Test és lélek

3 rendezvény, ahol a mesés Kelet vár ránk

Amikor azon töprengtek, melyik kirándulóhelyet válassza ki a család a közös bakancslistáról, a bőség zavarában segíthet az is, hogy utánanézünk, zajlik-e épp valahol valamilyen érdekes esemény vagy esetleg családbarát fesztivál.

 

Sokan vannak, akik szívesen becsempésznének egy kis keleti kultúrát a mindennapjaikba, ráadásul az alábbi programokon biztosan nagy érdeklődéssel vesznek részt a gyerkőcök is.

Ha az egynapos budapesti Szekérfesztiválról lemaradtatok, akkor jövőre bepótolhatjátok. Viszont júliusra még mindig maradt két rendezvény, amely a mesés Kelet világába röpít titeket : a hónap utolsó két hétvégéjére remek úticél Somogyvámos, illetve Szeged.

 

1. Szekérfesztivál és India Fesztivál, Budapest

 

Bár volt két év szünet, az idei évben ismét megrendezték az egynapos fesztivált július 9-én Budapesten. A Szekérfesztivál résztvevői ilyenkor éneklés és táncolás közepette húzzák végig az útvonalon kötelekkel azt a díszes szekeret, amelyen Krisnát helyezték el. A menet délelőtt 10-től 13 óráig tartott, a Vörösmarty térről indult és a Városligetben ért véget. Itt pedig az estig tartó India Fesztivál vette kezdetét. Különböző bemutatók részesei lehetünk az eseményen; kipróbálhatjuk a henna-, illetve arcfestést, részünk lehet indiai és vegán gasztroörömökben és persze a kirakodóvásárban is vadászhatunk kincsekre. Ezt a programot érdemes feljegyezni vagy észben tartani, reméljük, hogy a jövő nyarat ismét színesebbé teszi!

 

2. Lótusz Napok, Szegedi Füvészkert

 

Az idei évben már 15. alkalommal rendezik meg az eseményt a Szegedi Füvészkertben, idén 2022.07.30-31-én. A Füvészkert tavában található Közép-Európa legnagyobb, szabadtéri indiai lótuszállománya, mely ilyenkor a legszebb, hiszen ebben az időszakban virágzik a legtöbb lótusz. Maga a helyszín is varázslatos, hiszen többezer növényfaj található meg itt, köztük egzotikumok is, az én kedvencem például a japánkert. Gyerekekkel kifejezetten érdekes a pillangóház is, melyben karnyújtásnyira röpködnek tőlünk a színes, olykor hatalmas trópusi pillangók. A nagyobb gyerkőcökkel érdemes vigyázni, hiszen rengeteg időt el lehet itt tölteni, ha próbálnak egy-egy példányt röptében lencsevégre kapni.

A park fő attrakciója a nagy rózsaszín lótuszvirágokkal beborított tó, a benne ülő Buddha-szoborral. Egy családi fotózáshoz is tökéletes helyszín!

A rendezvényen a távol-keleti kultúrákat ismerhetjük meg közelebbről, különböző előadásokon, illetve zenés-táncos bemutatókon keresztül. A Füvészkert honlapján már elérhető a részletes programterv, egy igazán kellemes és érdekes hétvégét tölthet itt el a család. Idén is lesznek zene- és táncbemutatók, harcművészeti bemutatók, érdekes előadások, meditációs koncertek, teakóstoló a lótuszos tónál és az elmaradhatatlan kézműves vásár. Nem maradunk finom falatok nélkül, ugyanis a távol-keleti ízvilágot Szeged népszerű éttermei hozzák el nekünk a fesztiválra. A sűrű programkavalkád közben a jól felszerelt, nagy játszótérre is elvonulhatunk megpihenni.

 

3. Krisna-völgyi búcsú, Somogyvámos

 

Idén július 22-24-ig tart a rendezvény és igen színes programkínálattal várja a látogatókat, mint mindig.

Minden érzékszervünknek élmény lesz az ittlét, hiszen nem csupán az előadások és a zene köti le a figyelmünket, hanem a színek kavalkádja és a gasztronómiai élvezetek is csábítóan hatnak ránk. A búcsú több helyszínén is van lehetőség az étkezésre, egy nagy étkezősátorban és Krisna-völgy éttermében is finom falatok várnak ránk. A főételek mellett a különleges süteményeket, kézműves fagylaltokat és az ínycsiklandó rózsavizes limonádét is meg kell mindenkinek kóstolnia! Egész nap van lehetőség ökrök által húzott szekéren bejárni a családdal a völgyet, ez a legkisebbeknek is különleges élmény. A kis- és nagylányok keleti szépséggé varázsolhatják magukat, hiszen felpróbálhatják a nekik tetsző szárit, sőt kérhetnek arcfestést vagy hennafestést is. Különböző workshopok, előadások zajlanak három napon keresztül; illetve jógabemutatók, indiai tánccsoportok és koncertek is vannak a színpadon. Az első nap fénypontja a délutáni Holi, azaz Színek Fesztiválja, amely egy hindu tavaszköszöntő ünnep. Ilyenkor tarka festékporral vagy festékes vízzel locsolják le egymást az emberek; ha szeretnétek részt venni, érdemes „játszós” ruhával is készülni. A szombati és vasárnapi nap fő attrakciója pedig egy igazi tradicionális védikus esküvő!

Egyéb rendezvények is szoktak lenni a völgyben az év során, pl. vega gasztronapok vagy szépségnapok, ezért érdemes a honlapot követni.

 

Remélem, meghoztuk a kedveteket egy különleges kalandozásra!