Nagyvilág

Repül a család

Nagy az izgalom, mert először repültök közösen a gyerekekkel? Esetleg ti is most repültök először? Sokan félnek a gyerekes utazástól, pláne a családi repüléstől, mert kis helyre van bezárva az ember és mi lesz, ha nyűgös, ha sír, ha unatkozik, mit szó majd a többi utas? Nem állítom, hogy mindig egyszerű, de némi felkészüléssel a családi vakáció ez a része is tehető elviselhetővé.
Repül a család

Saját tapasztalatból mondom, hogy ebben az esetben is a legfontosabb, hogy a szülő ne gondolja túl a dolgokat, próbáljon higgadt és nyugodt maradni. Saját magunkat készítsük fel, hogy igen, nem egyszerű gyerekkel utazni, de nem is lehetetlen.

Bizonyos esetekben legyünk engedékenyebbek a szokottnál és próbáljuk megérteni a másik felett is a kelleténél jobban : egy kisgyereknek ez lehet egy nagyon klassz élmény és nagyon rossz is. Lehet túl hangos a gép, sok az idegen ember és lehet nagyon izgalmas kaland is. Sokszor az egész rajtunk, felnőtteken múlik.

  • Nem gondolom, hogy fél bőröndnyi játékkal kell érkezni a fedélzetre, mert az a tapasztalatom, hogy amit magunkkal viszünk, az akkor és ott úgysem fogja érdekelni. Érdemes néhány játékot már az utazás előtt néhány nappal eltenni a gyerek elől és a repülőn szinte újdonságként fog örülni nekik.
  • Meg lehet kérdezni az utaskísérőket, ha maguktól nem jutna eszükbe, hogy van-e valami kimondottan gyerekeknek szóló marketing célú játékuk és ezeket apránként adni a gyerek kezébe( felfújható repülőgép, rajztábla, kártya, színező stb. ezek általában minden gépen előfordulnak).
  • Telefon, tablet is hasznos lehet a sírás, nyűgősség, unalom elleni harcban. Írom ezt annak ellenére, hogy normál körülmények között nem gondolom, hogy állandóan ezekkel kell lefoglalni a gyereket. Nálunk például nagy kedvenc a fotók nézegetése, de csak legvégső esetben alkalmazzuk ezt, otthon pedig inkább a fotóalbumot adom a kezébe tablet helyett. Érdemes fülhallgatót magunkkal vinni, mert a többi utas nem biztos, hogy lelkes lesz , ha ötvenszer kell meghallgatni ugyanazt a mesét vagy dalt .
  • Mesekönyv is hasznos tud lenni, főleg olyan, amit vagy nagyon ismer és megnyugtatja vagy ami teljesen újdonság számára ( kihajtós, 3D-s mesekönyv pl). Nálunk mesekönyv témában a böngészős könyvek ilyenkor nagyon hasznosak, mert ott közösen csinálunk valamit.
  • Teljes nyugalommal énekeljünk, dúdoljunk halkan valamit a gyereknek, ha az tűnik célravezetőnek.
  • Ételt, italt mindenképp vigyünk magunkkal a fedélzetre, még akkor is, ha már azt gondoljuk, hogy elég nagy a gyerek, hogy megegye azt, amit ott kap. Sokszor az, amit ott kap, túl fűszeres, hideg, meleg, épp nem ízlik és jó, hogy ha tudunk alternatívát kínálni a gyereknek. Jó előre tájékozódni, hogy éppen mekkora mennyiség a megengedett, amit a fedélzetre vihetünk a gyereknek. De legvégső esetben venni is tudunk a gépen szendvicset stb.
  • Pelenka és egyéb hasznos kiegészítők is legyenek nálunk, ne arra alapozzunk, hogy úgy is csak másfél órát repülünk. De elég egy hosszabb csúszás felszálláskor vagy mert nem érkeznek meg a csomagok valamiért a célállomáson és gyorsan elrepül 5-6 óra.
  • Váltás ruha, plusz pulóver stb. is legyen nálunk, mert szinte biztosan ilyenkor borítja magára a gyerek a szomszédunk lehajtható asztalkájáról a vizet stb.
  • Amennyiben át kell szállnunk valahol érdemes tájékozódni, hogy kaphatunk-e a reptéren babakocsit a gyereknek vagy sem. Ha nem és még babakocsis a gyerek és egyébként is szükségünk lesz majd rá ott, ahová utazunk, akkor jó tudni, hogy magunkkal vihetjük saját babakocsinkat is. A kicsire csukható, elsősorban esernyő babakocsit preferálják, ezt majd akkor kell feladni, amikor beszállunk a gépbe és amikor kiszállunk, visszakapjuk. De ezt a szándékunkat jelezni kell, még csomagfeladáskor a chek-in pultnál. Illetve készüljünk úgy, hogy bár az utolsó pillanatban kerül a csomagtérbe a babakocsi, de ugyanúgy koszolódik mint minden más. Szóval érdemes beszerezni egy huzatot a kocsira, ügyes kezű nagymamával megvarratni, mert a gyönyörű szép Disney mintás világoskék babakocsinkon biztosan lesz egy-két eltávolíthatatlan koszfolt.  És hát a csomagkezelők sem kímélik ezeket a kifutópályán sem és amikor kiteszik nekünk a repülőgép ajtaja elé.