, és szükség esetén változtatni.

Vissza az iskolába: gyors ebédek, egészséges vacsorák

A mindennapos főzés még azoknak is terhet jelenthet, akiknek egyébként kreatív kihívás és szórakozás az ételek készítése. Vigyünk ebbe is egy kis kreativitást, és ugyanakkor egyszerűsítsük a saját dolgunkat. Főzzünk a hétvégén nagyobb adagot és fagyasszuk le, vagy dobjunk össze egy gyors és egészséges egytálételt vacsorára. Sokan nem is hiszik, hogy mennyi olyan étel van, amit akár fél óra alatt is el lehet készíteni. Érdemes a nyár vége és az ősz eleje gyümölcs- és zöldség-választékát is kihasználni, és minél többet fogyasztani ezekből az egészséges finomságokból, hogy az immunrendszerünk is jó formában legyen.

Legyen prioritás a mozgás és a pihenés

Az iskolai eredmények fontosak, de az egészség még fontosabb. Ennek szellemében legyen prioritás a családban a rendszeres mozgás és a pihenés. Minden nap kerüljön sor legalább egy sétára a szabadban, vagy egy kis játszótéri lazulásra. A pihenés sem pusztán azt jelenti, hogy időben menjen aludni a gyerek – azt is, hogy minél kevesebb szükségtelen feladattal terheljük meg. Néha egy újabb különóra helyett többet ér, ha inkább egy órával többet játszhat otthon. Az ősz eleje a lehető legjobb időpont a kirándulásokra és a nagy erdei sétákra is, érdemes kihasználni, amíg jó idő van!