Nagyvilág

Tengerpart, de melyik?

Ha nyár, akkor irány a valamelyik meleg tenger? Igen ám, de hova, melyik országba? Mert ami jó a szomszédoknak tinédzserekkel utazva, nem biztos, hogy nekünk is megfelel egy két évessel utazva.
Tengerpart, de melyik?

Olaszország

A magyar családok körében az egyik legkedveltebb partszakasz, mivel viszonylag könnyen, akár autóval is elérhetőek az északi részek, illetve nagyrészt homokos partjai miatt a tenger egészen meleg. Az északi részeken főleg Jesolo kedvelt a magyarok körében, mivel Magyarországhoz ez a legközelebbi homokos part. Széles, kilométereken keresztül futó homokos, lassan mélyülő strandok várják a vendégeket. Kisgyerekeknek kimondottan ideális, talán az egyetlen hátránya, hogy nincs árnyék. Erről a parton található napernyőkkel igyekeznek a szállodák gondoskodni. Könnyen elérhető Verona, Padova és Velence, ha kirándulni szeretne a család. Rimini is kedvelt a magyar turisták körében, de ez már Budapestről kb. 10 óra autózással érhető el. Hasonló széles, homokos strandok, mint Jesolóban. Könnyen elérhető San Marino és akár még Firenze, Bologna is egy egnyapos kirándulásra. A nyugati part, a toszkán partokon több helyen apró kavicsos strandok és homokos szakaszok váltják egymást. Ide akkor érdemes jönni, ha egyébként is Toszkánában járunk. Pisaba Budapestről is megy repülőgép, ebben az esetben 2 óra alatt le is tudhatjuk az utazást. Autóval már ez is olyan 10 óra körül mozog.  Délen az ország keleti részén Nápolyig homokos partokat találhatunk, Nápoly környékén és délebbre azonban már több sziklás partszakasz található. Így itt a part menti vizek sem olyan melegek feltétlenül, mint északon.

Az árak Olaszországban többé-kevésbé hasonlóak, mint itthon és nem utolsó szempont Olaszország mellett, hogy a konyhája nagyon kedvelt a magyarok körében, szóval éhen biztosan nem marad senki a családból.  A felkapott látnivalóknál (Firenze, Velence stb. ) viszont az árak elég magasak, ne lepődjünk meg, ha egy gombóc fagylaltért elkérnek 2€-t is.

Horvátország

A közelsége miatt az egyik legkedveltebb célpont a magyar turisták körében. Gyerekkel utazva viszont nagy hátránya, hogy alig van homokos part. A sziklás partszakaszokon pedig sok helyen létráról lehet csak a vízbe jutni, vagyis rögtön mélyebb vízbe érkezünk, ami emiatt hűvösebb, hidegebb is.  A homokos partok, mivel kevés van belőlük, igen népszerűek, ide sokszor már januárban sem lehet szállást foglalni. Homokos strandok vannak Medulinban, a szigeteken (Rab, Dugi Otok, Pasman, Brac, Korcula, Mljet). A kavicsos partokon viszont gyönyörű tiszta vizű partok várnak minket.  Sok a látnivaló Horvátországban is, ha nemcsak strandolni szeretnénk: nemzeti parkok, hangulatos kisvárosok, rengeteg a magyar történelemhez is köthető hely. Sokan panaszkodnak, hogy az utóbbi években az árak is megemelkedtek és már nem olyan olcsó, mint a ’90-s években.  Ez részben betudható annak is, hogy a nyugat-európaiak is felfedezték maguknak Horvátországot és sok esetben a szállás és étterem árak már inkább az ő pénztárcájukhoz igazodik.

Görögország

Görögország északi partjai legalább 10 órányira vannak Magyarországtól, szóval itt családdal utazva már mindenképp érdemes átgondolni a repülést.  A déli partok esetében pedig vagy a repülés az opció vagy ha autóval szeretnénk mindenképp menni, akkor jó ötlet lehet megszállni fél távon valahol ( például megnézni a meteórákat ). Hihetetlen változatos a tengerpart (apró kavicsos, sziklás, fehér homokos, szürke homokos), akár két szomszédos településnek is lehet egészen más típusú partja. Érdemes interneten utánanézni, hogy ahova készülünk, ott éppen milyen a part, hogy ne érjen minket meglepetés.  Viszont emiatt a bőség és változatosság miatt, főleg ha autóval utazunk, csodálatos rejtett öblökben fürödhetünk, ahol senki nem zavar minket;  olyan apró pici településeken szállhatunk meg, ahol nem kell félni a turisták hadától. A déli partokon még szeptemberben, bátrabbak még októberben is fürödhetnek. Látnivaló bőven akad az országban, szinte már sok is : szinte minden faluban akad egy ókori templom maradványa. Az útikönyvek által is említett, esetleg felkapottabb látnivalókhoz érdemes korán kelni ( ami 40 fokban jól is tud esni) és szinte nyitásra érkezni, hogy a tikkasztó hőséget elkerüljük a családdal. De az tény, hogy egy tizenéves gyerekkel már kész élmény az utazás, pláne ha érdekli a történelem.

Nyaranta a hőmérséklet, főleg az ország déli részein 40 fok felett alakul, városnézéseknél ezt vegyük figyelembe, főleg ha kisgyerekkel utazunk. Illetve a helyiek is ennek megfelelően élnek, és déltől 4-5 óráiig szinte minden zárva tart.

Spanyolország

A ’90-s években még nagyon sok autóbuszos út indult Spanyolországba, főleg Barcelona környékére. De ma már időben vásárolt repülőjegyekkel, megkímélhetjük a családot a tizenórás autózástól, buszozástól, ha a spanyol partokat szeretnénk élvezni. Barcelona, Velencia és Malaga is igen népszerű úticél, a környékbeli strandokon nem is nagyon lehet spanyol szót hallani nyaranta. Igen sok a turista és mivel kedvelt célpont az angol és német turisták körében, ezért az árak is ennek megfelelően alakulnak. 

A népszerű külföldi utazási oldalak éves legszebb, legjobb strandok versenyében az első 10-ben 4-5 legalább spanyol strand. Főleg homokos partok várják az utazókat, de több helyen apró kavicsos, sziklás partokkal is találkozhatunk. Malagától délre még október végén is lehet fürdeni a tengerben, szörfösök még novemberben is szelik a hullámokat. Nyaranta a hőmérséklet, főleg a szárazföld belsejében akár 40 fok fölé is emelkedhet, ezt vegyük figyelembe, ha városnézést is tervezünk. A szieszta időt a helyiek betartják, de nyaralóhelyeken, felkapott célpontokon nem kell tartanunk attól, hogy nem találunk nyitva üzletet, ahol vehetnénk egy üveg ásványvizet vagy ebédelhetnénk.

 

Portugália

Azt mondják, Portugália megosztja az idelátogatókat, mert valaki vagy nagyon szereti vagy úgy érzi hazautazás után, hogy na ez is megvolt. Végigjárva Dél-Európát utaztunk el egy portugál körútra az akkor még másfél évesünkkel és nekünk nagyon szép emlék marad. Kellemes az éghajlat; van bőven látnivaló a városokban; Lisszabonnak olyan hangulata van, ami semmihez sem hasonlítható;  vidéken igazán portugál hangulat van a kisvárosokban, falvakban és gyönyörű az óceáni partszakasz. Aki nem szereti a halat, az nem sok mindent tud enni sajnos, de azért éhen halni sem fog senki. Közvetlen járattal Budapestről Lisszabon 5 óra alatt érhető el repülővel, onnan pedig autót bérelve ugyanennyi idő alatt az ország déli és északi részéig is eljutunk. Az árak hasonlóak a magyar árakhoz vagy sok esetben még olcsóbbak is. A Lisszabontól délre eső szakasz (Algarve, Faro) nagyon felkapott az angol turisták körében, ha csendesebb, nyugodtabb, kevésbé turistás partokra vágyunk, érdemes Portó környékén szállást keresnünk. Érdemes számításba venni, hogy ez óceánpart, itt a vízhőmérséklet nyáron sem megy nagyon 20 fok fölé.

Bulgária

Az egyik ok, amiért igen népszerű célpont Európában, mert nagyon barátságos árakon lehet szállást találni, étkezni.  A tenger lassan mélyül, homokos part, ezért gyerekes családoknak kimondottan ajánlott. Amire sokan panaszkodnak, hogy kicsit keleties a hangulat: hiába egy több csillagos szálloda, ha a szobában műanyag székek vannak például. Autóval körülbelül  11-13 óra alatt érhető el, de ma már fapados légitársasággal utazva igen baráti áron juthatunk el repülővel is az országba.

Törökország

Antalya környéke ismert főleg a magyarok körében, de Izmir, Bodrum és Marmaris környéke is gyönyörű. Illetve Isztambulban járva is érdemes a közeli strandokat felkeresni. Nyaranta nagyon meleg van, itt is augusztus hónapban nem ritka a 40 fok feletti hőmérséklet. Homokos, apró kavicsos, sziklás tengerpartok, zegzugos kis öblök és turisták által nagyon felkapott strandok váltják egymást. Mindenféle árkategóriában találhatunk szállást és éttermet magunknak.  Nagyon népszerű az all-inclusive ellátás a szállodákban és mindez remek áron, illetve igazán családbarát felszereltséggel és szolgáltatásokkal várják a  szállodák az idelátogatókat. Kisgyerekkel utazva kimondottan hasznos lehet, hogy a szálloda területét jóformán el sem kell hagyni és 7-10 napra meg van oldva a pihenés, szórakozás az egész családnak: saját strand, medencék, gyerekprogramok, esti programok a szülőknek.