Test és lélek

5 dolog a háztartásban, amit gyakrabban kellene tisztítanod

A rendszeres takarítást a legtöbben nem hanyagoljuk el. Ám vannak olyan tárgyak a háztartásunkban, amelyekről viszonylag ritkán jut eszünkbe, hogy alaposabban is meg kellene tisztítani őket. Pedig a mostani, járványos időkben semmi sem túlzás, ami a higiénia fogalmába tartozik!

A minden nap használt apróságokkal kapcsolatban sokszor az a tévképzetünk van, hogy nincs szükségük napi vagy legalább heti szintű tisztításra. Általában akkor szoktuk őket berakni a mosásba, vagy letörölni, amikor valamilyen feltűnő szennyeződést veszünk észre rajtuk. Pedig a kellő higiénia érdekében nem ártana ezeket legalább hetente tisztítani – sőt, van olyan, ami akár napi tisztítást is igényelhet. Vajon miről feledkezünk el mindig?

Kulcsok: a higiénia legnagyobb ellenfelei

A kulcsainkat a legritkábban fogjuk meg tiszta kézzel. Egész nap hányódnak a táskánkban, majd, amikor hazaérünk, kinyitjuk velük az ajtót, miközben a kezünkön ott ül a tömegközlekedés összes kórokozója. Felakasztjuk őket az előszobában, aztán amikor valaki látogatóba érkezik hozzánk, megint kézbe vesszük, de kezet általában már nem mosunk utána. Így válik ez az egyszerű felszerelési tárgy a higiénia legnagyobb ellenségévé. Épp ezért legalább kétnaponta át kellene törölni a kulcsainkat egy fertőtlenítő kendővel, vagy lefújni fertőtlenítő spray-vel, illetve folyó vízzel is megtisztítani.

Jóga- és tornaszőnyegek: higiénia edzés közben

A tornaszőnyeg ritkán lesz feltűnően piszkos, mégis érdemes belegondolni, hogy általában megizzadunk rajta. Sőt, tornacipőben, vagy épp mezítláb lépünk rá. Minden második-harmadik otthoni torna után jó volna szappanos vízzel átmosni a szőnyegeinket. Ettől nem csak tisztábbak maradnak, de az élettartamuk is meghosszabbodik.

Sminkecsetek és sminkszivacsok: a higiénia a bőrünkre megy

Van, aki minden nap használja őket, de annak is hamar elszaporodhatnak a baktériumok a sminkecseteiben és sminkszivacsaiban, aki csak alkalmanként festi magát. Maguk a sminktermékek is megragadhatnak a szivacs pórusaiban vagy az ecsetek szálai között, ráadásul a bőrünkről faggyú és baktériumok is

kerülhetnek rájuk. A higiénia hiánya miatt elszaporodó baktériumok pedig pattanásokat és irritációt is okozhatnak a bőrön. hetente érdemes alaposan, szappanos vagy habzó arclemosó zselés vízben átmosni, utána pedig teljesen megszárítani őket.

Billlentyűzet, telefon és távirányító: a háztartás legpiszkosabb tárgyai

Nem nehéz belegondolni, hogy mi minden tenyészhet azokon a tárgyakon, amelyeket naponta többször is megfogunk, és korántsem csak tiszta kézzel. Hosszú órákon át tapogatjuk a billentyűzetet a munkahelyünkön, és az otthoni számítógépen is, közben gyakran ott eszünk, iszunk a gépnél. A telefont bárhol felvesszük, akár a tömegközlekedésen, az utcán sőt, néha még a vécén is – vajon mi minden van ilyenkor a kezünkön? A távirányító nyomkodása közben is gyakran kerül ez-az a kezünkre – tévénézés közben például sokszor eszünk valamilyen rágcsálni valót. Nem csoda hát, hogy egyes kutatások szerint ezek a tárgyak nem csak nem a higiénia mintaképei, hanem egyenesen a háztartásunk legkoszosabb részei, gyakran akár a vécéülőkét is lekörözve. Épp ezért érdemes őket legalább hetente egyszer letörölni fertőtlenítővel.

Táskák: sok minden érkezik haza velük

Bár a legtöbben úgy érezzük, hogy vigyázunk a táskánkra, gyakran meg sem nézzük, hová tesszük le. Székekre, asztalokra, de gyakran még a földre is lekerül, és onnan olyan dolgokat szed össze, amiket egészen biztosan nem szeretnénk hazavinni. A gyerekek iskolatáskája és tornazsákja még nagyobb igénybevételnek van kitéve a higiénia terén. Érdemes lenne a táskákat is legalább hetente tisztítani: amelyiknek bírja az anyaga, kimosni, a többit pedig legalább mikroszálas törlőkendővel, vagy fertőtlenítő kendővel áttörölni. A bőrtáskákat is jó, ha rendszeresen kitisztíttatjuk.