Test és lélek

5 apróság, amin az egészség is múlhat

Az egészség megőrzése nem csak az olyan nyilvánvaló dolgokon múlhat, mint az egészséges étkezés, vagy a rendszeres kézmosás. Számos apróságnak tűnő, valójában azonban nagyon is fontos dologgal járulhatunk hozzá a komoly egészségügyi problémák elkerüléséhez. Vajon mi az, ami legalább annyit számít, mint a napi 5 adag zöldség?

 

Ismerjük meg a felmenőink egészségügyi problémáit!

 

Számos betegség mutat családi halmozódást, így nagyon fontos, hogy ismerjük, milyen betegségekkel akadtak gondjaik az előttünk járó generációknak. Erről egyáltalán nem tabu beszélgetni, hiszen fontos lehet ismerni, hogy mire kell különösen odafigyelnünk. Az orvosunknak is tudnia kell arról, ha a családban több ember esetében is előfordult ugyanez a betegség. És persze nem árt, ha az életmódunkat is úgy alakítsuk, hogy tudatosan foglalkozzunk a családban gyakori betegségek, például egyes szív- és érrendszeri problémák vagy daganatok megelőzésével. Még többet tehetünk az egészség megőrzéséért, ha nem csak a fizikai betegségekkel törődünk, hanem az olyan mentális problémákkal is, amilyen például a szorongás vagy a depresszió. Minél korábban ismerjük fel, ha valami hasonló minket is érint, annál hamarabb tudunk segítséget kérni.

 

Járjunk rendszeresen szűrővizsgálatokra!

 

Nem kétséges, a rendszeres szűrővizsgálatok néha kifejezetten ijesztőek tudnak lenni – az egészség mégis meghálálja, ha vállaljuk a velük járó stresszt. Nem újdonság, hogy minden betegség esetén sokkal jobbak az esélyeink, ha a kórra még időben fény derült. Nem csak a daganatos betegségekre igaz ez, hanem akár a mozgásszervi elváltozásokra vagy a tüdő betegségeire is. Épp ezért érdemes előre beütemezni a vizsgálatokat, időpontot kérni az orvostól, és figyelni, hogy mennyi idő telt el a legutóbbi szűrővizsgálat óta, hogy észrevegyük, mikor lesz időszerű a következő.

 

A kikapcsolódás is fontos az egészség szempontjából!

 

A család egészsége nem csak azon múlik, hogy mennyire vagyunk aktívak. A rendszeres mozgásra persze szükség van, mint ahogy a munkahelyi és iskolai teljesítményről sem kell lemondani. Ám érdemes odafigyelni arra, hogy mindezek mellett jusson idő az elegendő pihenésre is. Az alap a napi legalább 8 óra alvás, de szükség van a kikapcsolódás más formáira is. A passzív és az aktív pihenésnek egyaránt helyet kell kapnia a napirendünkben – még az unatkozásnak is megvan a maga haszna, hiszen bizonyítottan növeli a kreativitást. A kirándulások, utazások pedig új élményekkel töltenek fel, kiszakítanak a mindennapi rutinból. Akár a környéken utazgatunk, akár távolabbi tájakra látogatunk, mindenképp fontos, hogy néha elhagyjuk a megszokott környéket.

 

Az egészség megőrzése miatt is fontosak a szoros kapcsolatok

 

Bár az elmúlt közel két év komoly akadályokat gördített a családi és baráti kapcsolatok ápolása útjába, jó, ha tudjuk, hogy a fizikai és mentális egészség szempontjából is fontos, hogy ezeket ne hanyagoljuk el teljesen. Az ember alapvetően társas lény, így szüksége van rá, hogy időnként találkozzon azokkal, akiket szeret. Amikor ez járványügyi megfontolások miatt nem biztonságos személyesen találkozni, akkor viszont ne becsüljük le az online kapcsolattartás előnyeit. Érdemes kihasználni a technika vívmányait, hogy kapcsolatot tartsunk mindazokkal, akiket most nem látogathatunk személyesen.

 

Legyünk hálásak, de éljük meg a negatív érzelmeket is

 

A lelki egészséggel foglalkozó szakemberek egyetértenek abban, hogy a hála az egyik legfontosabb érzelem, amelyikkel megalapozhatjuk a család lelki egészségét. Aki ugyanis hálás, az nem megy el érintetlenül azok mellett a dolgok mellett, amelyek jól mennek az életében, nem veszi természetesnek azt, ami miatt örülhetne is. A hála tehát fontos, de arra is sok a bizonyíték, hogy a túlzott optimizmus általában nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Ha valami dühít, elszomorít, nem érdemes letagadni vagy elnyomni az érzelmeinket. Ilyenkor jogunk van dühösnek vagy szomorúnak lenni. Jó, ha a gyerekeket sem akarjuk lebeszélni az érzelmeikről, inkább azt tanítsuk meg nekik, hogyan kell őszintén, mégis elfogadható formában megélni azokat. Ugyanakkor viszont a lehangoló helyzetekben is érdemes megoldást keresni, vagy legalább levonni a hasznos tanulságokat.