Nagyvilág

Határátkelés gyerkőccel

A hétvégén megkezdődött nálunk a vakáció! Ennek nyitányaként határainkon túlra szerveztünk egy színes programokkal megspékelt családi kikapcsolódást: piacoztunk, állatkerteztünk, sőt, véletlenül még egy autós tuning show-ra is becsöppent kis családunk. Két nap alatt bejártunk két határközeli szerb várost, feltérképeztük együtt Szabadkát és Palicsot, amennyire csak lehetett e rövid idő alatt. Ha elhagyjuk hazánk határait, felmerül a kérdés, mire figyeljünk, hogy minden zökkenőmentesen történjen az átkeléskor. Már a tavalyi évben is volt erre példa kicsi lányunkkal, de biztosan vannak, akik most készülnek erre először újdonsült szülőként.
Határátkelés gyerkőccel

 

Amikor első ízben hagytuk el a jó öreg anyaföldet, kislányunk 9 hónapos volt, most újra ebben a cipőben találtuk magunkat, egy jóval rövidebb kiruccanás keretében. Vegyük sorra, mi az a néhány dolog, amiről semmiképp sem feledkezhetünk meg ebben a helyzetben!

  1. A legfontosabb, hogy mindenképpen vigyük magunkkal a megfelelő okmányokat, hiszen seperc alatt hazaparancsolnak bennünket. Nagyon fontos, hogy mindenkinél legyen útlevél vagy személyi igazolvány, ez alól a gyerkőc sem kivétel. Akkor sem, ha tegnap született! Viccet félretéve, valóban legyen bármilyen picike a gyermek, személyi igazolványra szükség van ahhoz, hogy átengedjenek bennünket a határon! Interneten könnyedén utánanézhetünk, melyek azok az országok, amelyek esetében nem szükséges az útlevél, hanem elegendő a személyi igazolvány is. Ezzel kapcsolatban pontos tájékoztatás IDE kattintva található.

  2. Ha esetleg nincs a kiskorúval mindkét szülő a kiutazáskor, akkor a jelen nem lévő szülőtől hozzájárulási nyilatkozat szükséges. Ennek részleteit ITT olvashatjátok. 

  3. Készüljünk fel a hosszadalmas várakozásra! Tapasztalataink lehetnek ugyan ennek hosszát illetően, de azért mindig készüljünk fel a legrosszabbra is, és akkor nem érhet minket kellemetlen meglepetés! Azaz érhet sajnos, de ha alaposan felkészülünk minden eshetőségre, könnyebben veheti a család ezeket az akadályokat! Ha megpróbálunk nagyjából egy kis kalkulációt végezni a napi tervezett programok időbeosztásával kapcsolatban, ne tévesszen meg minket, ha a családi utazás célpontja hangyányi távolságra is esik tőlünk. A mi esetünkben 50 kilométerről volt csupán szó, ezt odautazáskor kb. 2 óra alatt, hazafelé pedig 3,5 óra alatt tettük meg a kocsisor változó hosszúsága miatt. Amit meg tudunk tenni:

○ Legyen nálunk elegendő innivaló, akkor is, ha csak néhány tíz kilométernyi távolságra megyünk! A nyári hőség esetén pedig gondoskodjunk töméntelen mennyiségű vízről. Ha van hűtőtáskánk, érdemes a folyadékot is beletenni, esetleg helyette néhány jégkockát is csempészhetünk a butykosba!

○ Készüljünk ennivalóval, rágcsálnivalóval; ezeket vagy egy részüket érdemes az utastérben tárolni! Olyan egészséges nasi is legyen kéznél, amelyet gyermekünk is fogyaszthat!

○ Vigyünk magunkkal olyan játékokat, szórakoztató eszközöket, amelyek segítségével a kicsi(k) is könnyebben átvészelheti(k) a végtelen türelmet igénylő, akár többórás vesztegelést! Tegyünk róla, hogy ezt a szükséges rossz időszakot is lehetőségeinkhez mérten gyermekbaráttá tegyük!

Egyszóval rendezkedjünk be úgy, mintha a körzeti orvoshoz készülnénk! 

  1. Ha van választási lehetőségünk, melyik átkelőnél hagyjuk el hazánkat, akkor nézzünk utána, hogy általában hol szokott rövidebb lenni a várakozási idő! Akár ismerősöktől, akár internetes fórumokon tájékozódhatunk, sőt a magyar-szerb határátkelők esetében még Facebook-csoport (Határfigyelők) is van annak érdekében, hogy a tagok megosszák egymással a várakozási idővel kapcsolatos információikat!

Ha a fenti tanácsokat betartjátok, akkor már csak egy csipetnyi szerencsére van szükség! Jó utat kívánok!